X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • _marcin
    • 2011
    • 3

Teleobiektyw

Witam serdecznie,

Od jakiegoś czasu posiadam Canon EOS 550d w parze z kitowym EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II oraz dokupionym EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM. Zaczynam się jednak powoli rozglądać za teleobiektywem i tutaj pojawia się duży problem. Pierwotnie planowałem zakup EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM, ale wiele osób narzeka na jakość wykonania (oraz wysuwający się tubus) i dość przeciętną jakość zdjęć. Ze wszystkich stron ludzie polecają mi EF 70-200mm f/4.0L USM. Zaczynam mieć jednak wątpliwości czy jest sens wydawać ponad 2kPLN tylko po to by nieznacznie zwiększyć ogniskową. Owszem, zdaję sobie sprawę z faktu, że EF 70-300 zaczyna się spisywać dużo gorzej w zakresie 200-300, ale gdybym miał się decydować na 70-200, to nie wiem czy jest to dobry krok w tym momencie (70-200 jest chyba lepszym wyborem, gdy ktoś korzysta z 17-40 lub 24-70). Może jednak się mylę i 70-200 jest dobrym uzupełnieniem mojego zestawu? Jak często będzie przydatny tele w moim przypadku? Zdaję sobie sprawę z faktu, że nikt za mnie nie zdecyduje, ale z pewnością ktoś z Was ma dużo większe doświadczenie praktyczne w tej dziedzinie i może zechce nawet się nim ze mną podzielić

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
    Marcin
  • gavin
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 1339

tamron 70-300 4-5.6 VC USD

Komentarz

• ArtMoon
      Bywalec
      • 2007
      • 113

Kolego, jakie zdjecia masz zamiar tym tele focic? Do czego je przeznaczysz? czy bardziej idziesz w strone jakosci czy max ogniskowej?
      http://www.maxmodels.pl/artmoon.html

Komentarz

• poulain
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 29

A może dobrze by było sprzedać 28-135? I zamiast niego kupić właśnie 70-200. Albo, jeżeli bardzo nie chcesz mieć przerwy w ogniskowych, to 55-250 IS.
        50d, 450D + C10-22, C50/1.4, T28-75, C55-250, kit + 580ex

Komentarz

• dziobolek
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2634

Zamieszczone przez _marcin
          Ze wszystkich stron ludzie polecają mi EF 70-200mm f/4.0L USM. Zaczynam mieć jednak wątpliwości czy jest sens wydawać ponad 2kPLN tylko po to by nieznacznie zwiększyć ogniskową.
          Gdyby Ci polecali wersję z IS, to zgoda, ale bez...

Szkoda IMHO kasy na to szkło, choć niektórzy się nim "zachwycają", to...

Zamieszczone przez gavin
          tamron 70-300 4-5.6 VC USD
          ...gavin ma rację. W Tamronie dostaniesz lepiej za mniej

Wiele się tu pisało na ten temat - poszukaj, poczytaj... ( http://maciejko.net/cbsearch/ )

Pozdrówka!
          "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
          Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
          tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• dzidofon
            Początki nałogu
            • 2010
            • 280

Od jakiegoś czasu posiadam (.....) EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM. (.....) Pierwotnie planowałem zakup EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM, ale wiele osób narzeka na jakość wykonania (oraz wysuwający się tubus)
            Bardziej wysuwającego się tubusa niż w 28-135 to chyba nie uświadczysz :-). Więc jeśli tylko to Cię powstrzymuje to nie powinieneś się przejmować...
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Ze wszystkich stron ludzie polecają mi EF 70-200mm f/4.0L USM. Zaczynam mieć jednak wątpliwości czy jest sens wydawać ponad 2kPLN tylko po to by nieznacznie zwiększyć ogniskową.
            Jeśli jedynym kryterium zakupu jest ogniskowa to faktycznie, nie warto ;-)).
            Może jednak się mylę i 70-200 jest dobrym uzupełnieniem mojego zestawu? Jak często będzie przydatny tele w moim przypadku?
            Sprzedaj 28-135 (weźmiesz koło 1.000). Czemu oczekujesz że ktoś odpowie na pytanie jak często będzie Ci potrzebne tele? Odpowiedz sobie sam na podstawie tego, co fotografujesz :-). Ja np. pogoniłem C 28-135, C 10-22 i kupiłem sigmę 17-50/2,8. I powiem Ci że w ogóle nie odczuwam braku zakresu 50-70 :-)). Ale to oczywiście indywidualna sprawa...
            Ostatnio edytowany przez dzidofon; 35827. Powód: Automerged Doublepost
            300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Komentarz

