To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zdebik
    Pełne uzależnienie
    • 2013
    • 4065

Odp: Gdzie się uczyć II?

Zamieszczone przez mBoodo
    Gdzie najlepiej zacząć?
    Internet, youtube. Nawet z domu nie musisz wychodzic.
    https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• LacekL
      Dopiero zaczyna
      • 2018
      • 18

Można znaleźć jakąś imprezę: licealny/gimnazjalny konkurs recytatorski czy coś takiego (teraz jest tego mnóstwo), napisać do organizatorów, napisać im że uczymy się fotografii i że chcemy zrobić zdjęcia na ich imprezie i czy by nie mieli nic przeciwko jakbysmy tam poszli i robili za fotografa. W razie czego można obiecać im zdjęcia. Niszowe imprezy nie mają pieniędzy na fotografa. Jeśli wujek organizatora nie będzie akurat fotografem, to jedyne zdjęcia jakie będą mieli będą pochodzić z komórek losowych ludzi. Tak więc powinni się zgodzić, a fotografowanie imprezy będzie doskonałym pretekstem do autorefleksji. A fakt, że obiecaliśmy zdjęcia edzie dobrą motywacją żeby zdjęcia się udały W przeciwieństwie do wpraszania się na śluby, nie denerwujemy kupionego fotografa, ani proboszcza (by robić foto w kościele coraz częsciej trzeba się wylegitymować legitymacją wystawioną przez kurię).

Najlepiej spróbować samemu, a płatne kursy to dopiero potem Zanim się pójdzie na płatny kurs to warto zdefiniować to co ewentualnie chcielibysmy tam poprawić (a jeśli nie zdefiniowac, to przynajmniej nabrać "doświadczenia" do którego będzie można się odnieść na takim kursie).
      Ostatnio edytowany przez LacekL; 58701.

Komentarz

• adaminrealfor
        • 2018
        • 5

wygenerować sobie problem np. iść ze słabym aparatem na dobrą imprezę... i obiecać wcześniej, że będą dobre zdjecia. Opcja obsługa trybu manualnego wychodzi po kilku takich wyjściach lepiej niż jakiekolwiek kursy.

Komentarz

• machina
          • 2019
          • 2

Hej, od jakiegoś czasu idę na żywioł i testuję na żywo różne możliwości moje aparatu, problem jednak jest taki, że potem, gdy chcę to powtórzyć z reguły już nie pamiętam jakie było iso albo przysłona albo coś xD. Macie jakieś metody na radzenie sobie z czymś takim???

Komentarz

• Jacek_Z
            Administrator
            • 2005
            • 2694

Zamieszczone przez machina
            .. problem jednak jest taki, że potem, gdy chcę to powtórzyć z reguły już nie pamiętam jakie było iso albo przysłona albo coś xD. Macie jakieś metody na radzenie sobie z czymś takim???
            W kazdym pliku jaki generuje twój aparat (jpg czy cr2) jest zaszyty pliczek exif w którym jest zawarty nadkomplet informacji. Data godzina sekunda zrobienia zdjęcia, użyty aparat, ilość zdjęć jakie zrobił aparat, uzyty model obiektywu, uzyta ogniskowa (nawet gdy to zoom), nastawione ISO, czas, przysłona, korekcje ekspozycji, uzycie lampy, profile barwne, przestrzeń barw i .. to nawet nie jest 1/5 tego co tam jest zapisane.
            Częściową zawartość exifu widać w wielu programach, np w przeglądarce Fast Stone jak dojedziesz kursorem do prawej krawędzi zdjęcia.
            Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• r_m
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2418

Zamieszczone przez Jacek_Z
              W kazdym pliku jaki generuje twój aparat (jpg czy cr2) jest zaszyty pliczek exif w którym jest (...) ilość zdjęć jakie zrobił aparat
              Widać użytkownika Nikona
              Niestety Canon tej informacji nie zapisuje.

Komentarz

• Jacek_Z
                Administrator
                • 2005
                • 2694

Skąd to odczytuje serwis?
                Mozliwe, że z jakiegoś chipa w body ...
                Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• r_m
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 2418

Niestety tak, z body.
                  Niestety, bo w niektórych modelach odczytuje to tylko serwis (np. w 5d "classic"), do innych (średnio starych) są (także darmowe) programy odczytujące licznik (np. "Canon EOS Digital Info").

Komentarz

• hilpertjoe11
                    • 2019
                    • 4

Dziękuje za ten temat.

Komentarz

• becekpl
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 4304

polecam tego fotografa i jego kurs
                      Reportaż o naszym własnym-egoistycznym spojrzeniu na dzień zaślubin. Reportaż jest mi najbliższą dziedziną fotografii. Od tego – trochę nieświadomie, zaczęła się moja przygoda z aparatem i fotografowaniem ludzi. Ale czy bycie tylko uważnym obserwatorem da nam finalnie materiał, którym możemy się podzielić ze światem na blogu, zadowolić parę młodą i ich rodziny….
                      Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                      Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Heldbaum
                        Uzależniony
                        • 2021
                        • 993

1100 złotówek za 10 godzin... Galancie. Ale co to ma wspólnego z nauką?
                        http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Komentarz

• becekpl
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 4304

no, poproś kogoś to ci wytłumaczy
                          dasz rade!
                          Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                          Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Heldbaum
                            Uzależniony
                            • 2021
                            • 993

Nie muszę prosić. Wydaje mi się jednak dziwne, że na forum fotograficznym, gdzie czasem zupełnie początkujący ludzie oczekują porady, Ty im po prostu polecasz fryzjera, który ich ogoli, jak owce na wiosnę. Masz z tego procent, czy jak?
                            http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Komentarz

• robertskc7
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 1485

Zamieszczone przez Heldbaum
                              Nie muszę prosić. Wydaje mi się jednak dziwne, że na forum fotograficznym, gdzie czasem zupełnie początkujący ludzie oczekują porady, Ty im po prostu polecasz fryzjera, który ich ogoli, jak owce na wiosnę. Masz z tego procent, czy jak?
                              Czasem są tu też nie zupełnie początkujący i oczekują info np. o warsztatach z fotografii ślubnej. https://warsztaty.adamtrzcionka.pl Czy wg. Ciebie to też fryzjer, co goli jak owce na wiosnę ?
                              www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Heldbaum
                                Uzależniony
                                • 2021
                                • 993

W regulaminie niniejszego forum jest napisane wyraźnie, że reklamy działalności komercyjnej należy uzgadniać z administracją. A w punkcie b, definicji "działalności komercyjnej", jest napisane, że:

b) Działalność Komercyjna - wszelka działalność płatna oraz jeśli coś jest DLA fotografów. Czyli sklepy ze sprzętem czy akcesoriami, serwisy, usługi związane z odbitkami czy produkcją fotoksiążek i albumów, a także wszelkie płatne kursy, warsztaty, Szkolenia i wyjazdy fotograficzne. Za komercyjne uważa się działania/wydarzenia, które wymagają od uczestników zapłaty jakiejś kwoty

Nie wiedziałem, że tutaj panuje wolna amerykanka i każdy może reklamować swój biznes, jak chce, pod przykrywką "porad, gdzie się uczyć"...

Komentarz

Pracuję...