X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 19Urban94
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 37

Kita posiadam bez IS`a, a co do 17-40 to i tak tylko do krajobrazów i architektury no i motoryzacyjnych, jeżeli będzie za ciemno to statyw... No i liczę się z tym że już kompletuje powoli obiektywy pod 5D mkII/III...
    Wymarzony zestaw pod FF: 17-40 4L; 35 1.4L; 50 1.8; 85 1.8; 100 2.8L/135 2L
    Zobaczymy co z tego wypali...

Pirx, brakuje mi tych lampek do strobingu, głównie do portretów i zabawy w nocy - motoryzacyjne np... Narazie nie mam zamiaru doświetlać lampą w pełnym słońcu - od tego mam narazie blende...
    Pozdrawiam, Rafał
    |C350D|C18-50 3.5-5.6|C50 1.8|Pozostałe graty

Komentarz

• tombas
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2195

Zamieszczone przez 19Urban94
      pod 5D mkII/III...
      Wymarzony zestaw pod FF: 17-40 4L; 35 1.4L; 50 1.8; 85 1.8; 100 2.8L/135 2L
      Zobaczymy co z tego wypali...
      nie będziesz sięgał po 50mm 1.8 jesli reszta marzeń się spełni:razz: (czego Ci oczywiście życze)
      Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
      (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• 19Urban94
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 37

Ale 50tkę już mam, raczej jej nie sprzedam bo to śmieszne pieniądze, a zawsze jak by kumpel chciał się ze mną wybrać gdzieś na foty to mogę mu dać 350tke z 50 1.8, albo jakimś innym obiektywem i lecim w plener...
        Pozdrawiam, Rafał

Komentarz

• 7four
          Uzależniony
          • 2009
          • 850

Zamieszczone przez Las3k
          17-40/4 na cropie ma średni sens, jeszcze zatęsknisz za kitem przy 17mm@1/5s albo 55mm@1/10s, bo po prostu tego nie utrzymasz, z tą eLką jesteś bez szans. Zakładam, że masz kita z IS.
          A czy zdjęcia to tylko w piwnicy bez okien się robi ?

Komentarz

• 19Urban94
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 37

Poza tym po to kupuje lampkę, żeby jak będę wykorzystywać 17-40 w pomieszczeniach to będę mieć jaśniej...

Zobaczymy co z tego wyjdzie, przed kupnem lampek musze dokupić jeszcze pare dupereli:
            - grip
            - większe karty pamięci
            - solidniejszy statyw taki, który już uniesie 5d mkII + grip + 17-40 + ew. lampa...

Zostaje tylko zbierać fundusze...
            Ostatnio edytowany przez 19Urban94; 29256.
            Pozdrawiam, Rafał

Komentarz

• tombas
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2195

Poza tym po to kupuje lampkę, żeby jak będę wykorzystywać 17-40 w pomieszczeniach to będę mieć jaśniej...

Zobaczymy co z tego wyjdzie, przed kupnem lampek musze dokupić jeszcze pare dupereli:
              - grip
              - większe karty pamięci
              - solidniejszy statyw taki, który już uniesie 5d mkII + grip + 17-40 + ew. lampa...

Zostaje tylko zbierać fundusze...
              dla mnie to zabierasz się do tego od d... (złej:razz: ) strony kupując drobiazgi (karty, statyw pod cos czego jeszcze nie ma itd...itd...) oddala się chwila zakupu "dużych" rzeczy (nowe body, szkła) ja bym zaczynał od "grubych" a potem bawił sie w drobnice, ale "nie mój cyrk, nie moje małpy"
              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• 19Urban94
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 37

tombas, to napisz od czego Ty byś zaczął...

Dzisiaj przy wypadzie rodzinnym wziąłem ze sobą aparat, podczas tego zrozumiałem, że brakuje mi czegoś bardzo jasnego ~ 1.4 - w planach mam 35mm L, do tego jeszcze podczas spaceru chciałem też porobić kilka zdjęć, lecz w 350tce z 50tką, nawet na 1.8 wychodziły długie czasy, a nie chciałem podkręcać ISO, gdyż tak naprawdę to wyjdą same szumy, a nie zdjęcia z tej puchy... ;/ Dlatego coraz bardziej rozmyślam, żeby zacząć od chociażby 35 1.4L, bądź 85 1.8 oraz 17-40 4L i do tego kupić pełną klatkę, wtedy będę miał już super zestaw na początek zabawy z FF... Co wy o tym myślicie.?

