Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Postaram się jakoś ustosunkować do odpowiedzi, chociaż z tabletu się kiepsko odpowiada .
@Mike7: z przyczyn technicznych najwiecej w okolicach 70mm bo to najlepsze co miałem do portretu. Chociaż generalnie dzialalem na całym przedziale ze tej sigmy.
@nrene: chce przejść na FF, bo przemawiają do mnie fizyczne i optyczne właściwości większej klatki.
@Adam71: niestety nie zamieszczę się z kasa do końca promocji, a nie mogę wydać na razie tyle na raz bo mi się dostanie :P
@tomfoot: myśle ze przy 6D od razu nie starczy nawet na te pięćdziesiątkę
@Usjwo: tak jak wspomniano, jest to sigma i warta jest pewno coś koło 1,5k. Techniczne rzecz biorąc nie jest to przekroczenie budżetu tylko rozłożenie zakupu na raty
mz
70-200 to fajne szkło do 6D sam używam więc pewnie bym zostawił ale jeśli chodzi o krajobraz to może być za krótki do takich zastosowań.
krajobraz, architektura do 6D najprościej kupić 17-40/4L, narzekają na to szkło okropnie, używam i uważam ze za takie pieniądze to doskonałe szkło mz jest lepsze niż 10-22 na cropowym korpusie np aberracje są mniejsze ja jestem bardziej niż zadowolony (i nie wierzę żebym miał jakiś wybitny egzemplarz choć przy tym szkle należy ponoć pilnować aby egzemplarz był w miarę młody bo młodsze egzemplarze są lepsze ja przypilnowałem) , kiedyś kupię ten nowy wynalazek z ISem i światłem 4 ale myślałem że to nastąpi szybko ale w takim stanie rzeczy przestałem mieć parcie na nowość i poczekam.
portret budżetowo C85/1.8 można ogarnąć właściwie każdy temat portretowy obiektyw ma wady ale zalet ma więcej, mniej budżetowo np. to mam w stopce.
oczywiście budżet tego nie wytrzyma:
zostawić 70-2004LIS i używać do portretu da się
kupić 6D
zapolować na stare C35-70 lub C28-70 kosztują 100zł jak poszukasz chwilę
makro w tych pieniądzach nie będzie chyba że raynox za 250zł, m42 typu wołna czy cuś za podobne pieniądze
lub
opchnąć wszystko
i kupić 17-40, 6D i np. 50 1.8 zdecydować się co fotografujesz najczęściej
lub
odpuścić temat 6D, z próżnego i Salomon nie naleje jak to mówią u mnie na wsi
zawsze pisałem że szkła są ważniejsze niż korpus i tego się trzymam przy swoich zakupach, warto kupować docelowe szkła bo wszystkie tymczasowości to tylko strata kasy (i kadrów).
widziałem na aledrogo 6D 501.4 i adobe za 7300, opychasz adobiego za 300 i masz zestaw funkiel nówka do portretów za 7000zł.
podaż używek 6D jest znikoma ale czasem się trafiają.
To może używka, na alledrogo jest 6D za 5000 zł z niskim przebiegiem.
Kupno używki w cenie 5k zł moim zdaniem mija się z celem, jak dobrze poszukasz kupisz za 5700 zł z LR5 ( być może są jeszcze w sklepach, trzeba szukać )- z LR robisz wiadomą operację i wychodzi Ci finalnie około 5400 za nówkę sztukę.
W lutym ( po sprzedaży LR i karty którą dostałem od sprzedawcy w ramach negocjacji ) zapłaciłem około 5350 zł.
Sigma jak jest celna i w miarę ostra to nie ma sensu się jej pozbywać, to fajne szkło, miałem ja w wersji II na FF w innym systemie, byłem bardzo zadowolony z jej możliwości.
Też miałem dylemat z początkiem tego roku, 6D czy 70D. Wybrałem 6D i nie żałuję tej decyzji ani trochę. Choć magii FF nie znalazłem, to brak szumów na wysokim ISO i ostrość z takim np. C24-105 mnie powaliła
Niestety z Tamronem 70-200 f2,8 6D nie dogadało się. Potężny FF Choć na cropach bł ostry jak brzytwa. Ale ponoć można to skorygować w puszce. Na razie nie próbowałem.
Przy makro duże ISO przydaje się. Mając cropy, czułem się jak zamknięty w klatce. Po przejściu na 6D, nagle okazało się, że zdjęcia powyżej 1000 ISO nie szumią Dodatkowo przy ogniskowej 100, pięknie rozmywa tło, co w cropach nie jest już to takie fajne. Pamiętaj też, że im mniejsza ogniskowa, tym bardziej musisz się zbliżyć do obiektu.
Używanego też bym nie kupił.
Coraz bardziej zastanawiam się nad opcją 6d + 24-70 f/4 + lampa
z jednej strony nie wiem czy ten obiektyw nie będzie "kiepski", ale z drugiej to będzie tak naprawdę zamiana mojego kita 18-55 z 1000d :P
Sorry, ale zoom f/4 to do kotleta .... a nie fotografii ślubnej moim skromnym zdaniem.
A to nie to samo .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Fotograficzny kotlet ślubny A tak serio to już dawno nie widziałem prawdziwego mięsnego kotleta na weselu Wracając do tematu to i zoom 2.8 jest za słaby do kotleciczka. Da się oczywiście zrobić i f4 wszystko ale jak się zasmakuje stałki chociażby f1.8 to potem ten zoom to tak na siłe w tedy kiedy muszę lub chce mieć inną perspektywę..
Komentarz