X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawelbara
    Coś już napisał
    • 2008
    • 41

samyang 8 czy 14mm

Witajcie,

W sumie jak w temacie... Mam Canona 7D i teraz mam wielki dylemat... Bo muszę zrobić wirtualną wycieczkę i zdjęcia wnętrz... Mam +- 1100zł i nie wiem co wybrać, bo z do wycieczek lepiej mieć fisha a do wnętrz nie bardzo bo za bardzo wygnie mi wszystko. 14mm z kolei też nie jest tak super szeroko na cropie, przez co lepiej byłoby mieć fisha;/ I jestem w kropce... Może ktoś mi pomóc rozwiązać ten dylemat??
    C7D + F14mm f2.8 + EF 50mm f1.8 + EF 85mm f1.8 + T135mm f2.8
  • Darx
    Uzależniony
    • 2011
    • 725

Nie byłbyś w stanie dołożyć do tego 300zł i zakupić używkę 10-20 Sigmy? To wyjdzie Ci na pewno lepiej, skoro jesteś ukierunkowany na cropa.

W moim przypadku odkładam na FF, stąd też oba szkła mam w posiadaniu (tzn. 8 oraz 14mm). Rybie oko Samyanga daje dużo ciekawych ujęć oraz sporo zabawy oraz dodaje +2 do kreatywności. Jeśli jednak chodzi o zwyczajne zdjęcia, to w przypadku prostowania nie jest już tak kolorowo.
    Drugie szkiełko, 14mm kupowałem z myślą pod FF. Gdybym nie chciał kombinować i pozostał w cropie, to wziąłbym podaną przeze mnie Sigmę. Poza tym 14mm nie jest jeszcze aż tak źle i te 4mm pomiędzy kitem na pewno odczujesz
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Komentarz

• myslidar
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1010

Ja bym wybrał Samyanga 14mm ze względu na światło i rozdzielczość. W stosunku do rybiego oka daje dużo lepszy obraz, ale warto kupić wersję z potwierdzeniem ostrości.
      Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
      Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• pawelbara
        Coś już napisał
        • 2008
        • 41

Zakup pełnej klatki jest w planach w przeciągu roku. Co prawda wiele bym nie stracił jakbym teraz kupił używkę wspomnianej sigmy i potem ją sprzedał, ale puki co budżet mnie mocno ogranicza i nie jestem w stanie dołożyć więcej. Bardzo chętnie bym kupił 14mm z potwierdzeniem, ale większość fot i tak na spokojnie na stytywie, z LV więc puki co by mi to nie robiło Najwyżej potem się sprzeda, lub może dołoży to potwierdzenie

A właśnie nawet kita nie mam, mam 24-85 f3.5-4.5 więc 14mm da mi duuuużo większe pole widzenia niż mam teraz

I chyba jednak przy tym 14mm pozostane... Jeszcze poczekam na opinie, aby już na 100 % się upewnić... BTW ma ktoś może sample z 7D+14mm?? W sumie nie musi być 7D, ważne żeby z cropa było...

Komentarz

• kobesi
          Coś już napisał
          • 2009
          • 72

8-ka daje akceptowalny obraz dopiero od F/5,6, co jest jej największym mankamentem we wnętrzach.. 14-tka jest ostra od 2,8.
          Zdaje się, że ewentualne prostowanie tego akurat fisha też jest raczej problematyczne. Co prawda 14.tka też ma swoją dystorsję, ale są narzędzia do jej usuwania.
          Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II

Komentarz

• gavin
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 1339

8mm + hemi fisheye plugin

Komentarz

• Darx
              Uzależniony
              • 2011
              • 725

Zamieszczone przez gavin
              8mm + hemi fisheye plugin
              No tak, ale w podanym przez autora rodzaju fotografii wymagamy duży światła. Tak jak powyżej koledzy zaznaczyli, samyangowe 8mm jest ostre po przymknięciu do 5,6. Pomiędzy 3.5, a 5.6 nic nie ma.

