X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nowyuser
    • 2013
    • 3

Problem z kalibracją 5DIII + Sigma 35

Mam taki problem, wysłałem sprzęt z tematu do kalibracji. Wysłałem z mikroregulacją dla obiektywu +15 ( zapomniałem o tym ). Sprzęt wrócił no i na +15 pudło, na 0 pudło.
    Dopiero przy ustawieniu -16 szkło trafia tam gdzie chcę ( przy bliskich odległościach 0,5-1m ) natomiast już przy +1,5m nawet nie jest blisko złapania ostrości.
    Co teraz począć? Czy może na to mieć wpływ to, że szkło było kalibrowane gdy w puszce było +15 mikro? Wysyłać jeszcze raz do kalibracji?
    Z góry dzięki za pomoc
  • FOTO-PAN
    Uzależniony
    • 2013
    • 513

Odp: Problem z kalibracją 5DIII + Sigma 35

z powrotem do Gdyni na kalibracje

Komentarz

• nowyuser
      • 2013
      • 3

Brak innych propozycji czyli chyba pozostaje ponowna kalibracja.

Komentarz

• salas
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 3000

lol, a czego się spodziewałeś? tu nie ma innej opcji
        SONY

Komentarz

• centur
          Uzależniony
          • 2011
          • 766

pięknych czasów dożyliśmy, kupujesz nowy sprzęt za kilkanście tys i pierwsze co musisz zrobić to wysłać go do serwisu żeby poprawnie działał ...
          http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
          http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
          Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• wiktor2323
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1290

Wypożycz ze sklepu USBdocka i zrób to sam. Szybciej i bez czekania.
            Facebook

Komentarz

• fhumargo
              Bywalec
              • 2006
              • 116

Tak to z sigmami bywa!kupienie sigmy z poprawnym AF to chyba jak trafić w totka lub jeszcze rzadziej
              Boże chroń mnie przed zakupem!
              7D,EX600,70-200/2,8IS,17-55/2,8,10-22/3,5-4,5

Komentarz

• Futrzasty
                Dopiero zaczyna
                • 2013
                • 18

Jak rozumiem wysłałeś szkło z puszką. Szkoda, że przed kalibracją w serwisie sami nie sprawdzili ustawień.
                Sam się przymierzam do zakupu podobnego zestawu, biorąc pod uwagę ew. wysyłanie do kalibracji chyba trzeba będzie go przyspieszyć, żebym się na sezon wyrobił (chyba, że kupię eLę :-).
                Gorzej będzie tak jak ktoś pisał w wątku przy teście sigmy, gdy po jakimś czasie nagle w trakcie zlecenia się rozkalibrowała i trzeba było korygować przez mikroregulację (dobrze, że skali nie brakło).
                Fotograf Rzeszów

Komentarz

• cobalt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 1513

Zamieszczone przez Futrzasty
                  ... Sam się przymierzam do zakupu podobnego zestawu, biorąc pod uwagę ew. wysyłanie do kalibracji chyba trzeba będzie go przyspieszyć, żebym się na sezon wyrobił (chyba, że kupię eLę :-).
                  Gorzej będzie tak jak ktoś pisał w wątku przy teście sigmy, gdy po jakimś czasie nagle w trakcie zlecenia się rozkalibrowała i trzeba było korygować przez mikroregulację (dobrze, że skali nie brakło).
                  Pomyśl też o zakupieniu Sigma USB dock - tylko 199zł Sigma Foto::Centrum Prasowe::SIGMA USB DOCK - znamy cenę i dostępność. Może się przydać w najmniej oczekiwanym momencie.

Kolega posiadający Nikona dzwonił do Gdyni, bo był niezadowolony z kalibracji i usłyszał: "producenci korpusów nie informują nas o wszystkich zmianach wprowadzanych w aparatach" oraz "wszystko ma swój zakres regulacji".
                  C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                  www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• obcy21
                    Początki nałogu
                    • 2010
                    • 467

kupuj usbdock-a bądź wypożycz, ja swoją sigmę kalibrowałem do 5dmk1 i działa wybornie, teraz tylko AF w 5dmk1 nie jest taki dobry bo sobie lubi strzelić czasami gdzie chce...
                    Regulamin pkt 8.

Komentarz

• nowyuser
                      • 2013
                      • 3

Wysłałem już do kalibracji, ale chyba na przyszłość faktycznie usbdock to dobry zakup. Mam nadzieję, że po drugiej kalibracji będzie dobrze A co do tego, że kupujemy sprzęt za kilkanaście tys i trzeba go kalibrować - życie.
                      Byłem na to przygotowany, widziałem jak pracuje skalibrowana Sigma 35 i jeśli będzie trzeba - wyślę do serwisu jeszcze 2 razy Oby tylko pracować na tym zestawie.

Komentarz

Pracuję...