X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sezamek
    Początki nałogu
    • 2012
    • 397

Dyfuzor do makro

Mam do Was pytanie, bo jak wiadomo doświetlać makro najlepiej światłem jak najbardziej miękkim i teraz dylemat. Zakładając, że lampa będzie się znajdowała na początku obiektywu skierowana na wprost lub w dół (-7 stopni) to czy coś takiego Zestawy Dyfuzor PROMAX CANON 580EX 580EX II 550EX (3761344233) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. da mi dość rozproszone i mocne światło czy szukać softboxów jakichś powiedzmy 20x15cm?
    FF + trzydziestka piątka
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5117

Odp: Dyfuzor do makro

A może domowe metody
    Fotografia macro #2 Dalsza gadanina, robienie domowej roboty dyfuzora (softbox)- przydatne! - YouTube
    SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• cobalt
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 1513

Zabawa w makro już mi przeszła, ale dyfuzory własnej roboty zostały. Dwa proste, do zrobienia w 15min. Jednostronne od góry - podobne jak na aukcji Allegro.
      Krótki:
      1. 2.
      Średni:
      3. 4. 5. 6.
      Czarny karton oklejony od wewnątrz folią aluminiową do pieczenia. Od czoła gąbka tapicerska (cienka) przyklejona do pergaminu. Wymiary musisz sobie ustalić wg własnych potrzeb.
      C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
      www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Sezamek
        Początki nałogu
        • 2012
        • 397

Myślałem właśnie nad czymś takim cobalt ale nie byłem pewien czy nie będzie za mały (mówię o polu elementu rozpraszającego).

Z innej beczki, bo nie chcę zakładać innego tematu a ciężko mi trochę to zrozumieć. Mianowicie idzie o filtr polaryzacyjny kołowy, a dokładniej o jego zastosowanie w ciemnym pomieszczeniu do focenia akwariów, rozumiem że polar zabiera światło - podawane jest nawet -2EV czyli teoretycznie trzeba zwiększyć czas naświetlania lub dziurę o 2 stopnie (tak przynajmniej pisze), czyli jeśli moja 35mm ma skoki 2, 2.2, 2.4, 2.8, 3.5 itd. to czy w przypadku uzyskania zerowej ekspozycji na przysłonie 2.8 po dołożeniu polara będę musiał ją otworzyć do 2.2? Czy może chodzi o pełne skoki (tabelę gdzieś widziałem)?
        FF + trzydziestka piątka

Komentarz

• koczis
          • 2012
          • 12

Musisz poslugiwac sie wielokrotnosciami √2 czyli jakies 1.4 * przyslona. Wtedy masz zmiane o 1ev.

Komentarz

Pracuję...