Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Pytanie - jaką kupić niedrogą lampę do 6d z 24-105L?
Nie jestem profesjonalnym fotografem, do tej pory lampa wbudowana w body aps-c spokojnie wystarczała dla moich potrzeb. Niestety 6d wymaga już lampy zewnętrznej, a jednak czasami coś tam trzeba doświetlić.
czy np sunpak 42 jest wart swojej ceny?
a może nissin 622?
czy jednak któryś z canonów?
Kolego wydałeś na sprzęt 10000 a chcesz zaoszczędzić na lampie 3 do 5 stówek.... Jeśli to dla Ciebie sprzęt hobbystyczny i na dłuższy czas to chyba 430 exII wystarczy. A jak nie systemowa to mocniejsza i z hss, który da Ci możliwość zabawy w pełnym słońcu i nie ograniczy szybkości migawki. Np taki Yn568exII, 3 stówki drożej od tego o czym myślisz za nową lampę i naprawdę będziesz zadowolony Są jeszcze metzy ale nie miałem w ręku to się nie wypowiem. Koledzy nie długo pewnie dopiszą coś i o nich.
Mam do 6d, 430 EX II, kupioną dużo wcześniej i w pełni wystarcza do moich amatorskich zastosowań w pełni polecam, ale jak piszą też inni można kupić lampę niesystemową, ktora też będzie spełniać Twoje oczekiwania.
Voeloon-y też są chwalone przez niektórych...
Wybór należy do Ciebie.
A ja kupiłbym jasną stałkę do kompletu z 24-105 i zapomniał o lampie ;-) Po prostu nie lubię fotek z lampą . A mając 6D i właśnie stałkę to zrobisz zdjęcia bez lampy ...
Pytanie - jaką kupić niedrogą lampę do 6d z 24-105L?
Nie jestem profesjonalnym fotografem, do tej pory lampa wbudowana w body aps-c spokojnie wystarczała dla moich potrzeb. Niestety 6d wymaga już lampy zewnętrznej, a jednak czasami coś tam trzeba doświetlić.
czy np sunpak 42 jest wart swojej ceny?
a może nissin 622?
czy jednak któryś z canonów?
Możesz wybrać używaną 430EX, albo nową YN-568EX lub nieco mniejszą YN-500EX, obie mają identyczne funkcje i w pełni współpracują z Canonem.
Zostają jeszcze wspomniane Nissiny.
PS Pamiętaj ! Każda sroka swój ogon chwali
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez Adam71
A ja kupiłbym jasną stałkę do kompletu z 24-105 i zapomniał o lampie ;-) Po prostu nie lubię fotek z lampą . A mając 6D i właśnie stałkę to zrobisz zdjęcia bez lampy ...
20 lat podzielałem twój pogląd i dzisiaj uważam, że był błędny.
Trzeba robić tak zdjęcia lampą, aby nie było ich widać na fotografiach .
dzięki za wszystkie odpowiedzi !!!
Szybko i rzeczowo
generalnie jest tak, że koszt puszki czy jej jakość wg mnie przy zakupie lampy jest bez znaczenia
patrząc na rynek widać, że mogę kupić lampę zarówno za 300PLN jak i za 2500PLN
problem jest tylko taki, że:
1. nie znam się (jeszcze) na lampach, i generalnie nie mam rozeznania co jest ważne (a chyba nie tylko liczba przewodnia), do tej pory wbudowana w body aps-c była wystarczająca, ale pewnie jeszcze nie wiem czego brakuje
2. trochę mnie zastanawia sensowność zakupu lampy za 2000PLN wiedząc że nie będę jej za często używać, a nie zarobkuję fotografią
3. z kolei zakup lampy typu 200-300PLN (nowej) jakoś mi mówi, że ta niska cena nie jest znikąd...
pewnie faktycznie najsensowniejsze wydaje się kupno czegoś systemowego, jak np proponowany 430ex
przy okazji - czy wypalony palnik jakoś "widać"? np po kolorze?
poczytałem że wymiana jest nieopłacalna
palnik ma jakąś określoną trwałość? można powiedzieć że np x tysięcy błyśnięć i kaput?
przy okazji - czy wypalony palnik jakoś "widać"? np po kolorze?
Palnik jest albo żółty, albo "przydymiony", tak jakbyś podłożył pod przezroczystą pleksę zapaloną świeczkę i ciepło sprawi, że materiał ściemnieje. Akurat w przypadku mocno zużytych lamp bardzo łatwo to wychwycić nawet na zdjęciach.
Nie spotkałem się z określonym przebiegiem trwałości palniki - może koledzy odpowiedzą.
Dla mnie ważne jest by lampa miała:
tryb auto
HSS
synchor na drugą kurtynę
liczbę przewodnią tak od 40
Resztę chyba wszystkie mają podobnie.
ale jak jeszcze myślisz o rozbudowie kiedyś zestawu o drugą, to warto zasatanowić się nad możliwością stareowania innymi lampami, chociaż to możesz zakupić przy drugiej, ale wtedy ta piersza powinna mieć możliwość pracy w trybie slave.
Mam 430EXII od kilku lat i też w zupełności mi wystarcza. Osobiście brakuje mi tylko obrotu kąta w prawo w niektórych sytuacjach (120, 150 i 180°) - ale są one na tyle rzadkie, że daję radę. Tym bardziej, że skoro nie zarabiasz - będzie idealna. Chyba, że chcesz coś niesystemowego - tu nie doradzę. Pozdr.
Jasna stałka i wysokie iso nie zawsze wystarczą. A lampę, nawet amator powinien mieć. Jak ktoś wcześniej napisał, cały szkopuł polega na tym, aby w minimalnym stopniu widać jej zastosowanie. Mając jasne szkiełka i wysokie używalne iso, wcale nie tak rzadko używam lampy.
Pozdrawiam
Komentarz