X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • elpolako
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 19

do sportu 7d czy 6d

nadszedł czas aby odłożyć na półkę wysłużonego 40d Do tej pory robiłem głównie zdjęcia kopanej i 40d wraz z 70-200 2.8 zazwyczaj się sprawdzał. Teraz mam możliwość zacząć trochę zarabiać na zdjęciach, zresztą nie tylko z kopanej. Póki co nie wymienię szkieł więc szukam lepszej puszki. Pierwszy wybór to 7d ze względu na AF, szybkość no i crop. Swego czasu jednak miałem przyjemność focić 5d mkIII i gdyby nie fundusze to byłby to oczywisty wybór Teraz pojawił się 6d i wybór 7d nie jest już taki oczywisty. Tyle tytułem wstępu, przechodząc do pytania, czy 6d sprawdzi się do moich zastosowań lepiej niż 7d?
  • Gregolius
    Początki nałogu
    • 2008
    • 271

Odp: do sportu 7d czy 6d

Na moje zdecydowanie 7D. Lepszy AF.Na 6D twój 70-200 może być krótki jak przyzwyczaiłeś się do 40D. Jeśli podobała Ci się praca z 5d III a zapewne chodzi o AF to chyba nie powinieneś mieć problemu z wyborem co do puszki
    CANON aik

Komentarz

• canonfun
      Coś już napisał
      • 2008
      • 66

a jeszcze lepiej 1d mark III
      Facebook

Fotograf

Komentarz

• Joshec
        Bywalec
        • 2006
        • 167

Zamieszczone przez canonfun
        a jeszcze lepiej 1d mark III
        Potwierdzam, do sportu, za niewygórowaną kasę to super będzie 1DmarkIII
        przesiadłem się na niego z 50D i tylko jednego żałuję... dlaczego tak późno?! ;-)

PS. tylko trochę krócej niż 7D bo 1,3x

Komentarz

• elpolako
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 19

swego czasu rozważałem także 1d mkIII, ale mimo wszytko ten model ma swoje lata, premierę miał jakieś 6 lat temu a to sporo czasu. Ciężko dostać sztukę z niewielkim przebiegiem... a 7d czy 6d byłyby nowe, a w przypadku 6d nawet bardzo nowe

Komentarz

• kosio
            Dopiero zaczyna
            • 2012
            • 43

do szybkiego sportu to jednak 7D - 1.6x + szybki AF
            pstrykacz nie fotograf*

*(przecinek wstawić gdzie kto chce)

Komentarz

• p0m
              Uzależniony
              • 2010
              • 698

a 200mm nie było za krótkie w5dIII?
              z 6d styczności nie miałem, o AF dużo nie słyszałem, ale myślę, że jest na pewno gorszy niż w 5dIII. jeśli chcesz znać moją opinię to 7d jest najlepszym wyborem.
              ebe ebe

Komentarz

• elpolako
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 19

przy kopanej te 200 mm nawet na cropie jest za krótkie Jednak zakładam, że nie tylko na kopanej teraz będę zdjęcia robił, a w hali w zupełności to starczy. Co do 7d obawiam się szumów na wysokim iso, np. 1600. Ciekawi mnie czy 6d jest pod tym względem lepszy?

Komentarz

• mariusz2704
                  Bywalec
                  • 2011
                  • 141

może za chwilkę będzie 7d II to może wstrzymaj się z miesiąc dwa a jak nie wyjdzie to 7 d kupuj jak nie masz kasy na 5d III

Komentarz

• pathar
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 83

W 6D tylko centralny punkt łapania ostrości jest krzyżowy Moim zdaniem 7d będzie lepszym wyborem z racji lepszego AF. Jeśli chodzi o szumy, nawet gdyby na wyższych czułościach się pojawiły, to przecież 18-mpixelowe zdjęcie z 7D można spokojnie pomniejszyć i szum nie będzie aż tak widoczny. W 6D największą zaletą jest matryca, ale do dynamicznych sportów to chyba za mało.
                    Piotr Dejneka

Canon 6D, 5D, C 70-200/2.8, C 50/1.8 STM, S 35/1.4, C 17-40/4, S 85/1.4

piotrdejneka.pl

Komentarz

• madc0w
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 370

1d mk3
                      W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Komentarz

• Darx
                        Uzależniony
                        • 2011
                        • 725

Zamieszczone przez pathar
                        W 6D największą zaletą jest matryca, ale do dynamicznych sportów to chyba za mało.
                        Z ciekawości przyglądam się szóstce i niestety muszę przyznać, że AF poziomu 7d, to to nie jest. Tym bardziej 5dmk3 czy jedynek. Przy wyborze kierowałbym się siódemką lub jej następcą.

Zamieszczone przez madc0w
                        1d mk3
                        bo?
                        |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Komentarz

• flankerp
                          Uzależniony
                          • 2010
                          • 636

7D to nie tylko punkt AF ale cale zgranie punktów wokoło. Miałem przyjemność focić 7D i to jest coś zupełnie innego. Zaznaczasz aktywny obszar i aparat w ułamku sekundy dostraja ostrość śłedząc obiekty. Z tego co pamiętam 7D ma dwa procesory. Robiłem testy na gołębiach z kolegą z tego forum, który mi zademonstrował możliwości siódemki.
                          Test polegał na sfotografowaniu gołębi... Wystraszonych gołębi
                          Jak tylko zerwały się do lotu, ja trzymałem spust migawki a 7D zrobił tony zdjęć... Praktycznie 90% była trafionych... Dla porównania, mój 500D trafił jakieś 10%...
                          Tyle w temacie.. siódemka to jak Porshe czy Ferrari
                          Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• Lucky Luck
                            Bywalec
                            • 2012
                            • 170

Zamieszczone przez flankerp
                            7D to nie tylko punkt AF ale cale zgranie punktów wokoło. Miałem przyjemność focić 7D i to jest coś zupełnie innego. Zaznaczasz aktywny obszar i aparat w ułamku sekundy dostraja ostrość śłedząc obiekty. Z tego co pamiętam 7D ma dwa procesory. Robiłem testy na gołębiach z kolegą z tego forum, który mi zademonstrował możliwości siódemki.
                            Jak tylko zerwały się do lotu, ja trzymałem spust migawki a 7D zrobił tony zdjęć... Praktycznie 90% była trafionych... Dla porównania, mój 500D trafił jakieś 10%...
                            Tyle w temacie.. siódemka to jak Porshe czy Ferrari

Tak , AF w 7d jest jak ferrari ... a nawet jeszcze szybszy Duże możliwości jego konfiguracji , a przede wszystkim to,

że wszystkie te konfiguracje .... działałają ! Teraz już się do tego przyzwyczaiłem, ale na początku było łaaał !

Komentarz

• Darx
                              Uzależniony
                              • 2011
                              • 725

Zamieszczone przez flankerp
                              Czyli zestaw na 100%, to 500D + 7D )

O obszarze zaznaczenia, to kolejna bardzo fajna funkcja. Jak jakiś czas temu oglądałem demonstrację tej funkcji na yt, to uwierzyć nie mogłem. Do czasu, kiedy jeden ze znajomych mi tego nie pokazał. Rzeczywiście jest multum opcji, które naprawdę pomagają. Szkoda, że 7D nie działa zbyt dobrze z obiektywami z STM.
                              |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Komentarz

Pracuję...