X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • p0m
    Uzależniony
    • 2010
    • 698

60d (nowy) czy 5d mark I?

Witam! Post jest w dziale "dla początkujących", ale początkującym nie jestem, mam 2.5 roku "stażu".
    Obecnie posiadam 450d, 10-20 4-5.6, 17-85, c50 1.4 i 430 exII i w sumie jestem zadowolony z tego zestawu, ale nie do końca.
    Wpadł mi na myśl pomysł, aby wymienić body. Chciałbym wybrać pomiędzy 60d a 5dI. Gdybym wybrał 5d, to musiałbym sprzedać 10-20 i 17-85 no i body, ale kasa ze sprzedaży jakoś by mi zamortyzowała koszt 5d, a na 60d musiałbym wydać już całą kwotę (ok 3400zł).
    Poza tym po studiach (za 2 lata) chciałbym uruchomić coś własnego i wziąć dofinansowanie na działalność (fotograficzną).
    Myślę też, że gdybym kupił 5d i został z 50 1.4, dokupiłbym też ciamcianga 14 2.8, bo uwielbiam szerokie kadry.
    Co Wy na to? 5d ma zakres iso prawie taki sam jak 450d (100-1600), ale po jakiś tam samplach z neta widzę, że na 1600 z 5d szum ma zupełnie inną fakturę, przyjemniejszą i chyba jest w pełni używalne. Bawić się w wymianę body, czy przeczekać (i np. dokupić jakieś pełnoklatkowe szkło do aktualnego zestawu) i dopiero za 2 lata zmienić body?
    Co Wy o tym myślicie? Biję się z myślami i nadal nie wiem co mam zrobić Może ktos by sie wypowiedział, kto posiadał/posiada 5dI?
    ebe ebe
  • Arni
    Bywalec
    • 2012
    • 136

Odp: 60d (nowy) czy 5d mark I?

Mam 60D i jestem mega zadowolony, nie mam jednak zawodowych planów związanych z fotografią. Sprzęt daje mi wszystko to, czego oczekuję i nawet nie myśle o FF. W swojej rozkmince moim zdaniem sam sobie odpowiedziałeś - jesteś praktycznie skazany na pełną klatkę. Odpuścił bym jednak Mark I, a wspomagając się dofinansowaniem zakupił nowy sprzęt. Chcesz zarabiać używanym sprzetętem - ryzyko, tym większe, że ma to być jedyne narzędzie, a jak zawiedzie ?? Na Twoim miejscu zostawił sprawdzone 450 i 17-85 (jeżeli lubisz to szkło) jako "wspomagacza", pozbył się cropowego UWA i kupił nowe 5D z wymażonym 14/2.8, 135/2 i mocniejszą lampą - konfiguracja dowolna, zależna głównie od Twoich upodobań.
    Ale to tylko moja wizja ...
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

Komentarz

• Mike7
      Początki nałogu
      • 2010
      • 445

Jak Cię ogranicza 450D, zmień body Jeżeli nie, poczekaj, a kup sobie aktualnie lepsze szkło pod FF W przyszłości się przyda
      / Canon /

Komentarz

• arst
        Coś już napisał
        • 2010
        • 63

Jeśli i tak docelowo chesz FF bierz 5d. Ja bym nie czekał. Zmienisz i bedziesz już powoli budował szklarnie pod pełna klatkę.
        Używam 5d mkI, przesiadlem sie właśnie z 450tki... Do cropa bym nie wrócił chyba ze dla większej glebi (makro) lub długości ogniskowej (ptaki, samoloty itp) ale to nie moja bajka. Jeśli portret, krajobraz... to zdecydowanie FF.

