X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marta_k
    • 2013
    • 14

Karta pamięci Compact Flash do RAW

Hej Chcę dokupić kartę pamięci do mojego 30D i potrzebuję porady. Szukałam podobnego wątku, ale albo były sprzed kilku lat albo niezbyt dobrze opisywało to czego potrzebuję, a jak wiadomo technika idzie to przodu.
    Otóż mam jedną kartę z szybkością 30 MB/s, 8 GD SanDisc, jestem z niej dość zadowolona, ale szczerze mówiąc gdy robię zdjęcia jpeg + RAW to robi się troszkę wolną przy seriach gdy potrzebuje zrobić dobre zdjęcię w krótkim momencie.
    Moje pytanie do Was czy do takich oczekiwań dobra będzie Sandisc 8 GB z 60 mb/s ( SANDISK 8GB Compact Flash 8 GB EXTREME CF +60MB/s (3221109174) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ) , czy nie warto przepłacać i kupić np nieco szybszą niż ta, którą posiadam, Kingstona z większą pamięcia (Kingston karta pamięci CF 16GB-u2 Compact Flash (3221852125) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.).
    Ale znowu naczytałam się o zawodności Kingstonów i mam mały dylemat, więc proszę o radę. Budżet do około 150 zł.
    Z góry dziękuję za Waszą pomoc
  • jacek231
    Coś już napisał
    • 2012
    • 52

Odp: Karta pamięci Compact Flash do RAW

używam wielu sandisców od wielu lat na sony alfie 700 i na 5dMIII i na razie bardzo rzadko zdarzały się błędy

Komentarz

• darkon
      Bywalec
      • 2011
      • 239

Zamieszczone przez marta_k
      Otóż mam jedną kartę z szybkością 30 MB/s, 8 GD SanDisc, jestem z niej dość zadowolona, ale szczerze mówiąc gdy robię zdjęcia jpeg + RAW to robi się troszkę wolną przy seriach gdy potrzebuje zrobić dobre zdjęcię w krótkim momencie.
      To nie wina karty, 30D nie wykorzystuje jej możliwości nawet w 1/3, 40D zapisuje z predkością ok 10MB/s , z tego co kojarzę to z xxD dopiero 50D potrafi obsługiwać tryb UDMA i jest w stanie wykorzystać prędkośc posiadanej przez ciebie karty.
      EOS300 / 40D / 6D / C17-40 f4 / T24-70 f2.8 / C35 f2 IS / C50 f1.8STM / T70-300 f4-5.6 / C85 f1.8 / C580EXII

Komentarz

• marta_k
        • 2013
        • 14

Zamieszczone przez darkon
        To nie wina karty, 30D nie wykorzystuje jej możliwości nawet w 1/3, 40D zapisuje z predkością ok 10MB/s , z tego co kojarzę to z xxD dopiero 50D potrafi obsługiwać tryb UDMA i jest w stanie wykorzystać prędkośc posiadanej przez ciebie karty.
        No właśnie tego się też trochę obawiałam. ..
        Dzięki za podpowiedzi, już wszystko jasne

Komentarz

• krzys.d
          Dopiero zaczyna
          • 2013
          • 47

Posiadam swój sklep i serwis komputerowy 16 lat stuknęło w tym roku i napiszę tak: SanDiska w reklamacji nie widziałem. Kingstony - cóż, smutno oglądać miny kolegów - fotografów w poniedziałkowy ranek, kiedy przynoszą je do mnie, pomimo, że wcześniej im je odradzałem, nie czuję satysfakcji... Zostaje tylko Kroll Ontrack, a po powrocie z labu korekta lub wymiana na nowy...

Komentarz

• darkon
            Bywalec
            • 2011
            • 239

Zamieszczone przez krzys.d
            SanDiska w reklamacji nie widziałem.
            to jeszcze mało widziałeś , ostatnio miałem 7 szt reklamacji na Secure Digital (SDHC) 32GB Sandisk Extreme Class 10 45MB/s UHS-I
            Zamieszczone przez krzys.d
            Kingstony - cóż, smutno oglądać miny kolegów - fotografów w poniedziałkowy ranek, kiedy przynoszą je do mnie, pomimo, że wcześniej im je odradzałem
            tu się zgadzam jeśli chodzi o karty inne niż CF, do CF Kingstona nie mam zastrzeżeń chociaż sam używam do ważniejszych zdjęć CF SanDiska, a CF Kingstona do codziennych pstryków
            EOS300 / 40D / 6D / C17-40 f4 / T24-70 f2.8 / C35 f2 IS / C50 f1.8STM / T70-300 f4-5.6 / C85 f1.8 / C580EXII

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Zamieszczone przez marta_k
              Hej Chcę dokupić kartę pamięci do mojego 30D i potrzebuję porady. Szukałam podobnego wątku, ale albo były sprzed kilku lat albo niezbyt dobrze opisywało to czego potrzebuję, a jak wiadomo technika idzie to przodu.
              Jak kolega wyżej pisał. Szkoda pieniędzy na szybkie karty. Czy karta wolna czy szybka, prędkość opróżniania bufora w 30D zmieni się niezauważalnie.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• krzys.d
                Dopiero zaczyna
                • 2013
                • 47

Zamieszczone przez darkon
                to jeszcze mało widziałeś , ostatnio miałem 7 szt reklamacji na Secure Digital (SDHC) 32GB Sandisk Extreme Class 10 45MB/s UHS-I
                Hmm, 32GB extreme nie sprzedawałem... tylko 4, 8 i 16GB. Sandisków sprzedałem sporo (na pewno "ileśset"), może miałem szczęście, a może dlatego, że nie sprzedawałem podróbek jak moi niektórzy koledzy z konkurencyjnych sklepów

Co do CF-ów Kingston - mało awaryjne, sporo kupują klienci do zastosowań przemysłowych (CNC itp.) i nie narzekają.

Komentarz

• adam1717
                  Coś już napisał
                  • 2011
                  • 63

Mi nawet na karcie 2gb z sandisca o prędkości zapisy 15mb/s w 5dmk2 normalnie filmuje w fullhd.. z tym że nie filmowałem jak narazie dłużej niż 1min bo nie potrzebuje dłuższych ujęć jak narazie
                  Więc myśle ze do 30d nie potrzebujesz aż tak szybkiej karty ponieważ i tak nie wykorzysta tego zapasu buforu.
                  Canon 5D Mark II + 40D + 50mm f1.4 + 28mm 1.8 + 580EX https://www.facebook.com/AdamHombekFotografia

Komentarz

Pracuję...