X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nevoX
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 25

[C20D + S30] Prośba o ocenę FF/BF

Witam wszystkich.

Od pewnego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem Sigmy 30mm. Zrobiłem nią już kilkaset zdjęć, jednak często denerwowała mnie nietrafiona ostrość. Nie wiedziałem czy to wada FF/BF puszki/obiektywu, czy po prostu AF 20D nie wyrabia już ze szkłem 1.4, tym bardziej Sigmy i po prostu pudłuje.

Dlatego postanowiłem sprawdzić to pierwsze i zrobiłem mały teścik na FF/BF. Ja tutaj widzę bardzo malutki FF. Prosiłbym jednak o potwierdzenie czy moje obserwacje są prawidłowe (i ew. czy taki malutki FF może mieć wpływ na normalne fotografowanie), czy może to po prostu pudłujących AF?

Pierwsze
    Pierwsze
    Pierwsze
    Pierwsze
    Pierwsze
  • Matt_K-K
    Początki nałogu
    • 2008
    • 322

Moim zdaniem jest zupełnie ok. Sam miałem 30D ( czyli inaczej opakowany 20d ) z tą Sigmą i trafiała w punkt. Nie zapominaj, że na 1.4 to szkło nie jest demonem ostrości, aczkolwiek moja w zupełności była używalna. Poza tym, przy tak bliskim jak ta kartka kadrze, roznica bedzie wieksza, bo mniejsza jest glebia ostrosci. W zdjeciach "z zycia" powinno byc lepiej. No i zawsze nie zaszkodzi minimalnie przymknac - raz dla wiekszej ostrosci, dwa zeby zminimalizowac ewentualne bledy AF.

Komentarz

• waldit2t
      Coś już napisał
      • 2008
      • 96

moim zdaniem wszystko jest ok.
      najwazniejsze to miec pasje....

Komentarz

• tezmarek
        Uzależniony
        • 2009
        • 840

Jest OK, ale test "kartkowy" nie jest wyrocznią - no chyba, że zdjęcia najczęściej robisz właśnie z takiej odległości.

Komentarz

• ch4rli3
          Coś już napisał
          • 2010
          • 43

moim zdaniem też wygląda ok, aczkolwiek przy lepszym świetle zastanym możnaby coś więcej powiedzieć

Pzdr

Komentarz

• tomek s
            Bywalec
            • 2007
            • 180

Miałem tą sigme w nikonie i o ile w testach cyferkowo-pudełkowych wypadała nieźle to w codziennym boju już tak słodko nie było. AF zwłaszcza w sztucznym, mieszanym świetle lubił pudłować, w moim egzemplarzu rozsądna ostrość zaczynała się mniej więcej od f1.8. Właśnie do wartości f1.8 to ta ostrość często niby była, gdzieś nie do końca wiadomo gdzie Moim zdaniem TTTM i trzeba się nauczyć z tym żyć albo kupić L ;-)
            pozdr

Komentarz

• Aki007
              Coś już napisał
              • 2009
              • 63

dla mnie jest dobrze.
              PS rób zdjęcia, ale nie tablic testowych.
              5DmkII, 400D
              24-70 f/2.8L, KIT, 50 f/1.8, 85 f/1.8, 70-300 f/4-5.6 IS USM
              580exII, 300EZ

Komentarz

• nevoX
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 25

Ok, dziękuję wszystkim za pomoc w ocenie

Komentarz

Pracuję...