Komentarz

• p0m
          Uzależniony
          • 2010
          • 698

arst, pisz mi tak więcej powiesz coś o szumach? jak to wygląda na iso 800 i 1600 względem 450d w Twoim odczuciu?

wiecie, zarabiać to ja markiem I nie będę, nie chcę niczego otwierać przed zakończeniem studiów. ale lepiej pracować na ff (nawet używanym) niż na 450d przez jakiś czas. kurde - wizjer, ergonomia, mniejsza go, która sprawia, że obrazek jest miodny a z zestawem 5dI, ciamciangiem 14 2.8 i c50 1.4 to już jest coś. składać sobie później na 24l albo 135l, a w dofinansowaniu... jakiś ff i szkło, ale kto to wie jakie nowości będą za dwa lata
          ebe ebe

Komentarz

• Lucas93
            Coś już napisał
            • 2011
            • 55

Jeśli znajdziesz 5d I w dobrym stanie i ze stosunkowo małym przebiegiem to bierz. Mam 60d, ale czasami wpada mi w ręce właśnie 5d, a wtedy nie odkładam go ani na chwilę ;-)
            Problemem może być u Ciebie brak odpowiedniej szklarni, chociaż 50-tka na ff dostaje skrzydeł. Do tego dokupisz samyanga i na pewno będziesz zadowolony. A za 2 lata zorientujesz się już mniej więcej co kupić za tą dotację, jakie szkła, body etc. ;-)
            Jakaś puszka, trzy słoiki i lampka

Komentarz

• tmkwol
              Coś już napisał
              • 2005
              • 54

ISO 1600 jak najbardziej używalne, nawet po lekkim forsowaniu. Jeżeli publikujesz do netu i robisz wydruki to w ogóle nie przeszkadza, jeżeli lubisz oglądac 100%cropy to coś tam zawsze zobaczysz.

Komentarz

• MAF
                Początki nałogu
                • 2010
                • 420

Miałem ten sam dylemat. 60D ma kilka zalet względem 5D. Lepszy AF, sterowanie bezprzewodowo lampami, filmy, dużo lepszy LCD, jest mniejszy i lżejszy, ale ciągle z satysfakcjonującą mnie ergonomią.

Główne wady 60D dla mnie to dobór szkieł. O ile z zoomami jest w miarę ok, to ze stałkami już gorzej. 85/1.8@FF w miarę sensownie da się zastąpić 50/1.4@APS-C, ale z 50 1.4 i 35 2.0 jest już problem. Do tego koszt sensownych zoomów na APS-C nie odbiega specjalnie od kosztu podobnych na FF (10-22 + 15-85 vs 17-40 + 24-105), a zakres 70-200/4 dużo bardziej pasuje mi na FF (głównie chodzi o krótki koniec)

Ostatecznie stanęło na 5D (tylko ten LCD mnie ciągle wkurza).
                46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
                e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Komentarz

• michael_key
                  Fotografujący
                  • 2009
                  • 2129

p0m takie doradzanie to wróżenie z fusów.
                  Czego oczekujesz od sprzętu? Ja pomimo posiadania FF chciałbym mieć Crop'a (do zwierząt).
                  Nie ma idealnego zestawu do wszystkiego. Nie podpadłeś przypadkiem w modę posiadania pełnej klatki?

Komentarz

• KUBAwo
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 449

A ja mam i jedno i drugie i powiem tak:
                    60d moim zdaniem ma lepszą ergonomię (to może być kwestia indywidualna), jest zdecydowanie szybsze (nie "trochę szybsze"), jak robisz 60d zdjęcie i bierzesz od razu 5-tke to masz wrażenie, że coś się zepsuło, usm-y wolniej ostrzą, lag po wciśnięciu spustu dużo większy - jest po prostu wooolno! Nie piszę owczywiście o lcd bo to przepaść aczkolwiek jest tak, że na 60d słabe zdjęcie wygląda dobrze i to może być złudne , na 5d wszystkie wygladają słabo . Oczywiście filmy, fajna zabawa ale trzeba mieć czas na obróbkę i przy okazji niezłego kompa. Poza tym co nowe to nowe, gwarancja + psychiczny komfort (nie zastanawiasz się jak idziesz na zlecenie czy zaraz coś padnie). Zaleta spacerową tez jest waga, to body jest leciutkie.
                    5D - jak dla mnie to ma jeden DUŻY plus - obrazek (plastyka, kontrast, ostrość no i zdecydowanie GO
                    pzdr
                    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• michael_key
                      Fotografujący
                      • 2009
                      • 2129

