X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mateuszw3
    Początki nałogu
    • 2009
    • 278

Szeroki kąt. W miarę tani

Witam,
    Chciałem Was zapytać o zdanie na temat szerokich kątów, ponieważ szukam takiego. Chodzi mi o szkło dobre do APS-C. No i w miarę tanie. Żeby nie było droższe niż 1500zł, myślę głównie o używce. Na allegro znalazłem coś takiego jak Canon 10-22 oraz Sigma 10-20. Głównie myślałem o zoomie, aczkolwiek stałką bym nie pogardził. Od razu mówię, że chodzi mi o stricte szeroki kąt, także opinie na temat np. Canona 17-70 raczej odpadają. Myślałem też o FishEye'u, ale to może innym razem. Także... znacie, i może polecacie, jakiś obiektyw spełniające w/w kryteria? Chodzi mi o Waszą opinię na temat jakiegoś szkła, bo co miałem poczytać na Optycznych, to poczytałem. A jak wiadomo, obiektyw obiektywowi nie równy, więc to co w testach może uchodzić za nienajlepsze szkło, to w codziennym użytkowaniu nie musi być wcale takie złe.
    Pozdrawiam
    Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
    www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam
  • arst
    Coś już napisał
    • 2010
    • 63

Odp: Szeroki kąt. W miarę tani

Canon 10-22 to najlepszy wybor, nawet bym innych nie rozważał...

Komentarz

• p0m
      Uzależniony
      • 2010
      • 698

canon 10-22 to najlepsze uwa pod cropa, tylko nie wiem czy używkę znajdziesz za 1500zł. w tej cenie masz na pewno mocno nie przelataną sigmę 10-20 4-5.6

a najtaniej wychodzi używka tamrona 10-24 albo ww. sigmy (widziałem aukce za 1200zł).

tamrona nie polecam, sigmę natomiast tak (sam używam i chwalę), jednak najlepszy canon, ale też najdroższy.
      ebe ebe

Komentarz

• Bart
        Bywalec
        • 2012
        • 176

Ewentualnie Tokina 11-16 mm. Jednak używka to koszt również około 2000 zł. Osobiście brałbym ww. Canona 10-22 mm.

Komentarz

• Bolek02
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 3225

Canon i Sigma w tym segmencie to sprawdzone konstrukcje UWA. Canon zyskuje przewagę jakością wykonania oraz daje lepsze kolory. Używałem obydwa - obydwie konstrukcje działały bez zarzutu, Sigma nieco musztardowe zabarwienie.
          Coś za coś, Sigma używka kosztuje ok 1,2k PLN, za canona żądają 1,8 - 2,0k PLN.
          Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• cauchy
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2595

Sigma 8-16
            EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
            Flickr | YT

Komentarz

• tomcio.13
              Bywalec
              • 2010
              • 98

Kolego ja używam Tokine 12-24 II kupiłem za 1450, i sobie chwalę. Wszyscy piszą o aberracji, ale nawet jak występuje to jest bardzo prosta do usunięcia.

Komentarz

• RobertON
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 2190

Proponuję zobaczyć na stronę, w przypadku gdy Canon za drogi:
                Digital Ultra Wide Zooms Sharpness

Zdecydowałem się na nową Tokinę vII 12-24, właśnie płynie zza wody i nie mogę się doczekać.
                https://500px.com/robowert26

Komentarz

• mateuszw3
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 278

Wielkie dzięki za wszystkie opinię. Czyli chyba będę musiał poczekać na Canona 10-22 w dobrej cenie. Jeszcze raz dzięki
                  Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8

Komentarz

• Arni
                    Bywalec
                    • 2012
                    • 136

Pojedź do Sigma Sopot (są na Brodwinie), podepniesz sobie S10-20 4-5.6, później S10-20 3.5 pofocisz i zobaczysz, czy Ci pasują. Możesz sobie taki sprzęt od nich nawet pożyczyć (za kasę) na dłuższe i poważniejsze testy. Jeżeli Ci podejdzie, możesz ponegocjować cenę. Ja w ten sposób kupiłem właśnie swoje UWA i jestem z niego zadowolony.
                    Stałki nie są niestety zbyt UWA: C14 to koszmarny majątek, jest też Samsung 14, później jest bardzo fajna Sigma 20/1.8 (którą też możesz przetestować w Sopocie), ale to "tylko" 20 i wydatek rzędu 2,5k.
                    Masz właśnie na forumowej giełdzie prawie nową Sigmę za 1500.
                    Ostatnio edytowany przez Arni; 44353.
                    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
                    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
                    E-system przeszedł do historii ...

Komentarz

• jacek_63
                      dawniej 'Olka i Jacek'
                      • 2012
                      • 199

Zamieszczone przez Arni
                      Pojedź do Sigma Sopot (są na Brodwinie), podepniesz sobie S10-20 4-5.6, później S10-20 3.5 pofocisz i zobaczysz, czy Ci pasują. Możesz sobie taki sprzęt od nich nawet pożyczyć (za kasę) na dłuższe i poważniejsze testy. Jeżeli Ci podejdzie, możesz ponegocjować cenę. Ja w ten sposób kupiłem właśnie swoje UWA i jestem z niego zadowolony.
                      Stałki nie są niestety zbyt UWA: C14 to koszmarny majątek, jest też Samsung 14, później jest bardzo fajna Sigma 20/1.8 (którą też możesz przetestować w Sopocie), ale to "tylko" 20 i wydatek rzędu 2,5k.
                      Oburącz się podpisuję - w ten sam sposób próbowałem (i kupiłem) swoją 10-20/4-5,6 (porównywałem z 10-20/3,5 i C10-22) i jestem b. zadowolony.
                      Jak Ci cena nówki nie pasuje, to zawsze na A. możesz poszukać - teraz są trzy za <1,5k PLN
                      kiedyś Canon, teraz Fuji

Komentarz

• mateuszw3
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 278

Znaczy nie wiem jak Sigma 10-20, ale słyszałem, że Canon 10-22 przy moim body (APS-C) nie winietuje. Wiecie może jak z tą Sigmą?

Komentarz

• Merde
                          Grzeczny i układny podpis
                          • 2008
                          • 7756

Zamieszczone przez mateuszw3
                          Znaczy nie wiem jak Sigma 10-20, ale słyszałem, że Canon 10-22 przy moim body (APS-C) nie winietuje. Wiecie może jak z tą Sigmą?
                          To zależy co rozumiesz przez "nie winietuje". Jeśli to, że pokrywa całe pole obrazowe matrycy APS-C (nie miałeś na myśli czasem APS-H?), to nic dziwnego - w końcu dla takiej matrycy był projektowany.
                          Jeśli zaś masz na myśli spadek ilości rejestrowanego światła w rogach, to muszę cię rozczarować. Winietuje całkiem mocno, ale za to "ładnie".
                          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• jacek_63
                            dawniej 'Olka i Jacek'
                            • 2012
                            • 199

Zamieszczone przez mateuszw3
                            Moja nie winietuje (na 50D)
                            kiedyś Canon, teraz Fuji

Komentarz

• Merde
                              Grzeczny i układny podpis
                              • 2008
                              • 7756

Zamieszczone przez Olka i Jacek
                              Moja nie winietuje (na 50D)
                              Która Sigma? Ta, co ma 33% spadek jasności, czy ta z 53% spadkiem jasności na szerokim końcu?
                              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

Pracuję...