X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotopano
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 26

HDR w EOS 60D

Ktoś wie jak włączyć przy bracketingu wyzwalanie seryjne ? Mam namyśli to że wyzwalam raz i odpala mi 3 ekspozycje. W instrukcji jest napisane jak to zrobić, ale u mnie nie działa.
    Moje mapy hdri Hdrmaps
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Ustaw wyzwalanie migawki z opóźnieniem.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• fotopano
      Dopiero zaczyna
      • 2011
      • 26

Hmm to trochę komplikuje sprawę, nie da się inaczej?
      Bo 2s opóźnienie w niektórych przypadkach mnie ogranicza (wiem, wiem statyw musi się przestać ruszać itd.), ale często robię takie wyzwalanie na krótkich czasach i nie potrzebuję opóźnienia, a nawet mi ono będzie przeszkadzać (poruszające się chmury np.)

Czy pozostaje tylko Magic Lantern?
      Ostatnio edytowany przez fotopano; 43478.
      Moje mapy hdri Hdrmaps

Komentarz

• flankerp
        Uzależniony
        • 2010
        • 636

No to wciśnij spust do oporu i czekaj az aparat zrobi te trzy zdjęcia

Ustaw na tryb serynjy wcześniej
        Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• zonk
          Bywalec
          • 2007
          • 203

Bez samowyzwalacza w 40D musiałbym wciskać 3 razy spust migawki co generuje drgania. Pewnie w 60D będzie tak samo..
          Za radą Merde
          Ustaw wyzwalanie migawki z opóźnieniem.
          Np na 2s. tak na pewno aparat zrobi 3 klatki jedna po drugiej z korektą jaką zadasz w menu.
          >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

• flankerp
            Uzależniony
            • 2010
            • 636

U mnie poprostu wciskam spust, i trzymam az zrobi 3 fotki... Nie wiem jak w 40D ale 60D to nowsza konstrukcja od mojego wiec chyba też tak będzie jak u mnie...
            Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• rysz
              Początki nałogu
              • 2010
              • 271

Zamieszczone przez flankerp
              U mnie poprostu wciskam spust, i trzymam az zrobi 3 fotki... Nie wiem jak w 40D ale 60D to nowsza konstrukcja od mojego wiec chyba też tak będzie jak u mnie...
              W 40D tak samo, a nawet szybciej niż w 500D, bo tryb seryjny szybszy, więc trwa to niespełna 1/2 s :-D
              W 60D powinno być dokładnie tak samo, tylko troszkę wolniej.
              Nie wiem po co naciskać spust 3 razy

Komentarz

• grzeqorz
                Dopiero zaczyna
                • 2011
                • 18

Przełącz po prostu na zdjęcia seryjne i zrobi automatycznie 3 zdjęcia ;-)
                60D | 18-55 kit | 50/1.8

Komentarz

• arekhit
                  Bywalec
                  • 2011
                  • 206

a moze pilotem?
                  Canon

Komentarz

• adawro
                    Pełne uzależnienie
                    • 2011
                    • 1075

Kiedyś w EOS 5dmk2 było tak, że w pewnych warunkach nie chciał aparat robić
                    serii 3 klapnięć przy Bracketingu i włączonych zdjęciach seryjnych - raz podczas jakiejś sesji musiałem 3 razy wciskać spust i się dziwiłem czemu nie działa seria. Canon jakiś czas potem przyznał się do błędu w firmware, wydał nową wersję softu i teraz już chyba zawsze strzela serię po 3 klatki przy włączonym AEB i zdjęciach seryjnych . Może w 60D jest podobny błąd - jak niec nie pomaga to proponuję jakiś reset do ustawień fabrycznych oraz wszystkie c.fn na 0 i wtedy ustawić AEB oraz zdjęcia seryjne.
                    R3 + RF85LDS

Komentarz

• fotopano
                      Dopiero zaczyna
                      • 2011
                      • 26

Za wszystkie odpowiedzi w stylu, trzymaj aż zrobi 3 zdjęcia dziękuje, ale moje pytanie było postawione jasno, naciskam raz i odpala 3 zdjęcia bez opóźnienia, tylko taki wariant mnie interesuje.

Aparat będzie wyzwalany z robota tylko jednym impulsem i chcę żeby zrobił wtedy serię 3-ch zbracketowanych zdjęć.
                      Ostatnio edytowany przez fotopano; 43478.
                      Moje mapy hdri Hdrmaps

Komentarz

• jaś
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 2601

tak to tylko w erze, szukasz rozwiązania od d.... strony dlatego masz takie odpowiedzi - kup wężyk.
                        Jestem szumofobem
                        S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                        Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• flankerp
                          Uzależniony
                          • 2010
                          • 636

naciskam raz i odpala 3 zdjęcia bez opóźnienia
                          Jak kolega wspomniał, nie ma szans w Canonie... Poza tym nie widzę sensu. Jak już robisz z ręki to po wciśnięciu lepiej trzymać niż puszczać i czekać aż zrobi, gdyż wtedy jest szansa poruszenia zdjęcia... Ta logika poszedł chyba Canon i słysznie...

Komentarz

• adawro
                            Pełne uzależnienie
                            • 2011
                            • 1075

Zamieszczone przez fotopano
                            Za wszystkie odpowiedzi w stylu, trzymaj aż zrobi 3 zdjęcia dziękuje, ale moje pytanie było postawione jasno, naciskam raz i odpala 3 zdjęcia bez opóźnienia, tylko taki wariant mnie interesuje.

Aparat będzie wyzwalany z robota tylko jednym impulsem i chcę żeby zrobił wtedy serię 3-ch zbracketowanych zdjęć.
                            Acha - chcesz krótko nacisnąć i puścić a aparat ma sam dalej pstrykać no końca serii 3 zdjęć?

W takim razie musisz przy użyciu wężyka dorobić jakiś interfejs który będzie jeszcze zwierał piny na czas potrzebny do ustawienia AF i potem jeszcze wykonania trzech zdjęć. 2 sek. na AF plus po 1 Sek na każde zdjęcie razem 5 sekund, dla pewności daj więcej.

Albo kupić wężyk typu Pixel TC-252 Canon RS-60E interwał lub podobny z interwałami.
                            R3 + RF85LDS

Komentarz

• jaś
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 2601

może ML tak robi ale trzeba spytać w części filmowej bo tam mają poinstalowanego i mogą sprawdzić
                              Jestem szumofobem
                              S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                              Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

Pracuję...