Zamieszczone przez KUBAwo
                      5D - jak dla mnie to ma jeden DUŻY plus - obrazek (plastyka, kontrast, ostrość no i zdecydowanie GO
                      Dla mnie obrazek z FF jest jak 3D :wink:

Komentarz

• KUBAwo
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 449

No dokładnie, na ff tam gdzie jest rozmyte to jest rozmyte mocno a tam gdzie jest ostro tam jest ostro na cropie już niekoniecznie, taka trochę sialamacha, szczególnie na szerszych jasnych szkłach
                        5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• p0m
                          Uzależniony
                          • 2010
                          • 698

michael_key to zależy co rozumiesz poprzez modę na pełną klatkę. jeśli założymy, że z modą łączy się pewien poziom niewiedzy i zazdrości (wszyscy mają to i ja chcę mieć) to w moim przypadku tak nie jest. interesuje mnie po prostu lepszy obrazek. nawet może nie chodzi o iso, ale o obrazek (cokolwiek to znaczy - plastyka, mniejsza go, no wiecie przecież jaka w tej materii jest różnica między ff a cropem). sport mnie nie interesuje, tak samo jakieś ekstremalnie długie ogniskowe (no te 200mm max).
                          sam dużo focę street i krajobrazy. dużo pracuję też nad zdjęciami produktowymi. ale ostatnio w ramach "prezentu" robiłem dwa śluby jako drugi fotograf i nie powiem, spodobało mi się i jakąś tam smykałkę do tego mam. poza tym gdy widzę, jakie zdjęcia robią niektórzy fotografowie (na prawdę słabe) i jakie biorą za to pieniądze (duże) to (niecenzuralne słowa) i dochodzę z całą pewnością do wniosku, że ja też mogę to robić.
                          wnioskując - ideałem dla mnie byłby 5dII, ale tyle kasy nie mam. gdybym kupił 5d, to obrazek miałbym lepszy niż w 60d no i jakoś oswoiłbym się z ff. tak sobie nawet teraz myślę, że głupia byłaby zmiana 450d na 60d (pod kątem lepszej "plastyki") a za 2 lata kupno 5dIII (w ramach dofinansowania). w takim razie mógłbym nie zmieniać body - i dlatego wpadłem na pomysł z tym 5d. a może po prostu szlifować warsztat na tym 450d, a po studiach się zobaczy?
                          eee może trochę smęcę... wiecie pytanie zadane przeze mnie to nawet nie proste pytanie co kupić? - tylko raczej pytanie o dalszą drogę rozwoju, jeśli mam jakieś większe ambicje z tym związane.
                          ebe ebe

Komentarz

• Adam71
                            Początki nałogu
                            • 2011
                            • 316

Nie zapomnij że 5D wymaga odpowiednich - czytaj drogich szkieł . Inaczej będziesz raczej niezadowolony z obrazka.
                            Jak masz czas to kup 40D do tego porządne szkła a za 2 lata będą inne ceny i kupisz sobie 5D MK II .
                            Za 40D dasz 1500 zł i zostanie Ci kasa na 24-105L albo 17-40L albo na 70-200L F4 .
                            5D to konstrukcja raczej stara i mocno krytykowana . A poza tym znaleźć mało przechodzony egzemplarz to ciężko.
                            Raczej one dużo pracowały. I każdy pisze mały przebieg ale nie pisze która to już migawka jest ...

Komentarz

• ilonasz22
                              • 2012
                              • 6

Zamieszczone przez michael_key
                              Dla mnie obrazek z FF jest jak 3D :wink:
                              dla mnie tak samo

Komentarz

Pracuję...