X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojaczek
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 28

POMOC w przetasowaniu :)

Witam wszystkich forumowiczów. NA początku przepraszam jeśli moje teksty będą kogoś irytować i wkurzać. Przyznaję się bez bicia zaglądam tu rzadko ale obiecuję poprawę

A więc do rzeczy: Chciałbym coś zmienić w moim sprzęcie ale jeszcze nie wiem na co. Budżet jest nieistotny hahahaha.

Obecne graty: BODY canon 500d, obiektywy: canon 50mm 1.4, canon 17-40, f.3.5 L,

Zdjęcia które wykonuję to portrety, fotografia modowa, street photo.

Moje pytanie brzmi:
    1)Jeśli chciałbym sprzedać obecne graty to ile mógłbym za nie wyciągnąć? to
    2)Jaka jest alternatywa dla zdjęć jakie robię z innym body i innym, jednym obiektywem.
    3)Ile musiałbym dołożyć

Dziękuję i czytam dalej

Pozdrawiam
  • michael_key
    Fotografujący
    • 2009
    • 2129

Odp: POMOC w przetasowaniu

Zamieszczone przez wojaczek
    Chciałbym coś zmienić w moim sprzęcie ale jeszcze nie wiem na co. Budżet jest nieistotny hahahaha.
    Ciężko cokolwiek doradzić skoro nie wiesz nawet czy posiadany korpus Cię ogranicza
    Co Ci przeszkadza obecnie w posiadanym sprzęcie?

Komentarz

• salas
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 3000

500d - około 1000zł w zależności od stanu przebiegu i tego co zawiera zestaw :>
      50 1.4 - około 1000zł w zależności od stanu i tego ile ma lat :> im starszy tym mniejsza opcja, że ktoś da tego tysiaka, no i ważna ostrość
      17-40 - około 1700/1800zł i znowu to samo zależne od wielu czynników

Lepiej sprzedawaj osobsno jeśli chcesz sprzedawać - komplet raczej ciężej sprzedać.

Chcesz zmienić system? 50 1.4 i 17-40 to zacne szkła i będzie trudno zastąpić je jednym uniwersalnym obiektywem
      Jak chcesz zmienić body na lepsze to np 60d i do tego jeden uniwersalny obiektyw np 17-55 is usm f/2.8 albo 15-85 is usm f/3,5 - 5,6
      na taki używany zestaw powinno wystarczyć po sprzedaży tego co masz.

/w sumie do takiej fotografii stara 5tka też będzie chyba dobra :> możesz to wziąć pod uwagę ale wtedy 17-55 f/2.8 nie pasuje
      Ostatnio edytowany przez salas; 47223.
      SONY

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Budżet jest nieistotny hahahaha.(...)
        Pozdrawiam
        Skoro budżet nieistotny to czemu nie 1DX albo 5D mk III + 80 1.2 LII + 35 1.4 L do fajnych zdjęć + 24-70 2.8 II L do streetphoto?
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• wojaczek
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 28

Zamieszczone przez michael_key
          Ciężko cokolwiek doradzić skoro nie wiesz nawet czy posiadany korpus Cię ogranicza
          Co Ci przeszkadza obecnie w posiadanym sprzęcie?
          Aż tak źle to ze mną nie jest .
          Więc może zmienie jedynie body. Mam świadomość, że obiektywy które posiadam są zacne.
          Tylko pytanie jest takie, czy jeżeli nie stac mnie na pełną klatkę to jest inne body, które w znaczący sposób zmieni komfort pracy)

Pozdrawiam

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez piast9
          Skoro budżet nieistotny to czemu nie 1DX albo 5D mk III + 80 1.2 LII + 35 1.4 L do fajnych zdjęć + 24-70 2.8 II L do streetphoto?
          nie no to był żart , ale tak naprawdę obiektywem 24-70 2.8 II L, można by wszystko pociągnąć, szkoda, że kosztuje 9 tyś

Komentarz

• Bolek02
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 3225

Zostaw szkła bo to Cię nie ogranicza. Wymień puszkę na 7D lub FF jeśli cena nie gra roli i tyle
            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• salas
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 3000

kup 5d classic za około 2200zł =) 17-40 podobno dostaje niezłego powera przy pełnej klacie
              SONY

Komentarz

• piast9
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3267

nie no to był żart , ale tak naprawdę obiektywem 24-70 2.8 II L, można by wszystko pociągnąć, szkoda, że kosztuje 9 tyś
                No to mój post może też być traktowany jako żart w takim razie.

Musisz sformułować swoje wymagania. Co chcesz poprawić? Czego Ci brakuje? Narzekasz na AF, szumy? Brakuje bezprzewodowego sterowania lamp? Gibanego ekranu? Jeśli tak to jest sens zmieniać body.