• dziobolek
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2634

Zamieszczone przez dzidofon
              Ja np. pogoniłem C 28-135, C 10-22 i kupiłem sigmę 17-50/2,8. I powiem Ci że w ogóle nie odczuwam braku zakresu 50-70 :-)). Ale to oczywiście indywidualna sprawa...
              Popieram. Mam dokładnie takie same odczucia.

Ja ze swej strony przypomnę jeszcze o... Tamron SP AF 70-200 mm f/2.8 Di LD (IF) MACRO

Baaardzo zacne szkiełko - nie za ciężkie i bardzo "kompaktowe" jak na szkło ze stałym światłem f/2.8.
              Po prostu killer... szczerze polecam, ale... pod warunkiem,
              że nie potrzebujesz SuperHiperUltra szybkiego napędu AF.

Pozdrówka!
              Ostatnio edytowany przez dziobolek; 20044.

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Komentarz

• yakuza144
                Bywalec
                • 2010
                • 163

Ja posiadałem Tamrona 70-300 i odradzam. Ostre zdjęcia masz przy przymknięciu do f/8 a to straszna ciemnica. Fakt - stabilizacja działa rewelacyjnie (nieporuszone zdjęcia na 300mm i 1/40) ale moim skromnym zdaniem to jeden z nielicznych plusów tego szkła.

Na przekór autorom postów wyżej polecam 70-200. Szkoda nerwów na półśrodki...

Komentarz

• janux
                  • 2010
                  • 14

Jeżeli dopiero zaczynasz i nie wiesz, czy będziesz potrzebował często długich ogniskowych to moim zdaniem nie warto inwestować kasy w C 70-200 f4 z ISem czy bez. Kup lepiej C 70-300 lub C 55-250 i zobacz, czy na prawdę długa ogniskowa jest Ci potrzebna. Ja na początku kupiłem sobie C 55-250 i jestem z niego zadowolony. Zmieniłem po ponad roku na C 70-200 f2.8, ale tylko i wyłącznie dlatego, że potrzebowałem szybkiego i jasnego obiektywu, ponieważ robię zdjęcia sportowe. Gdyby nie to, zostałbym przy C 55-250 (mimo że w nim również po pewnym czasie zaczyna się wysuwać tubus).
                  Canon 7D + Grip + Canon 17-55 f/2.8 IS USM + Canon EF 70-200 f/2.8 L + Canon EF 50mm f/1.8 II + Nissin Di622

Komentarz

• Bulka159
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 26

Zamieszczone przez yakuza144
                    Ja posiadałem Tamrona 70-300 i odradzam. Ostre zdjęcia masz przy przymknięciu do f/8 a to straszna ciemnica. Fakt - stabilizacja działa rewelacyjnie (nieporuszone zdjęcia na 300mm i 1/40) ale moim skromnym zdaniem to jeden z nielicznych plusów tego szkła.

Mam całkowicie odmienne zdanie na temat tego tamrona. Trzeba było kupić u Cichego wtedy miałbyś ostre zdjęcia od pełnej dziury, tak jak w moim egzemplarzu. Autofocus dla mnie również OK, stabilizacja rewelacyjna, spokojnie na 300mm 1/20s można utrzymać.

Co do światła, ile można wymagać za taką cenę? Dla mnie stosunek jakość/cena rewelacyjny.
                    Ostatnio edytowany przez Bulka159; 19362.
                    EOS M50 | EF-M 15-45 3.5-6.3 | EF-M 22 2.0 | EF-M 11-22 4.0-5.6
                    EOS RP | RF 24-105 4.0 L | RF 35 1.8 | EF 85 1.8

Komentarz

• olek.tbg
                      Początki nałogu
                      • 2011
                      • 309

Według mnie albo jakiś tamron, albo C55-250 Jak dla mnie optycznie ok, szybki AF, a dużej różnicy między 250 a 300 nie zauważysz,
                      5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Komentarz

• dziobolek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2634

Ja posiadałem Tamrona 70-300 i odradzam. Ostre zdjęcia masz przy przymknięciu do f/8 a to straszna ciemnica...
                        Oj, tam... Oj, tam... było wymienić na lepszy model

I tak IMHO powstają "Urban Legends".

