X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mxdanish
    Uzależniony
    • 2005
    • 632

Na 100% pewny nie jestem co do stabilności, ale na pewno ma dużo więcej możliwości (mocowanie makro itp.)
    Jak masz do 350 to brałbym Sherpę
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• MarekC
      Uzależniony
      • 2005
      • 647

Zamieszczone przez mxdanish
      Na 100% pewny nie jestem co do stabilności, ale na pewno ma dużo więcej możliwości (mocowanie makro itp.)
      Jak masz do 350 to brałbym Sherpę
      250, 400, czy 600 ?? Na co wogóle zwracać uwagę wybierając statyw ??
      Pozdrawiam
      Marek

Komentarz

• birez
        Uzależniony
        • 2005
        • 609

Zamieszczone przez MarekC
        Sherpa będzie lepsza ..znaczy się stabilniejsza od 440 ?? Nigdy nie używałem statywu, ale po ostatniej wyprawie w Tatry gdy spartoliłem większość zdjęć, chyba zacznę go używać
        Sherpa 600 znana rowniez jakie "Tamron wsrod statywow"

Nie uzywalem cx440 ale sadze ze jednak sherpa wygra bez problemu z kazdym plastikiem.
        Moge tez smialo polecic 'grzcompact' - kupowalem u nich i wszystko bylo ok (aczkolwiek odbieralem osobiscie)

Komentarz

• mxdanish
          Uzależniony
          • 2005
          • 632

250, 400, czy 600 ?? Na co wogóle zwracać uwagę wybierając statyw ??
          Zależy do czego Ci będzie potrzebny, od wzrostu (bo chyba się różnią troszkę wysokością)
          400 i 600 są podobnej wysokości plus 600 ma możliwość odwrotnego mocowania kolumny do fotek makro i możliwość szerokiego rozłożenia nóg
          5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
          RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• MarekC
            Uzależniony
            • 2005
            • 647

Zamieszczone przez mxdanish
            Zależy do czego Ci będzie potrzebny, od wzrostu (bo chyba się różnią troszkę wysokością)
            400 i 600 są podobnej wysokości plus 600 ma możliwość odwrotnego mocowania kolumny do fotek makro i możliwość szerokiego rozłożenia nóg
            Acha.. mam 178 cm wzrostu, więc chyba przeciętnie ;-)
            Pogooglam, a potrzebny będzie i do lanszaftów (głównie) i portretów i macro (głównie sztucznych muszek na stole, w imadełku)
            Pozdrawiam
            Marek

Komentarz

• Rootsman
              Coś już napisał
              • 2005
              • 61

Mam statyw Sherpa 600. musze przyznać że jestem z niego zadowolony. Jest lekki i daje dużo mozliwości rozstawienia. Typowy statyw w plenerek. Natomiast jeśli chodzi o zdjęcia w studio to niestety precyzyjne ustawianie nie jest zbyt wygodne. Do studia wybrał bym bardziej precyzyjna głowice.
              Jestem jeszcze ciekaw jak plastiki z których wykonane są elementy 600ki zniosą niskie temp w zimie.

Komentarz

• MarekC
                Uzależniony
                • 2005
                • 647

Rootsman, ale ja jestem amatorem i w studio raczej niczego focił nie będę :-).
                Pozdrawiam
                Marek

Komentarz

• MarekC
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 647

Czy do focenia "pionowych" (gdy aparat trzymam obrócony o 90st) kadrów potrzebna jest jakaś specjalna głowica, czy dostarczana standardowo np. z Sherpą 600 pozwala na takie mocowanie puszki ??
                  Pozdrawiam
                  Marek

Komentarz

• woland
                    Dopiero zaczyna
                    • 2004
                    • 36

Czy do focenia "pionowych" (gdy aparat trzymam obrócony o 90st) kadrów potrzebna jest jakaś specjalna głowica, czy dostarczana standardowo np. z Sherpą 600 pozwala na takie mocowanie puszki ??

Glowica dostarczana z tymi nogami daje oczywiscie takie mozliwosci.

Komentarz

• Yogi
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 37

sam mialem ten problem jakis czas temu. koledzy z forum przekonali mnie do sherpa600r - POLECAM. Mam 191cm wzrostu.
                      -

Komentarz

• birez
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 609

Zamieszczone przez Rootsman
                        Jestem jeszcze ciekaw jak plastiki z których wykonane są elementy 600ki zniosą niskie temp w zimie.
                        Odpowiem na to pytanie na wiosne
                        Natomiast w zimie bardziej bedzie przeszkadzac to, ze nie ma "gompeczek" na nozkach, przez co chwytanie go bez rekawiczek moze byc co najmniej malo komfortowe.
                        Ale w zimie generalnie robienie czegokolwiek bez rekawiczek jest malo komfortowe.

Komentarz

• Rootsman
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 61

Głowica jest uchylna o 90 stopni w prawo. Niestety regulacja poziomu w tym statywie nastręcza pewne problemy, ale jak juz pisałem na wypady w plenerek do lekkiej lustrzanki jak znalazł.

Komentarz

• birez
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 609

Zamieszczone przez Rootsman
                            Głowica jest uchylna o 90 stopni w prawo.
                            Albo w lewo

Czyzbym byl jedyna osoba na swiecie ktora doszla do wniosku ze klasyczne ustawianie statywu jest niewygodne i uzywa go w rewersie ? (znaczy wajcha od siebie)

Komentarz

• mxdanish
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 632

Zamieszczone przez birez
                              Czyzbym byl jedyna osoba na swiecie ktora doszla do wniosku ze klasyczne ustawianie statywu jest niewygodne i uzywa go w rewersie ? (znaczy wajcha od siebie)
                              Chyba tak
                              Pomyśl sobie jaki jesteś oryginalny

Komentarz

• Gapollo
                                Dopiero zaczyna
                                • 2005
                                • 44

Nie jedyną, też czasem tak ustawiam, ale generalnie szerpy mają krótką wajchę i pod ostrym kontem do dołu, więc niebardzo przeszkadza to w celowaniu. Myślę, że to kwestia indywidualnych upodobań jak np to, że ja z ręki kadrując w pionie podwieszam body w palcach (czyli obracam na przekór wskazówkom zegara, a moja diewczyna odwrotnie - kładzie, tak jej wygodniej).
                                A jak już się nauczę robić zdjęcia to kupię sobie analoga...

Komentarz

Pracuję...