X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Morfii
    Uzależniony
    • 2010
    • 529

Ostrość stałek CANONA..

Witam,
    w innym wątku rozwiałem problem dotyczący pewnej L-ki ze stajni C. Wiem że teraz przyszedł czas na stałki... i tu są schody, które powiększają się wraz z ilością przeczytanych postów na forum... zauważyłem, że dużo osób "nie zdając sobie sprawy" informuje nas iż stałki które mają ostrzą fajnie od np. f2... przy C 50 1,4.. Czym dłużej czytam tym częściej piszecie, że używając stałek nie korzystacie z min. wartości przesłony... czyli z np. f1,4 czy f1,2..
    Będę wdzięczny jeśli napiszecie w jakich stałkach korzystacie najczęściej z jakiej przesłony do "zadowalającego" min. wyostrzenia.
    Bo kupić np. 28 f1,8 po to by robić ostre fotki przy f2,8 mija się z celem....
    Z góry THX.
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej
  • Goomis
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1893

24L I 35L na 1.4, 85L na 1.2, 85/1.8 na 1.8, 135L na 2.0, 300/2.8 IS L na 2.8 więcej stałek nie używałem.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• daviddark
      Bywalec
      • 2009
      • 180

Moje szkła ze stopki używam wszystkie na maksymalnych otworach. W 90%
      Procesów ostrzenia jest mnóstwo
      Nieraz z lekko mydlanego lub poruszonego zdjęcia robiłem żylete.
      Kolega ma d700 i fajne szkła i jak czasem mu wyostrze fotkę to sie dzień nie odzywa
      Nie wnikalbym zbytnio w ten problem.. Studnia bez dna
      Skup sie na doskonaleniu procesów ostrzen
      pozdr Przemek
      5D2, 60D, 35 1.4 L, S50 1.4, C50 2.5 Macro, 85 1.8, 70-200 2.8 IS L
      (2011) 27" iMac i7 3.4Ghz 16GB, 2T, 2GB Radeon, LaCie 1TB LBD Thunderbolt
      Blog
      portfolio

Komentarz

• Mike7
        Początki nałogu
        • 2010
        • 445

Używałem:
        - 85 1.8 na 2.0;
        - 35 2.0 na 2.0;
        - 50 1.8 na 4.0;

Mowa tutaj o zadowalających efektach, chociaż do "żylety" jeszcze by trzeba przymknąć.

Wszystko na Canon 50D.
        / Canon /

Komentarz

• Morfii
          Uzależniony
          • 2010
          • 529

Zamieszczone przez daviddark
          Nie wnikalbym zbytnio w ten problem.. Studnia bez dna
          Skup sie na doskonaleniu procesów ostrzen
          pozdr Przemek
          ...to może być to. :wink:
          było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

• kmleon
            Początki nałogu
            • 2007
            • 315

Zamieszczone przez Morfii
            ... Bo kupić np. 28 f1,8 po to by robić ostre fotki przy f2,8 mija się z celem....
            Z góry THX.
            Ale rozwiń tę myśl... Dlaczego tak uważasz? Masz może jakiś inny sposób na wydobycie odpowiedniej GO ze stałki, nie domykając jej trochę?
            Proponujesz zatem, żeby może kupić 28 f/2.8 i robić nieostre fotki przy 2.8? Nie za bardzo rozumiem kontekstu?
            Ostatnio edytowany przez kmleon; 13059.

Komentarz

• Morfii
              Uzależniony
              • 2010
              • 529

nie chodzi mi o GO ale o to by robić ostre zdjęcia przy wykorzystaniu max. ilości światła bez użycia lampy i statywu ...no i w miarę niskim ISO. Jednym słowem chodzi o to by wykorzystać w pełni możliwości stałek.

hm..hm.. chyba faktycznie taka technika mnie najbardziej interesuje

Komentarz

• Bogdan56_Ch
                Początki nałogu
                • 2007
                • 377

Kupujecie stałki po to, aby korzystać tylko z pełnego otworu? To po co inne przysłony? Każdy szanujący się fotograf wykorzystuje całą gamę przysłon do różnych celów. Mnie np bardzo przeszkadza, jak przykladowo w portrecie oko ostre a uszy już poza ostrością.

Takie wypowiedzi jak poniżej to czysta paranoja fotografa, który chce coś udowodnić, ale po co?
                ((((Moje szkła ze stopki używam wszystkie na maksymalnych otworach))))

Komentarz

• Morfii
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 529

Bogdan56_Ch, inne przesłony się wykorzysta... Interesuje mnie akurat ten jeden temat do specyficznego rodzaju fot. więc się nie stresuj

PS.
                  też nie lubię jak oko jest ostre a ucho nie... bez obaw

...będę wdzięczny za kontynuację wątku bez schodzenia na dalsze tematy.
                  Ostatnio edytowany przez Morfii; 36668.

