X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ceszka
    • 2008
    • 7

24L czy 5D?

Takie pytanie, bo od pewnego czasu się zastanawiam...
    Jak byście mieli tak z 7000zł, to co byście kupili? Ja rozważam pomiędzy 24LII, a 5DmkII, docelowo i tak kupię oba te produkty, zastanawiam się tylko który pierwszy
    Raczej nic innego nie wchodzi w grę, nic mnie tak nie kusi jak jasność i 'znormalizowanie' ogniskowych szkieł swych...
    Na dzień dzisiejszy posiadam 350D, 40D, radio, lampkę, 28-75/2.8, 50/1.4, kita, statywty, blendę, parasolki i boxa.
    Dodam, że wiem, że fotografia to światło :P
    Jeszcze, że fotografuję głównie ludzi, głównie w plenerze, mało stricte portretowo, raczej z całym zapleczem.

Pozdrawiam
    Przemek
    Ostatnio edytowany przez ceszka; 19387.
    350d, 40d, 5dII, kit + 50mm/1.4 + 28-75/2.8 + 1200mm/f8!
    speedlite 430exII i radyjko
    www.ceha.ownlog.com
  • Morfii
    Uzależniony
    • 2010
    • 529

Odp: 24L czy 5D?

używane 7D/5D + używane 24L
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

• Bolek02
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 3225

Nie obraź się, ale to jest pytanie typu : kupić rower czy kosiarkę
      Kup po prostu to, co jest Tobie bardziej potrzebne - Ty wiesz lepiej od nas czego aktualnie potrzebujesz.
      Ostatnio edytowany przez Bolek02; 34181.
      Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• obcy21
        Początki nałogu
        • 2010
        • 467

5D w pierwszej kolejności, ale nie ma co się porywać na 5dmk2 wystarczy mk1 i śmiało dokupisz jeszcze 24L w stanie używanym....
        Regulamin pkt 8.

Komentarz

• xxkomarxx
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1456

Zamieszczone przez obcy21
          5D w pierwszej kolejności, ale nie ma co się porywać na 5dmk2 wystarczy mk1 i śmiało dokupisz jeszcze 24L w stanie używanym....
          z tą mk1 to bym się zastanowił bo ciężko znaleźć dobry egzemplarz. Swego czasu miałem 30d i najpierw kupiłem 24L a potem przyszła pora na FF, szczegół że w ciągu 2 tygodni :P. Z innej strony 24L na cropie to nie jest to.

Komentarz

• obcy21
            Początki nałogu
            • 2010
            • 467

oj nie tak ciężko, wystarczy oglądać ogłoszenia forumowe, ale uwaga, nikt nie sprzeda 5dmk1 w b.dobrym stanie za bezcen.
            Regulamin pkt 8.

Komentarz

• tito86
              Bywalec
              • 2009
              • 116

wybierz puszkę, jest szansa że tamron i 50-tka"dostaną kopa" a potem zobaczysz czy wolisz 24 czy może inną ogniskową. bo na cropie 24 daje kąt widzenia jak circa 36
              http://michalwloch.blogspot.com/

Komentarz

• olek.tbg
                Początki nałogu
                • 2011
                • 309

Ja bym wziął body
                Nie wiem,czy APS-C wykorzysta potencjał 24L
                5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Komentarz

• michael_key
                  Fotografujący
                  • 2009
                  • 2129

Szczerze mówiąc... jeśli w grę wchodzi zmiana puszki na FF a szkło to wątpię czy autor wątki widzi różnicę pomiędzy APS-C a FF.
                  Pytanie trochę z pogranicza tego o czym napisał Bolek02.

Komentarz

• Kuba1
                    Uzależniony
                    • 2010
                    • 960

Zamieszczone przez olek.tbg
                    Ja bym wziął body
                    Nie wiem,czy APS-C wykorzysta potencjał 24L
                    I ja bym też tak doradził. Kup nowe 5D2 póki można, a kiedy zobaczysz z niego obrazki, to zapał do odłożenia/zarobienia na 24L czy coś z tej półki - zdecydowanie wzrośnie. A 350D można wtedy przerobić na IR.. Żyć nie umierać