Nie od dziś wiadomo, że Tamron jest jak... LOTTO - "Ostry w Środę... Ostry w Sobotę..."
                        W pozostałe dni tygodnia sprzedaje się "mydło"

Zamieszczone przez Bulka159
                        Mam całkowicie odmienne zdanie na temat tego tamrona. Trzeba było kupić u Cichego wtedy miałbyś ostre zdjęcia od pełnej dziury...
                        No właśnie, lub... wybierać w sklepie do skutku.

Pozdrówka!
                        Ostatnio edytowany przez dziobolek; 20044.

Komentarz

• kaqkaba
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 115

Te dwa szkła już były porównywane nie raz i nie dwa. W skrócie:
                          Tamron:
                          -zakres o 100 mm dłuższy
                          -stabilizacja (i to naprawdę dobra)
                          -cena o parę setek niższa (ja mojego kupiłem za chyba 1600 z przesyłką, canon był wtedy chyba po 2200)

Canon:
                          -stałe światło (bo lepsze tylko o jakieś 2/3 EV na końcu zakresu)
                          -sam fakt że masz L-ke

To co jest takie samo:
                          -wymiary i waga (różnice są pomijalne)
                          -światło (w obu przeciętne, w Tamronie dodatkowo zmienne).

Sam niedawno kupowałem tele i do wyboru realinie były:
                          C55-250 IS, C70-300IS, T70-300VC i C70-200/F4.
                          C70-300 odpadł bo Tamron o takich samych ogniskowych nie dość że porównywalny jakościowo to miał lepszą stabilizację i osłone psłaneczną w komplecie i jeszcze do tego był tańszy, C70-200 odpadł przez zakres i cenę.

Wybrałem Tamrona i na razie nie załuję. (Choć wiem że gdybym kupił C55-250 też bym nie załował bo miałbym 700PLN w kieszeni).
                          C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)

Komentarz

• yakuza144
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 163

Zamieszczone przez dziobolek
                            Oj, tam... Oj, tam... było wymienić na lepszy model

No właśnie, lub... wybierać w sklepie do skutku.

Pozdrówka!
                            Niestety nie mam tyle czasu, żeby chodzić z tabelkami do sklepu i testować każdy obiektyw. Kupuje przez internet bo właśnie on daje mi wygodę, że nie muszę wychodzić z domu. Jeżeli już wydaje te 1600zł to chciałbym aby były to pieniądze dobrze wydane na kompletny obiektyw - produkt gotowy do bezproblemowego użycia, dlatego wolę szkła Canona - rozrzut jakościowy jest zniacznie mniejszy, choć zdarzają się wyjątki

Marcin, używanego Canona kupisz za 1600zł. Myślę że nie bez powodu tyle osób Ci go poleca
                            Zamieszczone przez kaqkaba
                            Te dwa szkła już były porównywane nie raz i nie dwa. W skrócie:
                            Tamron:
                            -zakres o 100 mm dłuższy
                            -stabilizacja (i to naprawdę dobra)
                            -cena o parę setek niższa (ja mojego kupiłem za chyba 1600 z przesyłką, canon był wtedy chyba po 2200)
                            No właśnie - myślę że te 300 mm to największa bolączka, bo i ile do 200mm jest znośnie to powyżej tego zakresu robi się ciemno i i tak sobie :-|
                            Ostatnio edytowany przez yakuza144; 34891. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• tryton
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 557

Popieram pomysł niektórych przedmówców na C55-250. Na początek to w sam raz. Co prawda tubus się wysuwa, ale stosunek ceny do jakości jest bardzo korzystny.
                              Tryton
                              --------------------------------------------------------------
                              5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Komentarz

Pracuję...