Dlaczego chce FF?
                Ponieważ zależy mi na wysokich ISO używalnych, do tego bajeczna plastyka no i ta rozpiętość tonalna, nie potrzebuje wcale szybkiego AFu i teraz się zastanawiam, czy zacząć od grubych rzeczy na FF, czy też pierdół... I chyba wyjdzie na to, że zaczne jednak od 17-40 4L oraz 85 1.8 i do tego body FF 5d mkI -> chyba najlepsze wyjście z tej sytuacji... :P
                Pozdrawiam, Rafał

Komentarz

• xxkomarxx
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1456

Moim skromnym zdaniem sam nie wiesz czego chcesz. Pewno masz troszkę pieniędzy i sam nie wiesz w co to rzucić. Pamiętaj o jednej bardzo ważnej rzeczy. Żaden sprzęt nie zastąpi ci umiejętności. Na tym forum jest mnóstwo przykładów na to że mając aparat i szkła za wiele tysięcy zł robi się gorsze zdjęcia niż niektórzy taką 350 z kitem.

Chcesz kupować: Zacznij od określenia czego ci potrzeba najpierw. Ty kupowałbyś wszystko już teraz, tylko po to żeby to mieć...

Komentarz

• 19Urban94
                    Dopiero zaczyna
                    • 2009
                    • 37

Jeżeli miałbym wystarczające na teraz fundusze to zakupiłbym 5d mkII + 35 F/1.4L - piątke mogę wkręcić na iso 3200 spokojnie, do tego ostre jak żyleta i jasne szkiełko, cud malina, z pewnością bym to wykorzystał przy portretach, zdjeciach albumowych i jak i zabawach przy krajobrazach...
                    Fakt, troche nie jestem pewien, zobaczymy jak to się dalej potoczy, w najbliższych planach mam kilka dupereli(statyw, czytnik kart porządny) + 17-40 F/4L + 85 F/1.8 i to tak ostatecznie zaplanowane, wiec tego się trzymam...
                    Pozdrawiam, Rafał

Komentarz

• tombas
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2195

tombas, to napisz od czego Ty byś zaczął...
                      przy założeniu że masz i lubisz swoje 50mm 1.8 to bym kupił body (spokojnie 5D mkI),potem 35mm 1.4 (lub 28mm 1.8) potem 85mm 1.8 dopiero potem 17-40
                      Ostatnio edytowany przez tombas; 6231.

Komentarz

• 19Urban94
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 37

A jak wygląda sprawa używalnego iso i jakości obrazka 5d mk I vs. mk II.? Może warto dozbierać troche i dorzucić do mk II.?
                        Pozdrawiam, Rafał

Komentarz

• Cluer
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 192

17-40 jest ciemny. Pamiętaj o tym bo skoro teraz Ci światła mało to później będzie tylko gorzej.
                          może pójdziesz na całość i od razu 16-35/2.8
                          40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Komentarz

• xxkomarxx
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1456

A jak wygląda sprawa używalnego iso i jakości obrazka 5d mk I vs. mk II.? Może warto dozbierać troche i dorzucić do mk II.?
                            Mk2 ma wyższe używalne ISO ( 1 dzałka) nie warto dopłacać.

Komentarz

• 19Urban94
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 37

Cluer, tak tylko przy tym szerokim kącie, wręcz bardzo szerokim na FF i tak małej głębi nie uzyskam, wręcz będę chciał dużą, bo to tylko do krajobrazów i motoryzacyjnych - tych szerokich... Jak bym chciał jaśniejsze to pewno bym poleciał w stałke, ale wole zoom`a, żeby już w 99% sobie wykadrować robiąc tą fotę na miejscu, niż później dokadrowywać w PSie i tracić na rozdzielczości, głównie chodzi mi o takie obiektywy 35, 50, 85, 135 żeby były jasne, bo to głównie do portretów - ja bardzo lubię portrety z bardzo płytką go...
                              50 tkę już mam, od 1.8 jest ostra na FF, do tego w najbliższym czasie planuje zakup 35 i 85, więc będzie super zestaw... Zobaczymy jak to się dalej potoczy, póki co zbieram dalej fundusze i będę zakupował to czego mi najbardziej brakuje w danym momencie, i tak chyba jak najszybciej będę dążył do 5D mk I/II
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Komar, fakt, ale nie wiem czy w ciagu roku jak zdąrzę odłożyć odpowiednią ilość kasy to czy czasem nie będzie tak, ze mk I będzie miało cholernie duże przebiegi, zobaczymy jak to się dalej potoczy... Teraz ma wyjść mk III, zobaczymy co ta pucha będzie miała, zapewne ją przetestuje, zobacze, porównam i dokonam wyboru... Narazie pozostaje zbierać i robić zdjęcia podpatrując, czego najbardziej dusza pragnie...
                              Ostatnio edytowany przez 19Urban94; 29256. Powód: Automerged Doublepost
                              Pozdrawiam, Rafał

Komentarz

• xxkomarxx
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1456

Wiesz. Kiedy wyjdzie mk3 nikt nie wie. Ja bym brał 5d MK1 ale tylko i wyłącznie z pewnego źródła. Ale fakt że teraz może się okazać że o dobrą sztukę ciężko. Jeśli nie planujesz szybkich zakupów to akurat mk2 pewno jeszcze stanieje.

Komentarz

Pracuję...