Jest możliwe przerysowanie portretowanej osoby na ogniskowej 75mm odległość od obiektu to ok 50 cm (crop )
X
-
Tagi: Brak
-
-
Planowane bardzo ciasne kadry z mocnym cięciem głowy
Będzie przerysowany nos portretowanej osoby ,czy mogę spokojnie focić bo takie zjawisko nie będzie występowało
Komentarz
-
Ani ogniskowa, ani fakt, że to crop nie mają tu większego znaczenia. Kluczowa jest odległość bo przerysowania to efekt różnicy odległości pomiędzy bliskimi (nos) i dalekimi (uszy) elementami fotografowanego obiektu. 50cm to za mało na obiekt wielkości głowy dorosłego człowieka. Sugerowałbym co najmniej 1,5m.
Poza tym, czy to kosztuje tak wiele wysiłku, żeby sprawdzić?Komentarz
-
Szkiełko rysuje mi miękko z tej odległości ,gdy jestem bliżej obiektu ok 80cm : 100cm ostrość jest rewelacyjna, szkło nie posiada BF/FF lub innych wad sprawdzałemSugerowałbym co najmniej 1,5m.
Chwilowo mam brak czasu na sprawdzenie w praktyce .Ustaliłem już serie zdjęć z pewną koleżanką i głupio mi na niej to testować wolę być pewny niż zrobić jej wielgachny nos i wstydzić się takiej sesjiPoza tym, czy to kosztuje tak wiele wysiłku, żeby sprawdzić?
Komentarz
-
bez przesady - to nie testy kremów do opalania że wyjdzie Ci koleżanka w łaty tylko pstryknięcie dodatkowych powiedzmy 15-50 ramek w zależności od jej cierpliwości... wszystko co nie wyjdzie lub się nie spodoba usuniesz. Dalej nie widze problemu
Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie
Komentarz
-
Zazwyczaj trafiam na te zołzowate jeszcze nie trafiła mi się miła i fajna , taka karma.bez przesady - to nie testy kremów do opalania że wyjdzie Ci koleżanka w łaty tylko pstryknięcie dodatkowych powiedzmy 15-50 ramek w zależności od jej cierpliwości..
Wolę zrobić 10 zdjęć i być pewnym niż stracić czas na wykonanie 100 i wybrać 2 ...wszystko co nie wyjdzie lub się nie spodoba usuniesz. Dalej nie widze problemu
Chyba zbyt personalnie podchodzę do tej sesji .Komentarz
-
Komentarz
-
Popieram. Popatrz sobie w lustrze jak to wygląda.50cm to za mało na obiekt wielkości głowy dorosłego człowieka. Sugerowałbym co najmniej 1,5m.
Dopiero na odległość ramienia zaczyna być normalnie.
Więc od koleżanki, gdzieś tak na dwie odległości ramienia i będzie dobrze.
Komentarz
-
Wiesz jak bywa z tymi królewnami , nie ukrywam stresik jest :rolleyes:Raz miałem taką ochotę obrócić modelkę i kopniakiem odesłać do domuidziesz wszak zrobić zdjęcia a nie obrócić modelkę - chyba że o czymś nie wiem
Tylko wtedy planowany temat idzie do szufladyWięc od koleżanki, gdzieś tak na dwie odległości ramienia i będzie dobrze.
Komentarz
-
Więc nie testuj na koleżance, tylko ustaw samowyzwalacz i zrób zdjęcia samemu sobie z różnych odległości, wyniki masz od razu i nikt się nie obrazi że brzydko wyszedł
Komentarz
-
myślałem zrobić na f1.4 ,trudno będzie trafić z Go a nie mam obracanego LCDtylko ustaw samowyzwalacz i zrób zdjęcia samemu sobie z różnych odległości
Komentarz
-
FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
"I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George CarlinKomentarz
-
Ustawiając nawet f4.0 a mając wysunięty tubus na 75mm z tak bliskiej odległości będzie bardzo mała Go .Robiąc zdjęcie samemu sobie bez obracanego LCD ostrość ustawiasz na pałę uda się po x próbach .Złośliwiec teraz mi napisze że jest AF-C.Dobrze wnioskuję? Crop + 50/1.4 i bierzesz to jako 75mm?
50/1.4 na cropie to 80mm i będzie inny kąt widzenia obiektywu .Komentarz
-
FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
"I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George CarlinKomentarz
Komentarz