X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wiewiór333
    • 2008
    • 12

Przesiadka z 400D

Witajcie, od 2 lat posiadam Canona 400D z dwoma obiektywami. Myślę, że już co nieco zdążyłem poznać tajniki fotografii, interesują mnie: natura, krajobraz, i trochę sport. Pomyślałem sobie, że mógłbym przesiąść się już na coś lepszego i tu pojawia się pytanie: na co? Fajnie by było, gdyby aparat posiadał funkcje kręcenia filmów,ale to sprawa drugorzędna. Zastanawiałem się co nieco nad 60D.I jeszcze drugie pytanie czy jest w ogóle sens zmieniać body, gdy do dyspozycji mam max. 3500zł. Z góry dzięki za pomoc !
  • MariuszJ
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1697

Z tym budżetem ma sens zmieniać na 5d. Jeżeli w ogóle.

Inne ruchy, to mniejsze czy większe zawracanie gitary.

Kup sobie obiektyw albo fajną wycieczkę, z której przywieziesz równie fajne zdjęcia ze swojego 400D jak wyszły by z nie-nadążam-już-za-kolejnymi-numerami tego samego aparatu.
    Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18766

Zamieszczone przez Wiewiór333
      Witajcie, od 2 lat posiadam Canona 400D z dwoma obiektywami. Myślę, że już co nieco zdążyłem poznać tajniki fotografii, interesują mnie: natura, krajobraz, i trochę sport. Pomyślałem sobie, że mógłbym przesiąść się już na coś lepszego i tu pojawia się pytanie: na co? Fajnie by było, gdyby aparat posiadał funkcje kręcenia filmów,ale to sprawa drugorzędna. Zastanawiałem się co nieco nad 60D.I jeszcze drugie pytanie czy jest w ogóle sens zmieniać body, gdy do dyspozycji mam max. 3500zł. Z góry dzięki za pomoc !
      A jakie masz te obiektywy i czemu miałaby służyć ta zmiana?
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• dziobolek
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2634

... Zastanawiałem się co nieco nad 60D.I jeszcze drugie pytanie czy jest w ogóle sens zmieniać body, gdy do dyspozycji mam max. 3500zł. Z góry dzięki za pomoc !
        Czego Ci brakuje, lub co Cię ogranicza w posiadanym sprzęcie???

Pozdrówka!
        "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
        Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
        tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• mastal23
          • 2010
          • 10

sam posiadam 400d i zmienię na pewno na 40d. z twoim budżetem zostałoby na jakieś szqo :d
          zakupy sprzętu

Komentarz

• Wiewiór333
            • 2008
            • 12

Obiektywy to jeden kitowy, 70-200 f4 i planuje niedługo zakup czegos do krajobrazu, niezależnie od zmiany body.

Komentarz

• ElSor
              Uzależniony
              • 2008
              • 504

Mialem 400D i zamienilem na 50D. Zyskalem w sumie uzywalne wyzsze ISO i lepsze w uchwycie body. Prawdopodobnie polepszylo sie tez ustawianie ostrosci w ciemniejszych warunkach. Sam obrazek praktycznie pozostal bez zmian wiec jesli myslisz ze nowe body poprawi Twoje zdjecia to sie grubo zawiedziesz (no chyba ze bys kupil 5D).
              Generalnie na Twoim miejscu kupil bym jakies nowe obiektywy lub wymienil posiadane na lepsze.
              A490+SDK
              Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

Zamieszczone przez ElSor
                Generalnie na Twoim miejscu kupil bym jakies nowe obiektywy lub wymienil posiadane na lepsze.
                No też tak bym kombinował ale kolega jeszcze ciągle nie napisał czego oczekuje po takiej zmianie?
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• Wiewiór333
                  • 2008
                  • 12