Komentarz

• ceszka
                      • 2008
                      • 7

350tka już została w cym celu przeznaczona jak ją kupowałem, taki miałem plan, że potem dwucyrfowiec, wtedy 350tka jako drugie body, następnie w dalekiej przeszłości jedno(cyfrowiec), wtedy dwucyfrowiec jako drugie body, a z 350tki ściągniemy filtr, także to się sprawdza
                      Sens pytania bardziej tkwi w tym, czy więcej uzyskam zmieniając body, czy kupując jasne szerokie szkło, i biorąc tu pod uwagę body, chodzi jedynie o ogniskowe, inne parametry prawie nie mają dla mnie znaczenia. Raczej dzieląc co mam przez 1.6 więcej się zmieni, niż dokupując do tego co mam 24... ale te 1.4 magicznie kusi i tu się te rozterki pojawiają
                      Kupując body będę miał prawdziwe 28mm, czyli i tak szerzej niż 24 na cropie, ale nadal 2.8 z tamronem, ehh.
                      350d, 40d, 5dII, kit + 50mm/1.4 + 28-75/2.8 + 1200mm/f8!
                      speedlite 430exII i radyjko
                      www.ceha.ownlog.com

Komentarz

• Kuba1
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 960

Zamieszczone przez ceszka
                        [...]
                        Sens pytania bardziej tkwi w tym, czy więcej uzyskam zmieniając body, czy kupując jasne szerokie szkło, i biorąc tu pod uwagę body, chodzi jedynie o ogniskowe, inne parametry prawie nie mają dla mnie znaczenia. Raczej dzieląc co mam przez 1.6 więcej się zmieni, niż dokupując do tego co mam 24... ale te 1.4 magicznie kusi i tu się te rozterki pojawiają
                        Kupując body będę miał prawdziwe 28mm, czyli i tak szerzej niż 24 na cropie, ale nadal 2.8 z tamronem, ehh.
                        No to bracie, jeśli Ty sam piszesz takie rzeczy, to ja już nie wiem czy nie przyznać racji Michael_Key..
                        Bo obiektywnie rzecz biorąc (z mojego, subiektywnego punktu widzenia ), Twój obrazek zyska dużo bardziej gdy wybierzesz body, ale skoro się zastanawiasz w ten sposób, to może zainteresuj się obiektywem C15-85.. Będzie szerzej, ostrzej i taniej. Fakt, że nie jaśniej. Po prostu jasne L-ki na cropie spisują się tak sobie i tego nie zmienisz. Szkła, które posiadasz również dostałyby skrzydeł na 5D2 - skrzydeł jakich nie dostałby Twój obrazek po zakupie 24L do cropowych body.

Komentarz

• michael_key
                          Fotografujący
                          • 2009
                          • 2129

Zamieszczone przez Kuba1
                          Szkła, które posiadasz również dostałyby skrzydeł na 5D2 - skrzydeł jakich nie dostałby Twój obrazek po zakupie 24L do cropowych body.
                          Otóż to.

Komentarz

• spino
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 80

Popieram jak wyżej, kup body !! 50/1,4 Cię miło zaskoczy, zresztą 28-75 też. Miałem 30D, potem 5D i różnica jest, trudno może to wytłumaczyć ale aż się uśmiech na twarzy pojawia gdy zobaczysz dobrą fotę z 5D
                            Ostatnio edytowany przez spino; 5340.
                            UWAGA 26.10.2012 SKRADZIONO: Canon 5D -nr ser. 3431303646; Canon Speedlite 580EX II -nr ser. 352198; Canon 50 f/1,4 -nr ser. 77370854, Canon 85 f/1,8 -nr ser. 49800336, CANON 70-200 f/2,8L IS USM -nr ser. 471918, Tamron SP AF 28-75 f/2.8 -nr ser. 536031; TORBA Canon Deluxe Camera Bag 10EG; KAMERA SONY XDR-NX5E -nr ser. 211529

Komentarz

• zaitsev
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1660

Podsumowując poprzedników - weź body. Tak jak napisali, Twoje szkła dostaną kopa. Biorąc puszkę FF w zasadzie dostajesz puszkę i dwa nowe szkła, a biorąc 24LII - tylko nowe szkło (które na cropie nie będzie tak zacne jak na FF).
                              Ale 24LII to oczywiście bdb szkło. Polecam, nie oddam.

Komentarz

Pracuję...