X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mateusz.
    Bywalec
    • 2012
    • 126

Pierwszy koncert

Witam.
    W niedziele odbędzie się koncert zespołu "Boys" podczas którego mam fotografować. Jako że jest to mój pierwszy koncert chciałem zasięgnąć kilku rad i posłuchać od Was parę przydatnych słów. Sprzęt który posiadam to 550D + 50 1.8 +18 -55 (chodź myślę że z 18-55 nie będę korzystał bo jest ciemny). Będę stał blisko sceny która jest w miarę niska (byłem, sprawdzałem) więc myślę że 50 tka da radę... Zresztą nie mam wyboru bo nie stać mnie na zakup kilka dni przed nowego szkiełka.
    Zdjęcia będę robił w pełnym manualu - domyślam się że powinienem użyć trybu All Silvero (tak to się chyba zwie)? Jeśli chodzi o przysłonę myślę że będę wachał się między 2.0 a 2.8. Pewnie przydałby się obiektyw na szersze kadry - nie mniej jednak najbardziej zależy mi na samym wokaliście (może niesłuszne). Pewnie zapytanie po co się za to biorę skoro nic o tym nie wiem.. No cóż wszystkiego trzeba spróbować. Spróbuje, zobaczę jak mi pójdzie i następnym razem będę wiedział czy odmówić czy wziąć zlecenie. Nie wiem o co mam pytać jako że to pierwszy raz liczę że sami coś podpowiecie
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowany przez Mateusz.; 47099.
  • igor58
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1861

Odp: Pierwszy koncert

all silvero... (czyli: powodzenia)

Komentarz

• Mateusz.
      Bywalec
      • 2012
      • 126

Ale myślisz że z 550d+50 ma to w ogóle sens? Jest realna możliwość żeby wyszły jakieś przyjemne klatki? Z manualnem jestem obeznany bardziej martwi mnie brak sprzętu.

Komentarz

• tlustyx
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1304

Zamieszczone przez Mateusz.
        powinienem użyć trybu All Silvero (tak to się chyba zwie)? J
        Gdybyś ustawił na MF to byłby chyba lepszy efekt Żebyś przypadkiem nie wpadł na pomysł robić w jpg - tylko RAW.
        6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
        Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• Mateusz.
          Bywalec
          • 2012
          • 126

Zamieszczone przez tlustyx
          Gdybyś ustawił na MF to byłby chyba lepszy efekt Żebyś przypadkiem nie wpadł na pomysł robić w jpg - tylko RAW.
          Oczywiście - tylko w rawach pstrykam Ciężko będzie bawić się obiektywem w takich warunkach dlatego zdecydowałem się na AF. Wstępnie postawiłem osobę na scenie i kazałem się poruszać... Powiem że AF nawet dał radę Tylko wiadomo podczas koncertu będzie zupełnie inne oświetlenie.

Komentarz

• arekhit
            Bywalec
            • 2011
            • 206

heh, mialem 50 1.8 na koncercie - szkoda brac aparatu z tym szklem , za wolne na koncert , chyba ze bedziesz focil stojacy chórek
            Canon

Komentarz

• p0lish
              Początki nałogu
              • 2011
              • 366

podpowiem - nie bierz zlecenia tylko potraktuj to jako naukę
              50 1.8 na f2.0 jest słabe i często pudłuje
              rób 2.8 wzwyż jeżeli światło pozwoli
              ustaw priorytet przysłony i sprawdzaj jakie są czasy
              trudno Ci będzie trafić coś z czasem poniżej 100 - to nie koncert jazzowy tylko disco polo, czyli będzie raczej dużo ruchu
              zrób sobie parę prób i sprawdź jakie ISO będzie dla Ciebie użyteczne w tych warunkach

możesz też pożyczyć jakieś jasne szkło
              Blog

Komentarz

• Zbyszko666
                Uzależniony
                • 2008
                • 970

koncert czasami z lampą ,aczkolwiek czasami bez również . Ja tam jestem zwolennikiem robienia wszystkiego przy świetle koncertowym padającym bezpośrednio na scenę , wtedy trzeba liczyć się z tym ,że albo coś wyjdzie - albo po prostu trzeba uzbroić się w cierpliwość.. Lecz patrząc na twój zestaw hmm 50 1.8 zdecydowanie za wolne na koncertowe wojaże. Spróbuj od kogoś pożyczyć coś jasnego albo bardziej przyzwoitego co pracuje o wiele szybciej niż plastik fantastic .

