X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Zamieszczone przez leszekel
    Jeśli chodzi o 5D Mark II – AF również zadziała nawet przy świetle f/5.6, nie zadziałał by w przypadku używania konwertera 2.0x."
    Obiektyw ma światło f/4,5-5,6. Konwerter x1,4 zabiera jeden EV czyli uzyskujemy f/6,3-8.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• leszekel
      Coś już napisał
      • 2005
      • 75

Zamieszczone przez MacGyver
      Obiektyw ma światło f/4,5-5,6. Konwerter x1,4 zabiera jeden EV czyli uzyskujemy f/6,3-8.
      O tym ja wiem, mnie tylko chodzi o działający AF.

No to co, znaczy, że Pan sprzedawca nie wie co mówi?
      Dwa razy potwierdził, że jednak będzie działał AF.
      5D Mark II, 40D, 24-105L, 100-400L, tokina 12-24

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

AF, bez zaklejenia styków, działać nie będzie. Nie wiem skąd pan sprzedawca czerpie swoją "wiedzę" ale po dokręceniu oryginalnego TC do elki automatyka pokazuje prawdziwą jasność zestawu optycznego (TC+obiektyw). TC 1.4 zabiera 1EV, TCx2 2EV dlatego też każdy obiektyw L o świetle mniejszym niż f/4 po dokręceniu któregokolwiek konwertera będzie miał mniej niż f/5.6 i AF aparatu (poza profesjonalna serią 1) działać nie będzie.

Temat ten był poruszany na forum wielokrotnie, można poszukać.

P.S. Ja "panom sprzedawcom" sprzętu foto nie ufam z zasady i dobrze na tym wychodzę :-) Wiedza czerpana z instrukcji aparatów i oficjalnych materiałów, zamieszczanych na stronach www jest zdecydowanie pewniejsza.

P.S.2 nawet gdyby AF w zestawie 5DII+TCx1,4+100-400 pracował to i tak byłby praktycznie bezużyteczny. W warunkach innych niż słoneczny dzień obiektyw jeździłby w te i na zad i trafiał tylko czasami albo i wcale.
        Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293.
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• leszekel
          Coś już napisał
          • 2005
          • 75

Ja także nie za bardzo ufam sprzedawcom i dlatego pozwoliłem sobie napisać pytanie także tutaj. Dziękuję za pomoc.
          5D Mark II, 40D, 24-105L, 100-400L, tokina 12-24

Komentarz

• meg83
            Coś już napisał
            • 2010
            • 65

konwerter do 100-400 ma średni sens - tak jak Ci pisali wyżej to strata kasy
            zwłaszcza jeśli chodzi ci o sceny dynamiczne jak fauna czy np samoloty to nawet z puszkami pro nie bardzo ma to sens...za wolno myśli

do scen statycznych ze statywu to czy będzie ci działać af czy nie to nie ma już znaczenia
            Facebook | Instagram | Twitter

Komentarz

• zzz
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 24

Podpiąłem kiedyś z ciekawości 100-400 przez EF 2x III. Moim zdaniem bezużyteczny zestaw, bardzo ciemno, kiepski obrazek, ciężko to utrzymać nieruchomo.

Komentarz

• Marek Kowal
                Bywalec
                • 2006
                • 194

Jak kogoś interesuje, to proszę np:

Pozdr,MK

Janusz Body: poprawiłem na klikalne linki - mam nadzieję, że autor się nie pogniewa :-)
                Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
                galeria na stronie EPWA.plhttps://www.epwa.pl/index.php?option...ek%20Kowalczyk

Komentarz

• Marek Kowal
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 194

Absolutnie, dzięki.
                  galeria na stronie EPWA.plhttps://www.epwa.pl/index.php?option...ek%20Kowalczyk

Komentarz

• swallow77
                    Początki nałogu
                    • 2010
                    • 322

AF w puszkach 500D, 5D oraz 7D podłączonych do Kenko 1.4 (DGX) + 100-400 działa. Potrzebuje, co prawda, jasnego dziennego oświetlenia lub wzorku ze wspomagania AF w lampie błyskowej, ale działa bez zaklejania styków. Demonem szybkości jednak trudno go nazwać.

Komentarz

Pracuję...