X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lenad
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 26

Praca z lampą błyskową

Mam drobne pytanie dotyczące blokowania ekspozycji przy różnych trybach pomiaru światła. Mianowicie gdy zablokuje ekspozycje z nasadzoną lampą błyskową ( 430EX II) to aparat nie bierze pod uwagę tego że ma do dyspozycji lampę np w ciemniejszym pomieszczeniu w trybie preselekcji przysłony ustawia czasy rzędu 1", nie powinie wtedy brać pod uwagę lampy przecież przy pomiarze światła wykonuje przed błysk. Zastanawiający jest fakt że po zdjęciu lampy i przy włączonej kukułcę skraca czasy i nie powoduje takich przepaleń. Proszę o pomoc jak to zmienić bo sądzę że to wina pewnie jakiegoś drobnego ustawienia. Pozdrawiam
    Trochę sprzętu
  • sylwek2k
    Początki nałogu
    • 2009
    • 352

a) albo wystarczy przestawic ktorys C.Fn w aparacie (aby w trybie AV, synchro z lampa bylo na poziomie 1/200s, a nie wg swiatla zastanego)
    b) albo lampa jest ustawiona w tryb manualny
    c) albo sa zabrudzone styki do lampy lub jest uszkodzony bolec wykrywajacy zewnetrzna lampe (to ostatnie mozna sprawdzic, probujac otworzyc kukulke, przy zalozonej lampie na sanki aparatu)

Komentarz

• Lenad
      Dopiero zaczyna
      • 2011
      • 26

Styki to raczej nie będzie przyczyna, bo zapinałem ten sam model znajomego i był ten sam problem. Zobaczę wieczorem, jak wrócę.
      Trochę sprzętu

Komentarz

• tlustyx
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1304

Jaki masz aparat? Mam taką lampę, sprawdzę wieczorem jak to jest u mnie.
        6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
        Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• Bffist
          Coś już napisał
          • 2011
          • 97

Nie lepiej ustawić tryb manualny, stałą wartość przysłony i czasu, a lampa sama dobierze moc błysku ?

Komentarz

• komer34
            Dopiero zaczyna
            • 2011
            • 39

Zamieszczone przez Bffist
            Nie lepiej ustawić tryb manualny, stałą wartość przysłony i czasu, a lampa sama dobierze moc błysku ?
            To jest najlepsza metoda. Masz wtedy pełną kontrolę nad światłem warto też zmieniać kompensację błysku.
            CANON 60D_Tamron 17-50 f/2.8 VC_ C85 1.8_430ex II

Komentarz

• ksx
              Początki nałogu
              • 2008
              • 290

Z tego co pamiętam w AV Canon stosuje błysk wypełniający...znaczy mierzy zastane i dobłyskuje minimalnie. Stąd czasy będą dość długie skoro ciemno.

Komentarz

• Pirx
                Początki nałogu
                • 2006
                • 485

Zamieszczone przez Lenad
                Mam drobne pytanie dotyczące blokowania ekspozycji przy różnych trybach pomiaru światła. Mianowicie gdy zablokuje ekspozycje z nasadzoną lampą błyskową ( 430EX II) to aparat nie bierze pod uwagę tego że ma do dyspozycji lampę np w ciemniejszym pomieszczeniu w trybie preselekcji przysłony ustawia czasy rzędu 1", nie powinie wtedy brać pod uwagę lampy przecież przy pomiarze światła wykonuje przed błysk. Zastanawiający jest fakt że po zdjęciu lampy i przy włączonej kukułcę skraca czasy i nie powoduje takich przepaleń. Proszę o pomoc jak to zmienić bo sądzę że to wina pewnie jakiegoś drobnego ustawienia. Pozdrawiam
                Było o tym wielokrotnie.
                Przy preselekcji przysłony, aparat zawsze dobiera parametry ekspozycji do światła ZASTANEGO. Światła z lampy używa się wtedy wyłącznie jako dopełnienia błyskowego (zwykle z ujemną korektą FEC). Dobrze zatem napisałeś, że aparat nie bierze pod uwagę tego, że ma lampę do dyspozycji.
                Tak po prostu jest w Canonach i koniec

Jeśli chcesz korzystać z lampy jako głównego źródła światła, to jedynie słusznym :wink: rozwiązaniem jest ręczne ustawienie ekspozycji dla światła zastanego.
                Przysłonę ustawiasz taką, żeby uzyskać pożądaną głębię ostrości, zaś czas taki, żeby uniknąć poruszenia, np. F5,6 - 1/90 s. Oczywiście światłomierz pokaże zazwyczaj niedoświetlenie, ale właśnie po to jest lampa, żeby dołożyć brakującą ilość światła (wyliczoną przez automatykę błysku) i otrzymać poprawne - z punktu widzenia automatu - naświetlenie.
                Pozdrawiam,
                Pirx

Komentarz

Pracuję...