Komentarz

• Mateusz.
                  Bywalec
                  • 2012
                  • 126

Hm z pożyczeniem sprzętu będzie ciężko... Pisałem na forum fotograficznym naszego miasta, ale każdy ma obawy. @p0lish myślę że 2.8 to max na którym mogę zostać - dalej będzie ciemniej. Myślę że ISO 800 to stałe ISO którym będę się posługiwał - przy 800 na zdjęciach widać już spore ziarno.
                  Chyba nie pozostaje mi nic innego jak mieć nadzieje że coś się uda Nawet z jednej porządnej klatki będę zadowolony.
                  Dziękuje za odzew.. Jeśli ktoś będzie chciał coś dodać chętnie poczytam
                  Ostatnio edytowany przez Mateusz.; 47099.

Komentarz

• bulldog
                    Coś już napisał
                    • 2011
                    • 97

lepsze iso 1600 niż brak zdjęcia ;-), kita też weź szeroki kąt to też niższe czasy

Komentarz

• p0lish
                      Początki nałogu
                      • 2011
                      • 366

ja 40d robię 1200 i ziarno jest do przeżycia
                      rób śmiało do 1600
                      z pożyczeniem sprzętu to do wysyłkowej wypożyczalni a nie na forum.....
                      Blog

Komentarz

• Mateusz.
                        Bywalec
                        • 2012
                        • 126

No nic zobaczę jak to będzie na miejscu. W razie potrzeby dam 1600 i będę cykał Zawsze warto czegoś spróbować...

Komentarz

• namoamo
                          Uzależniony
                          • 2009
                          • 928

Dlatego zdjęcia z koncertów na stronach discopolowców to świetna dawka humoru
                          Flickr

Komentarz

• Kuba1
                            Uzależniony
                            • 2010
                            • 960

Zamieszczone przez igor58
                            all silvero... (czyli: powodzenia)
                            Okrutny jesteś

Mateusz -
                            użyj przysłony 2:0
                            ustaw Auto-ISO do 1600 (w 550D)
                            używaj przycisku blokowania ekspozycji "*", kiedy będziesz miał reflektor/y w kadrze (blokuj bez reflektora w kadrze).
                            fotografuj w manualu lub w AV (na początek łatwiej będzie Ci w AV korygować ekspozycję)
                            obserwuj wskazania w wizjerze aparatu i reaguj
                            fotografuj seriami
                            AF z tym obiektywem w trybie "one shot", nie AI Servo
                            Potraktuj to jako naukę, przejrzyj RAW'y i przeanalizuj co i dlaczego z tego wyszło lub nie.
                            Zmień obiektyw na USM

Komentarz

• Mateusz.
                              Bywalec
                              • 2012
                              • 126

Zamieszczone przez Kuba1
                              Okrutny jesteś

Mateusz -
                              użyj przysłony 2:0
                              ustaw Auto-ISO do 1600 (w 550D)
                              używaj przycisku blokowania ekspozycji "*", kiedy będziesz miał reflektor/y w kadrze (blokuj bez reflektora w kadrze).
                              fotografuj w manualu lub w AV (na początek łatwiej będzie Ci w AV korygować ekspozycję)
                              obserwuj wskazania w wizjerze aparatu i reaguj
                              fotografuj seriami
                              AF z tym obiektywem w trybie "one shot", nie AI Servo
                              Potraktuj to jako naukę, przejrzyj RAW'y i przeanalizuj co i dlaczego z tego wyszło lub nie.
                              Zmień obiektyw na USM
                              Dziękuje bardzo Jeśli chodzi o nowy obiektyw - robię wszystko żeby go zdobyć... Pracuje praktycznie na 2 zmiany od poniedziałku do soboty więc to nie jest tak że tylko narzekam i czekam na cud ;-) Jednak warto się poradzić przed takim wyzwaniem na forum. Gdyby nie Ty pstrykałbym na AI Servo. W takim razie pozostaje mi tylko czekać na niedzielny wieczór...

Komentarz

Pracuję...