Komentarz

• Zbyszko666
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 970

każde szkło ma swoja wadę oraz zaletę. Korzystam z 28 1.8 w warunkach domowych bez lampy iso 2500 i tam gdzie ostrze efekt jest uzyskany. Plener to już całkiem inna bajka bo i tak trzeba domykać do 5.6 w zależności od światła oraz efektu.

Komentarz

• kmleon
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 315

Ale gdzie chciałbyś, żeby były ostre? Przy min przesłony, większość zdjęcia będzie nieostra ;-) Dobra, trochę dziwne pytanie. Osobiście, posiadam jasne stałki, ale używam ich wedle uznania i w zależności od warunków, czasem na min przesłonie, częściej na lekko domkniętej i nie uważam, że wyrzuciłem pieniądze w błoto. Jest wiele innych zalet jasnych stałek, niż ich jasność :-) Myślę, że nie tylko dla ich pełnej dziury się je kupuje...

Komentarz

• jacek_73
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 2587

Zamieszczone przez kmleon
                        ... Myślę, że nie tylko dla ich pełnej dziury się je kupuje...
                        Ale pełna dziura to jedna z cech dla której się je kupuje
                        Jestę fotografę
                        miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Matt_K-K
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 322

Powiedziałbym, że nie zawsze.

Np. większość 50tek na największym otworze mówiąc delikatnie nie błyszczy optycznie, a delikatnie przymknięta staje się już bardzo fajna.

Poza tym nie każdy ( np. ja ) lubi portrety na tle jednolitej zielonej ściany ( jeśli robimy zdjęcie w lesie ) czy granatowej ( nad morzem ). Pewnie, ma to swój urok, ale z czasem robi się nieco nudne. Fajnie jest mieć możliwość kontroli tego co się z głębią ostrości dzieje - jasne szkła mają tu oczywistą przewagę, ale nie skreśla to jednocześnie definitywnie szkieł ciemniejszych w tego typu zastosowaniach.

Komentarz

• marfot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 4568

Zamieszczone przez Morfii
                            Będę wdzięczny jeśli napiszecie w jakich stałkach korzystacie najczęściej z jakiej przesłony do "zadowalającego" min. wyostrzenia.
                            Bo kupić np. 28 f1,8 po to by robić ostre fotki przy f2,8 mija się z celem....
                            Z góry THX.
                            Pooglądaj sobie wyniki testów tutaj:

Rozmycie (nieostrość) podana jest w pixelach a więc łatwiej sobie ją uzmysłowić niż na wykresach MTF.

Jak widać dla ogromnej większości jasnych stałek "nieoostrość" w centrum kadru jest już dla pełnej dziury poniżej 1-2 pixeli. Ale obszar ten jest raczej niewielki i nieostrość drastycznie wzrasta ku brzegom kadru.
                            Przymykając przysłonę, znacząco powiększa się obszar ostrości aż do krawędzi kadru. Ostrość w centrum już tak znacząco nie wzrasta.

Widać stąd, że jeśli użytkownik umie wykorzystać tą cechę obiektywu i obiekt umieści w taki sposób, że to co ma być ostre wypada w centralnym obszarze ostrości to otrzyma dobre zdjęcie już od pełnej dziury. Obraz na pełnej dziurze ma z racji małej głębi ostrości duże obszary rozmyte. Nieostrość obiektywu na brzegu kadru jest praktycznie nierozróżnialna od rozmycia obszarów poza głębią ostrości. Wszystko wygląda naturalnie a obszar ostry w zestawieniu z fragmentami rozmytymi wygląda jeszcze ostrzej.
                            Jak ktoś się uprze, że na pełnej dziurze chce mieć ostre wszystko, w całym kadrze, po same rogi to sobie przysporzy problemów (często finansowych ). Kupując np. Canona 300 f/2.8L IS II USM możemy liczyć na ostre rogi i poważną lukę w budżecie.
                            Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.
                            https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• mirasb
                              Coś już napisał
                              • 2009
                              • 87

Witam
                              Każdy obiektyw jak wiadomo ma najepszą ostrość kiedy go nieco przymkniemy. Nie powinno więc dziwić, że obiektyw na 1.2 będzie miał mniejszą ostrość niż przymknięty np. do 2.8.
                              Dla mnie obiektywy Sigma 30/1.4 oraz Canon 85/1.8, a także Helios 58/2.0 mają wystarczajacą ostrość na pełnym otworze.
                              Część użytkowników jasnych stałek może mieć kłopoty z ostrością spowodowane małą GO i nie kontrolowaniem płaszczyzny ostrości.
                              Poza tym chyba nie ma obiektywu w 100% skutecznym AF.

Pozdrawiam
                              Mirek

Komentarz

Pracuję...