Co do tego co oczekuję po zmianie, to praktycznie nic mi nie przychodzi do głowy. Jedyne co mi przeszkadza to troszkę wyblakłe kolory, ale to chyba moja wina. Po prostu nie wiem, jaką "żywotność" mają aparaty i pomyślałem, że 2 lata to już sporo. A ostatnimi czasy mając przypływ gotówki zacząłem się wahać między kupnem nowych obiektywów, a przesiadką. No i chyba zostanę przy kupnie nowych szkieł

Komentarz

• trothlik
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 782

Też mam 400D i czekam na Matkę Boską Pieniężną, a jak już się takowa objawi to w domu się zmaterializuje 5DII ewentualnie następca. Nie ma dla mnie sensu przesiadać się z xxxD na xxD, bo prędzej czy później będę chciał i tak xD. Dziobolek dobrze gada, odpowiedz sobie na pytanie co cie ogranicza i wtedy kombinuj. Moim zdaniem zmiana na 60D odwlecze tylko zakup czegoś mocniejszego. A i przy okazji stracisz na pośrednim zakupie...
                    To tylko moja opinia z którą możesz się nie zgodzić.
                    trothlik
                    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• mateuszkaratysz
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 330

Co do tego co oczekuję po zmianie, to praktycznie nic mi nie przychodzi do głowy. Jedyne co mi przeszkadza to troszkę wyblakłe kolory, ale to chyba moja wina. Po prostu nie wiem, jaką "żywotność" mają aparaty i pomyślałem, że 2 lata to już sporo. A ostatnimi czasy mając przypływ gotówki zacząłem się wahać między kupnem nowych obiektywów, a przesiadką. No i chyba zostanę przy kupnie nowych szkieł
                      pierwsze objawy uzależnienia albo marketingowcy Canona dobrze wykonują swoją robotę...jak masz za dużo siana to się podziel z potrzebującymi

Komentarz

• MariuszJ
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1697

Jedyne co mi przeszkadza to troszkę wyblakłe kolory
                        Popracuj nad obróbką, choćby w darmowym DPP, który masz na płycie.

Nie daj sobie zrobić wody z mózgu. Są trzy lustrzanki Canona, crop, upierdliwa pełna klatka sprzed naszej ery i profesjonalna 1-nka. Jak Ci przeszkadza 400d, zamaluj markerem jedno zero
                        Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• Biperek
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 593

Fotografuję 400D praktycznie od jego premiery. Jeśli chcesz zainwestować sensownie te pieniądze to doradzam jasne stałki. Efekty są naprawdę miłe dla oka.
                          Pozdrawiam
                          Marek/Biperek

Komentarz

• ch4rli3
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 43

Zamieszczone przez Biperek
                            Fotografuję 400D praktycznie od jego premiery. Jeśli chcesz zainwestować sensownie te pieniądze to doradzam jasne stałki. Efekty są naprawdę miłe dla oka.
                            I ja proponuje Ci jakieś jasne stałki. Pomyśl może nad C 28mm f1.8 albo C 50 f 1.4 lub też C 85mm 1.8

Jak nigdy nie używałes stałek to się w nich zakochasz

Pzdr

Komentarz

• Biperek
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 593

Zamieszczone przez ch4rli3
                              ...Pomyśl może nad C 28mm f1.8 albo C 50 f 1.4 lub też C 85mm 1.8...
                              Jakie mam szkiełka widać w stopce. Jakby zamienić 28-80 na 50 f/1,4 to mnie już na dobrą sprawę nie trzeba nic (no może coś do makro i coś ultra szerokiego , ale nie brakuje mi ich tak bardzo jak 50-tki). Odkąd mam 28 i 80 to 28-80 nie użyłem ani razu. Ciekawe, czy podobny los spotkałby 70-200 jakbym miał jakąś stalkę około 200 ? Ale tutaj różnica w jakości obrazka nie byłaby pewnie aż tak widoczna, a uniwersalność zooma jednak się przydaje.
                              Pozdrawiam
                              Marek/Biperek

Komentarz

Pracuję...