A właśnie nawet kita nie mam, mam 24-85 f3.5-4.5 więc 14mm da mi duuuużo większe pole widzenia niż mam teraz
              Czyli jesteś w podobnej sytuacji, co ja. Skoro zmierzasz do FF, to weź 14/2.8. Imho warto gdyż jest ostro od pełnej dziury. Poza tym muszę zaznaczyć, że nigdy nie miałem potrzeby skorzystania z żadnej ogniskowej pomiędzy 14, 24mm. Nawet kita nigdy nie miałem. Stawiam, że i Tobie będzie tak lekko jak mnie:cool:

W późniejszym czasie może odłożysz na 8mm fisha tylko dla samego efektu lub jeśli pojawi się FF, to kupisz 15 fish Canona
              |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Komentarz

• pawelbara
                Coś już napisał
                • 2008
                • 41

Zatem przekonaliście mnie do 14mm f2.8 Szkło jakoś pod koniec tygodnia, na początku przyszłego będę mieć Padło na Falcona z potwierdzeniem. Mam zatem nadzieję, że będę zadowolony z zakupu Jak coś wyjdzie z niego to się*podzielę w odpowiednim wątku

Komentarz

• loop89
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 38

Będziesz zadowolony bardziej z jakości/ostrości lecz niekoniecznie z szerokości. Jeśli chcesz mieć obiektyw to wnętrz to dobrze mieć jednak szerokokątny. Ten Samyang (Falcon etc.) jest Bardzo dobry ale pod pełną klatkę. W Twoim przypadku najlepsza by była Sigma 8-16 ale nie ten budżet, zatem jak Ci ktoś polecał kilka postów wyżej zdecydowanie Sigma 10-20, wybór należy do Ciebie. Ja osobiście bym do wnętrz nie brał 14mm na cropa, szczególnie że jasność nie ma szczególnego znaczenia bo pisałeś że robisz na statywie.

Komentarz

• KUBAwo
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 449

Ja bym dozbierał do s10-20 a tak ogólnie do fotografii wnętrz i wirtualnych spacerów to nie wiem czy 2.8 aż tak bardzo potrzebne bo i tak aparat idzie na statyw.
                    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• latant
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 410

Zamieszczone przez pawelbara
                      muszę zrobić wirtualną wycieczkę i zdjęcia wnętrz...
                      czy planujesz zrobić ujęcia wnętrz w 360 i do tego dodasz zdjęcia detali?
                      CMEHA - reszta to upgrade

Komentarz

• gavin
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 1339

Architektura na 2.8? No nie wiem

Komentarz

• darecky
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 256

do fotografii wnętrz to na pewno coś szerokiego (co można wyprostować), najlepiej ts-e, zestaw oświetlenia, statyw z głowicą do panoram, to chyba absolutne minimum. Domykanie wg gustów ,ale 11-22 (raczej nie mniej). Co do fisha, to widziałem tu kiedyś zdjęcie (dla przykładu) jak mocno rozciąga boki więc nie wiem czy się do tego nada. Pewnie niektórzy robili fishem, ale ile to się trzeba pewnie naprostować w PS to jeden diabeł wie, bo pewnie nikt się nie przyzna. Ten manualny samyang 14 mm pewnie/może styknie na trudne początki. Obiektywy ts-e mimo, że są poza obszarem poszukiwań autora wątku mogą być nieodzowne w tej branży. Tutaj raczej porozciągane wnętrza na UWA raczej nie będą argumentem przekonującym zleceniodawców.

Komentarz

• pawelbara
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 41

Wiadomo, że architektury ani wnętrz na f2.8 robić nie będę f2.8 to mi się przyda na inne okazje
                            Oj bardzo chętnie kupiłbym ts-e do tego pełną klatkę, ale puki co funduszy takich nie posiadam, i przez najbliższy rok posiadać na pewno nie będę. Co do tego świecenia to zaplecze też posiadam, więc teraz na szkle chciałem się*skupić. Zamiast tej sigmy wolałbym c10-22, miałem to szkło w rękach, wiem czego mogę od niego oczekiwać i jest chyba najlepszą propozycją szerokokątkną prócz ts-e rzecz jasna. Ale to też nie ten budżet jeszcze.... Zobaczymy po pierwszym zleceniu, jak będą kolejne to będzie się*myślało o upgrade.

Komentarz

• dziobolek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2634

Zamieszczone przez KUBAwo
                              Ja bym dozbierał do s10-20 a tak ogólnie do fotografii wnętrz i wirtualnych spacerów to nie wiem czy 2.8 aż tak bardzo potrzebne bo i tak aparat idzie na statyw.
                              Światło f/2,8 do wnętrz/architektury niespecjalnie potrzebne w takim szkle,
                              bo i tak się przymyka dla większej GO.
                              No, ale autor wspomniał, że zamierza migrować w FF niebawem,
                              więc taki zakup dość sensowny się wydaje, pomijając fakt,
                              że na cropie to będzie ekwiwalent 22,4mm który do czasu zmiany trzeba zaakceptować.

Pozdrówka!
                              "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                              Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                              tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

Pracuję...