Mam kilka pytań, kiedy stosować stofen oraz filtry CTO? Fotografowie ślubni - pracujecie w TTL czy Manualu? Jak to szybko i sprawnie ogarnąć? Mam małe doświadczenie w pracy z lampą repo. Będę wdzięczny za wskazówki, pomoc bez złośliwości.
X
-
Tagi: Brak
-
Odp: Praca z lampą błyskową - kilka pytań
Podejrzewam, że nikt tu nie da Tobie rady jak szybko i sprawnie osiągnąć "temat". Jest on zbyt obszerny, aby w kilku czy nawet w kilkunastu zdaniach wyjaśnić wiele kwestii. Doradzam skorzystanie z bogatej literatury, oraz przeczytania wątków, choćby z tego forum na temat "błyskotek". Zacznij od tego Techniki fotografowania z lampą błyskową
Stofen? Aby rozproszyć światło, "zgasić" cienie w słoneczny dzień
Filtry CTO? Aby mniej dłubać w PS:-), i juz na etapie wykonania zdjęcia mieć taką temperaturę światła flesza, jaką zamierzałem uzyskać.
Pozdrawiam.Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
-
6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.Komentarz
-
ja na sali daję tak: lampa E-TTL, pierwsza kurtyna, -1EV, wydłużam czas zależnie od warunków, palnik w sufit jak da radę, jak nie to inna ściana, robię przeważnie pod światła orkiestry
.
Regulamin pkt 8.Komentarz
-
załóż lampkę na parat i zacznij kombinować, w sieci jest co czytać i oglądać, na początek polecam blog Neila 'tangents' http://neilvn.com/tangents/Komentarz
-
Nie sądzę, by któryś pracował w manualu. Nie ma na to czasu.
Czemu nie wymieniłeś trybu automatyki lampy?
Może się sprawdzić lepiej, niż TTL - brak przedbłysku, a co za tym idzie, brak efektu zmrużonych oczu.
Szybko i sprawnie? Nie da się.Komentarz
-
Dokładnie, szybko to sie można ...A tak na poważnie, praca z lampa to na początku przygody lekka udręka- bynajmniej w moim przypadku, Też jestem na etapie nauki- jesli chodzi o prace na stopce aparatu gdy mamy zapiętą lampke to nie ma problemu. Natomiast jesli chodzi o strobist ( softboxy, modyfikatory itp ) gdzieś gdzie zabierane jest swiatło z lampy, to już lekka masakra jest. Ettl , manual hss.. jest co ogarniaćKomentarz
-
Komentarz
-
Tu Cie zaskocze bo ja tylko w manualu uzywam lampy. Jedno zdjecie wystarczy aby poznac parametry ekspozycji na sali.
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.Komentarz
-
No ale to musisz zachować taką samą odległość od osoby/osób, a tu już może być trochę trudno, bo nie sądzę, że przed każdym zdjęciem wykonujesz jedno próbne:-) Przy scenach statycznych faktycznie może nie być problemu. Ja tam wolę aparat na M, a lampę niech obsługuje automatyka. PozdrawiamDo pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
Komentarz
-
Koryguję moc lampy zależnie od sytuacji, poza tym nie błyskam ani na wprost ani nie odbijam od sufitu. Fotografuję tak 3 rok oczywiście w trybie M. Automatyka nigdy nie będzie mądrzejsza od Ciebie i nie będzie więdziała kiedy chcesz mniej a kiedy więcej światła.Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.Komentarz
-
Komentarz
-
Czyli jednak korygujesz lampę, a nie "jedziesz" na jednym ustawieniu po próbnym strzale. Tracisz trochę na to czasu. Dlatego wolę automatykę lampy. Jak będę chciał jaśniej albo ciemniej to też zrobię korektę. Dlatego nie mogę pojąć Twojej filozofii. Napisz co daje ci tryb M na lampie i gdzie jego przewaga na automatyką, skoro w zależności od sytuacji dokonujesz korekty? Rozumiem, że odbijasz od ścian?Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
Komentarz
-
Jak dobrze ustawię lampę nie zmieniam praktycznie nastawów do końca wesela. Tak aparat w M i lampa w M. Wg Ciebie strata czasu wg mnie nie ale wedle uznania. Przewaga taka , jak już wcześniej pisałem, automat będzie chciał zawsze być mądrzejszy od Ciebie, zobaczy czarnego i walnie mocniej proste. Jak chcesz tak korzystaj. Twoja wola. Niestety Canon to nie Nikon jeśli chodzi o błyskanie i tutaj trzeba myśleć za lampę
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.Komentarz
-
Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.Komentarz
Komentarz