X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aztek
    Bywalec
    • 2009
    • 137

Przerysowanie

Jest możliwe przerysowanie portretowanej osoby na ogniskowej 75mm odległość od obiektu to ok 50 cm (crop )
  • wiktor2323
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1290

Przy takiej odległości ostrzenia to Ci się chyba nawet cała głowa nie zmieści .. :P
    Facebook

Komentarz

• aztek
      Bywalec
      • 2009
      • 137

Planowane bardzo ciasne kadry z mocnym cięciem głowy
      Będzie przerysowany nos portretowanej osoby ,czy mogę spokojnie focić bo takie zjawisko nie będzie występowało

Komentarz

• Kolaj
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3293

Ani ogniskowa, ani fakt, że to crop nie mają tu większego znaczenia. Kluczowa jest odległość bo przerysowania to efekt różnicy odległości pomiędzy bliskimi (nos) i dalekimi (uszy) elementami fotografowanego obiektu. 50cm to za mało na obiekt wielkości głowy dorosłego człowieka. Sugerowałbym co najmniej 1,5m.

Poza tym, czy to kosztuje tak wiele wysiłku, żeby sprawdzić?

Komentarz

• aztek
          Bywalec
          • 2009
          • 137

Sugerowałbym co najmniej 1,5m.
          Szkiełko rysuje mi miękko z tej odległości ,gdy jestem bliżej obiektu ok 80cm : 100cm ostrość jest rewelacyjna, szkło nie posiada BF/FF lub innych wad sprawdzałem
          Poza tym, czy to kosztuje tak wiele wysiłku, żeby sprawdzić?
          Chwilowo mam brak czasu na sprawdzenie w praktyce .Ustaliłem już serie zdjęć z pewną koleżanką i głupio mi na niej to testować wolę być pewny niż zrobić jej wielgachny nos i wstydzić się takiej sesji

Komentarz

• krisnrj
            Początki nałogu
            • 2010
            • 365

bez przesady - to nie testy kremów do opalania że wyjdzie Ci koleżanka w łaty tylko pstryknięcie dodatkowych powiedzmy 15-50 ramek w zależności od jej cierpliwości... wszystko co nie wyjdzie lub się nie spodoba usuniesz. Dalej nie widze problemu
            Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Komentarz

• aztek
              Bywalec
              • 2009
              • 137

bez przesady - to nie testy kremów do opalania że wyjdzie Ci koleżanka w łaty tylko pstryknięcie dodatkowych powiedzmy 15-50 ramek w zależności od jej cierpliwości..
              Zazwyczaj trafiam na te zołzowate jeszcze nie trafiła mi się miła i fajna , taka karma.
              wszystko co nie wyjdzie lub się nie spodoba usuniesz. Dalej nie widze problemu
              Wolę zrobić 10 zdjęć i być pewnym niż stracić czas na wykonanie 100 i wybrać 2 ...
              Chyba zbyt personalnie podchodzę do tej sesji .

Komentarz

• krisnrj
                Początki nałogu
                • 2010
                • 365

Zamieszczone przez aztek
                Chyba zbyt personalnie podchodzę do tej sesji .
                myślę, że zdecydowanie tak!
                idziesz wszak zrobić zdjęcia a nie obrócić modelkę - chyba że o czymś nie wiem
                Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Komentarz

• jellyeater
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 1631

50cm to za mało na obiekt wielkości głowy dorosłego człowieka. Sugerowałbym co najmniej 1,5m.
                  Popieram. Popatrz sobie w lustrze jak to wygląda. Dopiero na odległość ramienia zaczyna być normalnie. Więc od koleżanki, gdzieś tak na dwie odległości ramienia i będzie dobrze.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• aztek
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 137

idziesz wszak zrobić zdjęcia a nie obrócić modelkę - chyba że o czymś nie wiem
                    Wiesz jak bywa z tymi królewnami , nie ukrywam stresik jest :rolleyes:Raz miałem taką ochotę obrócić modelkę i kopniakiem odesłać do domu
                    Więc od koleżanki, gdzieś tak na dwie odległości ramienia i będzie dobrze.
                    Tylko wtedy planowany temat idzie do szuflady

Komentarz

• apstryk
                      Dopiero zaczyna
                      • 2011
                      • 34

Zamieszczone przez aztek
                      Chwilowo mam brak czasu na sprawdzenie w praktyce .Ustaliłem już serie zdjęć z pewną koleżanką i głupio mi na niej to testować wolę być pewny niż zrobić jej wielgachny nos i wstydzić się takiej sesji
                      Więc nie testuj na koleżance, tylko ustaw samowyzwalacz i zrób zdjęcia samemu sobie z różnych odległości, wyniki masz od razu i nikt się nie obrazi że brzydko wyszedł

Komentarz

• aztek
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 137

tylko ustaw samowyzwalacz i zrób zdjęcia samemu sobie z różnych odległości
                        myślałem zrobić na f1.4 ,trudno będzie trafić z Go a nie mam obracanego LCD

Komentarz

• tormentor
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 218

Zamieszczone przez aztek
                          myślałem zrobić na f1.4 ,trudno będzie trafić z Go a nie mam obracanego LCD
                          Dobrze wnioskuję? Crop + 50/1.4 i bierzesz to jako 75mm?
                          FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
                          Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
                          "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Komentarz

• aztek
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 137

Dobrze wnioskuję? Crop + 50/1.4 i bierzesz to jako 75mm?
                            Ustawiając nawet f4.0 a mając wysunięty tubus na 75mm z tak bliskiej odległości będzie bardzo mała Go .Robiąc zdjęcie samemu sobie bez obracanego LCD ostrość ustawiasz na pałę uda się po x próbach .Złośliwiec teraz mi napisze że jest AF-C.
                            50/1.4 na cropie to 80mm i będzie inny kąt widzenia obiektywu .

Komentarz

• tormentor
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 218

Zamieszczone przez aztek
                              50/1.4 na cropie to 80mm i będzie inny kąt widzenia obiektywu .
                              Właśnie wiem, tylko mnie to f/1.4 zmyliło i wolałem zapytać.

Na cropie takie zbliżenia na pół twarzy to robiłem już szkłem 70-200.

Zawsze możesz spróbować cropować...
                              FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
                              Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
                              "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Komentarz

Pracuję...