X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomek W.
    Bywalec
    • 2008
    • 118

Cena/wybór

Witam. Mam dylemat zwiazany z wyborem miedzy dwoma obiektywami. Narazie inne nie wchodza w gre. Temaqt dotyczy pewnie juz wszystkim do znudzenia "osluchanych" EF 50 1.4 i EF 85 1.8. Narazie nie planuej przesiadac sie na pelna klatke ze wzgledu na brak finansow, tak samo jak w gre nie wchodza drozsze obiektywy. Sprawa wyglada tak ze blizej mi jest do kupienia 50 ze wzgledu na to ze blizej moge podejsc do obiektu fotografowanego np. w pomieszceniach, jak rowniez na dworze czesto sie to zdarza ze odleglosc jest po prostu bliska, jesli chodzi o ostrosc "50" to podpinalem ja i mi to jak ten obiektyw rysuje sie podoba, choc fakt faktem trzeba sie z nim obchodzic umiejetnie, co do "85" to wiadomo, to po prostu dobry obiektyw. Choc jak dla mnie nie do wykorzystania w moim "ciasnym" mieszkanu, jedynie w plenerach.
    Tu pojawia sie problem, bo ceny sie mocno zmienily w ciagu ostatniego roku, nie planuej kupic uzywki, a cena "50" to 1350zl, cena "85" to 1420. Co byscie na moim miejscu wybrali, bo prawda jest taka ze 1350zl to sporo za "50" a z kolei 85 kosztuje bardzo tanio na ten moment. Przepraszam za infantylny moze temat, ale czasem cena tez potrafi byc decydujaca przy ostatecznym wyborze.
  • barniGR
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 34

Witam! Na Twoim miejscu, na cropa brałbym 50-tkę, chociaż wtedy masz coś około 80mm więc w mieszkaniu i tak nie poszalejesz zbytnio... Pozdrawiam.

Komentarz

• KUBAwo
      Początki nałogu
      • 2008
      • 449

W zasadzie to sam sobie odpowiedziałeś...85 jest dla ciebie mało uniwersalne, 50 już bardziej. Co do cen, rzeczywiście mała różnica ale 85 jest 1.8 a 50-tka 1.4 więc jest pewna różnica, nieznaczna ale jednak jest. Osobiście na cropie lubię 50mm, które daje i tak ekwiwalent portretówki na ff i w przeciwieństwie do 85 bez problemu latam z nią po mieszkaniu.
      5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• Czacha
        fotograf
        • 2004
        • 4868

Kup 50/1.8 i 85/1.8 ... potem zawsze mozesz jeden sprzedac i ew. docelowo wymienic na 50/1.4
        https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Tomek W.
          Bywalec
          • 2008
          • 118

Ehhh, no Ok czyli pomimo wysokiej ceny (jak na dzis) i tak doradzacie zakup 50 1.4. Notabene 70-200 kosztuje 2000 tys. (tez stanial), tylko ze bez IS.

Komentarz

• ces
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 37

Jak 2000 tyś to strasznie drogo...
            Galeria na CB

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

Dokup do tej 50-ki osłonę przeciwsłoneczną koniecznie. Zapnij i nie zdejmuj. Konstrukcja tego szkła jest bardzo delikatna i każde puknięcie może być przykre i kosztowne. Mój egzemplarz był już 2-krotnie serwisowany po takich przygodach. Osłona stanowi całkiem niezłą ochronę.

A co do meritum, to jak już zauważono, sam sobie odpowiedziałeś. Skoro 85 może być za wąskie, to nad czym tu się zastanawiać? Chyba, że nad czymś jeszcze szerszym.

Komentarz

• Tomek W.
                Bywalec
                • 2008
                • 118

Osłona przeciwsloneczna i filtr UV to przy 50 jest dla mnie oczywista oczywistosc, bo wiem ze to delikatne i kruche szklo. A co do szerszych....troszke nie ma w czym wybrac (w tym przedziale cenowym co 2 wymienione w temacie obiektywy), jak mam byc szczery.

Komentarz

• sbogdan1
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 359

Dołączę się do wypowiedzi Kolaj, z tą osłoną ta faktycznie dobry pomysł ja od początku zakupiłem osłonę i jej nie ściągam, po tym co piszą na forach to 50tka ponoć konstrukcyjnie ma delikatny wychodzący tubus, osobiście tego nie doświadczyłem i oby nie, ale wolę chuchać na zimne, co nie zmienia faktu że obchodzę się z nią jak z jajkiem.
                  Generalnie fajne szkło ale na cropie jeśli chodzi o mieszkanie też może być ciasno w niektórych przypadkach.
                  EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Komentarz

• Tomek W.
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 118

Tylko czy oslona p.sloneczna nie przykrywa przypadkiem pierscienia ostrosci, bo w 24-105 tak wlasnie jest co uniemozliwia strojenie reczne wowczas???

