X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • komer34
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 39

Karta pamięci do 60d

Mój 60d leci z hong kongu więc postanowiłem dobrać do niego kartę pamięci. Przejzałem kilka statystyk i jeśli chodzi o pojemność to powinno mi wystarczyc 8gb. problem mam z klasą. Czy klasa 6 będzie wystarczyła do kręcenia filmów?

Zależy na mi też opiniach waszych własnych kart pamięci.

Z góry dziekuje za pomoc
    CANON 60D_Tamron 17-50 f/2.8 VC_ C85 1.8_430ex II
  • andymis
    Bywalec
    • 2007
    • 113

8 Gb powinno wystarczyć. Kwestia jakie rozdzielczości chcesz używać, jak długie filmy kręcić i ile czasu je przechowywać na karcie - jeśli poskłądasz swoje wymagania pod tym wzgledem z pojemnością powinno Ci wyjść czy te 8 bedzie dla Ciebie wystarczające. Co do wydajności sprawdź dane liczbowe o przede wszystkim szybkości zapisu (na odczyt można sobie poczekać), gdyż nie zawsze współczynnik x2, x3.... x6 odpowiada rzeczywistości. Ja nie kręcę filmów - moze podpoiwie Ci ktoś co to robi i poda konkretna sprawną kartę

Komentarz

• KUBAwo
      Początki nałogu
      • 2008
      • 449

Mam sandiska hd video i mam jakąś kingston class 4, na jednej i drugiej nie zauważyłem problemów z filmami w 1080...
      5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• alnico
        Coś już napisał
        • 2011
        • 54

W instrukcji aparatu podają aby używać co najmniej klasy 6, czyli taka powinna starczyć.
        przyroda, podróże,

Komentarz

• KUBAwo
          Początki nałogu
          • 2008
          • 449

Zamieszczone przez alnico
          W instrukcji aparatu podają aby używać co najmniej klasy 6, czyli taka powinna starczyć.
          Myślę, że spokojnie i jak zamierzasz kręcić trochę filmików to 8gb to trochę maławo niestety. U mnie bywa 7 min - 3gb a do tego zdjęcia w rawach i łatwo zawalić kartę.
          5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• saiqard
            Bywalec
            • 2009
            • 112

Ja kupiłem jakiś czas temu na alledrogo kingstona 32GB clasa 10 za 160zł...Nie są to aż takie duże pieniądze, a dzięki temu nie mam problemu ani z prędkością zapisu do filmów ani z pojemnością.
            C5Dmk2 + C28-135 USM IS + C16-35/2.8 + C24-70/2.8 + C50/1.8 + C70-210/3.5-4.5 USM + C430EXII + Sonnar 180/2.8 + inne graty

Komentarz

• AdaH
              • 2009
              • 9

Prawdopodobnie już tam dotarłeś, ale rozpoznanie w terenie możesz zrobić zerkając na ranking kart pamięci na stronie chip'a. Ranking power - po prostu najlepszy sprzęt, ranking econo - najlepszy sprzęt biorąc pod uwagę stosunek ceny do jego jakości.
              Osobiście jakieś 4 miesiące temu właśnie do 60D kupiłem Transcenda 32GB 10class, wszystko jest w najlepszym porządku, więc mogę polecić. Wtedy kosztował on niecałe 160zł.

Pozdrawiam

Komentarz

• Darx
                Uzależniony
                • 2011
                • 725

Moja luba do 600d kupila karte hamy 8gb class 10, w cenie 60 zl. Calkiem niezlie sobie ta karta radzi
                |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Komentarz

• Jago
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1502

Jeśli oprócz robienia zdjęć zamierzasz bawić się w filmiki, to na początek proponuję: http://www.ceneo.pl/7831411. Ja takiej używam za równo do kamerki jak i aparatów - spisuje się bardzo dobrze. Ten model (jeśli chodzi o klasę, szybkość i pojemność) w zupełności wystarczy. Z biegiem czasu jak się "rozkręcisz" na pewno dokupisz sobie kolejną kartę.
                  C R6; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• o rly??
                    Dopiero zaczyna
                    • 2011
                    • 24

a ja z kolei polece 16gb kiongstona SDHC ultimatex 100x (klasa 10) - mam, kosztowała mnie niecałe sto złotych (nie chce mi się szukać paragonu) a spisuje się świetnie. Mieści około 580 rawów w pełnej rozdzielczości, w przyszłości pewnie dokupię jeszcze jedną (8 lub 16), oczywiście tę samą
                    Ogolnie karty kingstona są warte polecenia, pracuje z nimi od dobrych paru lat
                    Ostatnio edytowany przez o rly??; 41771.

Komentarz

• arekhit
                      Bywalec
                      • 2011
                      • 206

ja mam panasonic clas 6 16 gb - nie ma z nia problemow zadnych, co do pojemnosci filmujac latwo ja zapelnic, 1 min filmu w najlepszej jakosci to okolo 333mb.
                      Canon

Komentarz

• abyss
                        Dopiero zaczyna
                        • 2011
                        • 40

Najpierw "z marszu" kupiłem kilka 8-mek i 4-ek z prędkością (4). Przy zdjęciach nie miałem żadnych problemów, jednak do video 1080 okazały się za wolne, przy czym co ciekawe niemarkowe chodziły nieznacznie lepiej - jednak bufor zatykał się bardzo szybko.
                        Ostatnio kupiłem 32GB (10) no name i chodzi jak na razie bez problemów przy maks. rozdzielczości z 60D.
                        Z przyzwyczajenia Canon

Komentarz

• komer34
                          Dopiero zaczyna
                          • 2011
                          • 39

Kupiłem 16gb Goodram class 10 pro. Nie widzę żadnych problemów. Dużą zaletą była cena 79zł.
                          CANON 60D_Tamron 17-50 f/2.8 VC_ C85 1.8_430ex II

Komentarz

• kawo
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 238

Zamieszczone przez komer34
                            Mój 60d leci z hong kongu więc postanowiłem dobrać do niego kartę pamięci. Przejzałem kilka statystyk i jeśli chodzi o pojemność to powinno mi wystarczyc 8gb. problem mam z klasą. Czy klasa 6 będzie wystarczyła do kręcenia filmów?

Zależy na mi też opiniach waszych własnych kart pamięci.

Z góry dziekuje za pomoc
                            chciałem zapytać czy to naprawdę jest opłacalne kupowac sprzęt na drugim końcu świata jak u nas wszystkiego pełno na półkach...? ile można na tej operacji zyskać? jak z gwarancją?
                            70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Komentarz

• larguss
                              Dopiero zaczyna
                              • 2011
                              • 45

Tez mam kartę Transcend class 10. Pojemność 8GB. Tania i dobra. Spokojnie można nagrywać filmiki w HD. Polecam
                              550D + 18-55mm f/3.5-5.6 IS + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 55-250mm f/4-5.6 IS + Nissin Di866 Pro

Komentarz

Pracuję...