Jeśli nie, to nie ma najmniejszego sensu tego robić i każdy zakup kierować w stronę obiektywów. Ale jakiego - do tematów, które wypisałeś, obecny zestaw wygląda jak najbardziej w porządku. Czego Ci brakuje? Szerokiego kąta? Długich ogniskowych? Jasności? Makro? Jeśli niczego to po co cokolwiek kupować? Dla samego kupowania?

24-70 na cropie to moim zdaniem trochę niewydarzony obiektyw. 24 to trochę wąsko żeby można było uznać obiektyw za uniwersalny. Swego czasu używałem obiektywu o zakresie 28-80, którego się pozbyłem mimo, że go lubiłem. 24 to szerzej niż 28 ale problemu to chyba nie rozwiązuje.
                650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• wojaczek
                  Dopiero zaczyna
                  • 2011
                  • 28

Może inaczej. MAm nadzieję, że zmierzam do pełnej klatki . Ale jeszcze nie teraz. Pytanie jakie body po 500d wybrać. I nie chodzi mi o uchylne wyświetlacze i inne chwyty. Tylko np: kwestie autofokusa, czy zdjęć seryjnych.

Komentarz

• salas
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 3000

Może inaczej. MAm nadzieję, że zmierzam do pełnej klatki . Ale jeszcze nie teraz. Pytanie jakie body po 500d wybrać. I nie chodzi mi o uchylne wyświetlacze i inne chwyty. Tylko np: kwestie autofokusa, czy zdjęć seryjnych.
                    tanio - 50d
                    średnio 60d
                    drożej - 7d

--- Kolejny post ---

tanio - 50d
                    średnio 60d
                    drożej - 7d
                    SONY

Komentarz

• wojaczek
                      Dopiero zaczyna
                      • 2011
                      • 28

Zamieszczone przez salas
                      tanio - 50d
                      średnio 60d
                      drożej - 7d

--- Kolejny post ---

tanio - 50d
                      średnio 60d
                      drożej - 7d

dzięki za info
                      No właśnie kilka porad od bardziej doświadczonych kolegów z forum rozwiewa wszelkie wątpliwości
                      więc tak jak u mojego 8-miesięcznego syna zmienię body

pozdro

Komentarz

• krzyssp
                        Bywalec
                        • 2013
                        • 246

jeszcze drożej - 5D mk3

Komentarz

• Tom77
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2874

[QUOTE=wojaczek;1186264]Witam wszystkich forumowiczów. NA początku przepraszam jeśli moje teksty będą kogoś irytować i wkurzać. Przyznaję się bez bicia zaglądam tu rzadko ale obiecuję poprawę

A więc do rzeczy: Chciałbym coś zmienić w moim sprzęcie ale jeszcze nie wiem na co. Budżet jest nieistotny hahahaha.

Moje pytanie brzmi:
                          2)Jaka jest alternatywa dla zdjęć jakie robię z innym body i innym, jednym obiektywem.
                          3)Ile musiałbym dołożyć

Widać, że chcesz coś kupić, coś sprzedać ale nie wiesz za bardzo po co. Zostaw to co masz
                          I tak za dużo masz jak na swoje potrzeby

Komentarz

• wojaczek
                            Dopiero zaczyna
                            • 2011
                            • 28

[QUOTE=Tom77;1186330]
                            Witam wszystkich forumowiczów. NA początku przepraszam jeśli moje teksty będą kogoś irytować i wkurzać. Przyznaję się bez bicia zaglądam tu rzadko ale obiecuję poprawę

Moje pytanie brzmi:
                            3)Ile musiałbym dołożyć

Widać, że chcesz coś kupić, coś sprzedać ale nie wiesz za bardzo po co. Zostaw to co masz
                            I tak za dużo masz jak na swoje potrzeby

Dobre dobre
                            Właśnie dlatego rzadko zaglądam na fora.
                            A powiem, że nawet się dziwiłem, że nie zostałem zjechany prze tzw. specjalystów

no ale w końcu ZNALAZŁ SIĘ znawca potrzeb!!! (polecam piramidę Maslova

Skąd wiesz jakie mam potrzeby skoro mnie nie znasz. I nie wiesz co robię.
                            Ja akurat jestem takim typem, że nawet jak będę miał pełne klatki i same L-ki nie będę gwiazdorzył i wsio.
                            pOZDRO

Komentarz

• Kuba1
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 960

Tak jak Salas, lub jednak 6D - wtedy z posiadanymi szkłami starczy Ci kopa na długo. Potem się do-szklisz do portretu.

Łaska Canona obdarowała lud(nas) tanim FF, to trzeba to doceniać i brać póki (sprze)dają .
                              Ostatnio edytowany przez Kuba1; 37822.

Komentarz

Pracuję...