Komentarz

• sbogdan1
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 359

Zamieszczone przez Tomek W.
                      Osłona przeciwsloneczna i filtr UV to przy 50 jest dla mnie oczywista oczywistosc, bo wiem ze to delikatne i kruche szklo. A co do szerszych....troszke nie ma w czym wybrac (w tym przedziale cenowym co 2 wymienione w temacie obiektywy), jak mam byc szczery.
                      Tak naprawdę to UV bym sobie darował, nic nie wnosi poza tym że zabezpiecza przed mechanicznym uszkodzeniem soczewki.
                      Soczewka ma dosyć małe rozmiary i jest głęboko schowana.
                      Jeśli już miało by coś nastąpić jakieś uderzenie czy cokolwiek to i tak liczyć się trzeba z tym że uszkodzeniu może ulec mechanizm który przesuwa tubusem.Oczywiście to tylko moje skromne zdanie.
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Tylko czy oslona p.sloneczna nie przykrywa przypadkiem pierscienia ostrosci, bo w 24-105 tak wlasnie jest co uniemozliwia strojenie reczne wowczas???
                      No co Ty, gdzieś się tego naczytał ? nie spotkałem się aby pierścień regulacji ostrości w jakimkolwiek szkiełku był zasłonięty osłona p.słoneczną, a tym bardziej w eLce 24/105
                      Ostatnio edytowany przez sbogdan1; 13067. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Tomek W.
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 118

Przy 24-105 UV nie uzywam, ale myslaem ze przy 50 bede muail, ale skoro mowisz ze i bez niego dam rade, to fajnie. Natomiast co do oslony to chyba sie nie zrozumielismy, myslalem ze podpinacie ja na 50 1.4 odwrotnie tak ze zakrywa obiektyw i ze to niby ma go chronic przed ew. uszkodzeniem, bo przy moim 24-105 jak podpinam ja wlasnie w taki sposob - odwrotnie to niestety ale mocno utrudnia to prace przy ogniskowych od 24-35 na manualu.

Komentarz

• Kolaj
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3293

Osłona przeciwsłoneczna ma być założona normalnie a nie odwrotnie. To zabezpiecza przed puknięciem w przód obiektywu. Mi się zdarzyło np., że aparat stał na gripie i się przewrócił na obiektyw. Skończyło się to niestety na Żytniej. Z osłoną sprawy potoczyłyby się inaczej.

Osłona założona odwrotnie zasłania skutecznie pierścień.

Komentarz

• sbogdan1
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 359

Przy 24-105 UV nie uzywam, ale myslaem ze przy 50 bede muail, ale skoro mowisz ze i bez niego dam rade, to fajnie. Natomiast co do oslony to chyba sie nie zrozumielismy, myslalem ze podpinacie ja na 50 1.4 odwrotnie tak ze zakrywa obiektyw i ze to niby ma go chronic przed ew. uszkodzeniem, bo przy moim 24-105 jak podpinam ja wlasnie w taki sposob - odwrotnie to niestety ale mocno utrudnia to prace przy ogniskowych od 24-35 na manualu.
                            He he spoko, rozjazdy się zdarzają, no powiem Ci że to jest myśl, bowiem osłona odwrotnie założona zakrywa prawie cały obiektyw.Co do UVki to tą kasę przeznacz na osłonę. Oryginał prawie stówę , podróbka nieco mniej.

Komentarz

• pawciolbn
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 653

oba szkła miałem i mam... wcześniej na cropie... teraz z FF.
                              Powiem tak... na cropie 50mm było najczęściej, poza 17-55, używanym szkłem. 85-ka odpoczywała i czekała na lepsze czasy, które nastały. Teraz to 50mm jest takie...hmmm... odpowiednie, jednak 85 przejęło lejce. Jeśli chodzi o szersze szkła to masz jeszcz 35/2.0 i 28/1.8, ale mieliśmy o nich nie mówić.

Też bym Tobie zapropnował 50/1.8 i 85/1.8, a jak lubisz manuale, to... m42 50/1.8 - najtaniej i bardzo dobrze. Ja od dwóch dni "szaaaleeejęęęe" z 2/50 - maluje ślicznie.
                              5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

Pracuję...