X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • steeler
    • 2012
    • 10

Zestaw makro

Witam. Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Jupitera 85 f/2. Posiadam również C 17-85 f/4-5,6 i chciałem połączyć ze sobą te dwa obiektywy, by spróbować zrobić makro. Co o tym sądzicie? Czy ten pomysł wypali z tymi obiektywami?
    Pierścień odwrotnego mocowania obiektywów 49-67mm FreePower APOM-FP-49N67 - Odwrotne Mocowania - Fripers.pl
  • Leon007
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2709

Odp: Zestaw makro

Lepiej kup sobie to
    Pierścień pośredni Canon do makro FreePower APPP-FP-LEXC - Pierścienie Pośrednie - Fripers.pl
    i zastosuj z obiektywem 85 mm.
    Możesz uzyskać powiększenie bliskie 1:1.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Komentarz

• steeler
      • 2012
      • 10

Rozważę pewnie taką opcję, ale jestem bardzo ciekawe co bym uzyskał po połączeniu ze sobą tych dwóch obiektywów.

Komentarz

• tlustyx
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1304

Zamieszczone przez steeler
        ...ale jestem bardzo ciekawe co bym uzyskał po połączeniu ze sobą tych dwóch obiektywów.
        Przyłóż jeden do drugiego i zobaczysz Jeśli pierścienie pośrednie to IMHO tylko z przeniesieniem automatyki.
        6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
        Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• rysz
          Początki nałogu
          • 2010
          • 271

Zamieszczone przez tlustyx
          Przyłóż jeden do drugiego i zobaczysz Jeśli pierścienie pośrednie to IMHO tylko z przeniesieniem automatyki.
          Pierścienie z przeniesieniem automatyki do m42? Lekko bez sensu.
          Inna sprawa, czy lepiej pierścienie EF bez auto, czy m42.

Komentarz

• tlustyx
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1304

Zamieszczone przez rysz
            Pierścienie z przeniesieniem automatyki do m42? Lekko bez sensu.
            Inna sprawa, czy lepiej pierścienie EF bez auto, czy m42.
            Pierścienie EF z przeniesieniem automatyki do obiektywu C 17-85 f/4-5,6. nie do m42 to chyba logiczne
            6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
            Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• steeler
              • 2012
              • 10

Średnica Canona wynosi 67mm, a Jupitera 49. Przyłożyłem je do siebie i obawiam się, że będzie to niewypał ze względu na winietowanie

Komentarz

• rysz
                Początki nałogu
                • 2010
                • 271

Zamieszczone przez tlustyx
                Pierścienie EF z przeniesieniem automatyki do obiektywu C 17-85 f/4-5,6. nie do m42 to chyba logiczne
                Tylko nie jestem pewien, czy ten obiektyw się nadaje do używania z pierścieniami.
                Pamiętam, że 18-135 Canona w ogóle nie ostrzy z pierścieniem pośrednim (46 mm). Płaszczyzna ostrości wypadała wewnątrz obiektywu.
                Obawiam się, że tu może być podobnie.

Komentarz

• tlustyx
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1304

Zamieszczone przez rysz
                  Tylko nie jestem pewien, czy ten obiektyw się nadaje do używania z pierścieniami.
                  Pamiętam, że 18-135 Canona w ogóle nie ostrzy z pierścieniem pośrednim (46 mm). Płaszczyzna ostrości wypadała wewnątrz obiektywu.
                  Obawiam się, że tu może być podobnie.
                  Po to w komplecie jest kilka pierścieni różnej szerokości, można założyć węższy i będzie dobrze.
                  Co do pierścieni na M42 to może być bardzo dobry pomysł (nawet lepszy i tańszy niż EF) nie doczytałem dokładnie, a zasugerowałem się linkiem podanym przez Leon007 w którym są pierścienie EF bez automatyki, a to IMHO "porażka".
                  Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• Leon007
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 2709

Po prostu wziąłem linkę z tego samego sklepu co Steeler, ale po przeczytaniu opisu widzę, że mają jakąś dziwną konstrukcję.
                    Osobisie szukałbym pierścieni m42 - bo proste i tanie; lub właśnie z przeniesieniem automatyki - bo można zastosowac do wszystkich obiektywów, ale są droższe.
                    Ja
                    Konfucjusz

Komentarz

• cobalt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 1513

Zamieszczone przez Leon007
                      Po prostu wziąłem linkę z tego samego sklepu co Steeler, ale po przeczytaniu opisu widzę, że mają jakąś dziwną konstrukcję.
                      Osobisie szukałbym pierścieni m42 - bo proste i tanie; lub właśnie z przeniesieniem automatyki - bo można zastosowac do wszystkich obiektywów, ale są droższe.
                      Mam pierścienie z przeniesieniem automatyki, ale nie wiem czy to nie jest zbędny wydatek. Wszystko i tak robię w manualu.
                      C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                      www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Leon007
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 2709

Ja też, ale akurat ostrość wolę nastawiać przy otwartej przysłonie.
                        Pierścienie m42 mają sens przy stosowaniu obiektywów z mocowaniem m42, jak ów Jupiter.
                        Ja
                        Konfucjusz

Komentarz

• steeler
                          • 2012
                          • 10

Jaką skalę mógłbym uzyskać?

Komentarz

• Leon007
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 2709

W przypadku pierścieni pośrednich skalę odwzorowania obliczasz dzieląc długość wstawionych pierścieni przez ogniskową. Komplet pierścieni m42 ma całkowitą długość 49 mm = 7+14+28, czyli dla Twojego jupitera wychodzi 49:85 = 0,6, przy nastawieniu na ∞.
                            Dodatkowo nastawiając na odległość minimalną uzyskasz jeszcze 12-15 mm (tak myślę) - o tyle mniej-więcej wysunie się obiektyw od położenia ∞, sprawdź to, bo tak sobie gdybam. Czyli powinieneś uzyskać maksymalnie około 0,75=(49+15):85.
                            Ale na początek Twojej przygody z makro nie ścigałbym większych skal.

Pierścienie z bagnetem EF i automatyką są trochę dłuższe, mój komplet ma 65 mm = 13+21+31.

W przypadku soczewki dodatkowej (drugi obiektyw jest taką bardzo dobrą soczewką) skalę oblicza się na podstawie obu ogniskowych i odległości między obiektywami, dość skomplikowane i lepiej sprawdzać to empirycznie.
                            Ja
                            Konfucjusz

Komentarz

• steeler
                              • 2012
                              • 10

Dosyyyć dawno mnie tu nie było. Postanowiłem, że sprawdzę i pierścienie i odwrotne mocowanie. Koszta są niewielkie, a spróbować zawsze tego chciałem Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam. Efektami pewnie się pochwalę.

Komentarz

Pracuję...