Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Tylko minusem dalej jest to że nie mozesz sprawdzić FF/BF czy hotpixeli... podstawowych rzeczy... Dlatego ja wezme w medfoto bo przynajmniej mam odbiór na miejscuu
Tak. Tylko w ciagu pół godziny czy godziny ( nie wiem czy tyle bedziesz miał czasu? - bo odbiór bywa w róznych dziwnych miejscach - mnie raz proponowano na parkungu przy Tesco!!!) na pewno nie sprawdzisz tego tak dokładnie jak np przez 7 dni - proline....
Ja u medfoto raz usiłowałam kupić aparat ale się zniechęciłam, bo kontakt był z nim fatalny a aparat chyba nie "na stanie" ale gdzieś w drodze. Poza tym autorowi wątku chodzi wyraźnie o Fvat a nie paragon z niemieckiego sklepu i tutajzarówno zib26 jak i proline mają przewagę.
Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!
w takiej sytuacji najlepiej połechtać kartę zasilaczem 12 V, wtedy nie problemu z reklamacją, w takim serwisie w większości przypadków będą widzieli tylko to co jest korzystne dla nich, kiedyś w moim mieście woziłem się dobre pół roku z płytą główną, aż podpowiedział mi pewien elektronik co zrobić
Z kartą grafiki już tego problemu nie było ;-) od razu było widać że nic nie widać
Taaa, stany pośrednie potrafią wprowadzić serwis w stan oscylacji "naprawić-nie naprawić". A jak po prostu nie działa to wszystko jasne
Do zib 26 mozesz napisac lub zadzwonić - to nic nie kosztuje - jest tylko kwestia ceny jak się dogadacie to on Ci sprowadzi właściwie wszystko z Canon Polska. Nie wiem tylko jak to cenowo wyjdzie przy porównaniu proline??? Mailuj, pytaj to nic nie kosztuje.
TOKIN(ka)
Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!
Tak. Tylko w ciagu pół godziny czy godziny ( nie wiem czy tyle bedziesz miał czasu? - bo odbiór bywa w róznych dziwnych miejscach - mnie raz proponowano na parkungu przy Tesco!!!) na pewno nie sprawdzisz tego tak dokładnie jak np przez 7 dni - proline....
Ja u medfoto raz usiłowałam kupić aparat ale się zniechęciłam, bo kontakt był z nim fatalny a aparat chyba nie "na stanie" ale gdzieś w drodze. Poza tym autorowi wątku chodzi wyraźnie o Fvat a nie paragon z niemieckiego sklepu i tutajzarówno zib26 jak i proline mają przewagę.
Normalny sklep w Krakowie, podejdę do nich i ustalę ofertę No i zawsze w sklepie bezpieczniej. Pewnie F-vat nie dają ale i tak nie miałbym jak odliczyć aparatu więc mi nie robi to różnicy ;-)
No i to od razu lepiej wygląda skoro możesz podejść i w normalnym sklepie sfinalizować zakup. Jeśli jestes z Krakowa to na pewno duży plus! jest jednak jedno maleńkie ale - zwykle 'aukcja prywatna" oznacza pewne trudności w zakupie - nie żebym Cie dołowała ale takie mam doświadczenie - albo towar dopiero jedzie albo jest juz zamówiony itp itd. Jednak skoro nie lecisz juz dzisiaj kupować to taki namiar jest wart uwagi - nie dzis to jutro w końcu to nie "na zapalenie płuc"!
Udanych zakupów życzę
TOKIN
No i to od razu lepiej wygląda skoro możesz podejść i w normalnym sklepie sfinalizować zakup. Jeśli jestes z Krakowa to na pewno duży plus! jest jednak jedno maleńkie ale - zwykle 'aukcja prywatna" oznacza pewne trudności w zakupie - nie żebym Cie dołowała ale takie mam doświadczenie - albo towar dopiero jedzie albo jest juz zamówiony itp itd. Jednak skoro nie lecisz juz dzisiaj kupować to taki namiar jest wart uwagi - nie dzis to jutro w końcu to nie "na zapalenie płuc"!
Udanych zakupów życzę
TOKIN
Aparat będę kupował dopiero pod koniec listopada więc spokojnie Na początek podjade tam sobie i porozmawiam ze sprzedającym. Można u nich kupić zupełnie pomijając allegro co jest dla mnie plusem dużym ( dopiero co się zarejestrowałem, mam 0 komentaży i nawet kopertę bo jeszcze nie doszedł kod ). W każdym razie po sprzęt pojadę z laptopem i sprawdzę back focus i front focus - tak na wszelki wypadek Pozdrawiam serdecznie
CZACHA, prywatna uwaga... Gdybym byl Twoim przelozonym w FJ, i przeczytal to co napisales kilka/kilkanascie postow powyzej to poszedl bys na bruk... Wcale sie nie dziwie ze ktos przyjdzie do Ciebie tylko po info a sprzet kupi gdzie indziej, to tylko Twoja wina. Kiepski z Ciebie spec w takim wypadku, a w ktorym momencie nawalasz to juz nie moj problem... FJ jak dla mnie spalony.
dziwi mnie iz potraficie wyczytac miedzy wierszami to czego tam nie ma. a to ze sie komus cos wydaje ze byc powinno tak a nie inaczej... no coz.. dzieki za szczere checi
zdaje sie, ze o rady nikogo nie prosilem ani o wyrazanie opinii na ten temat - inaczej zalozyl bym w tym celu watek. wiec jesli nie macie nic ciekawego do powiedzenia, oprocz pieprzenia 3po3 tylko po to zeby ulzyc po ciezkim dniu w pracy.. to dajcie se spoqj
bede rad jesli wiecej postow na swoj temat czytal nie bede - masz uwagi, pisz na priv.. tylko z sensem bo szkoda miejsca w bazie danych na banialuki
uwazam ze nie ma o czym tu dyskutowac. cwaniakowac potrafi kazdy i nazywac to moze nawet konkurencja..
To byla odpowiedz za Twoje cwaniakowanie... Nie siedze w fotobiznesie, do sprawy podchodze jako klient, czyli bylo niebylo Pan sytuacji w momencie zakupu. Jezeli uwazasz inaczej, minales sie z powolaniem.
Skoro wymagasz szacunku od sprzedawcy, to dlaczego sam mu go nie okazujesz? Tzn to nie bezposrednio do Ciebie Andee..
Chodzi o to, ze niejednemu klientowi dalem telefon do tommiego, podalem adres do konkurencji itp. Wszystko zalezy od tego, jak klient podchodzi do mnie..
A jesli taki gosc wychodzi z zalozenia na samym poczatku, ze przyjdzie do sklepu wypytac sie a potem powie "juz wiem wszystko - ide do konkurencji".. no sorry, ale poza dbaniem o wlasny portwel jest cos takiego jak etyka, ktora obowiazuje nie tylko sprzedawce ale i klienta. Chcesz isc do konkurencji? Idz.. ale zachowuj sie z szacunkiem.. z szacunkiem ktorego wymagasz odemnie.
Jedna uwaga . Etyka handlowa (bo o innej nie mozemy tu mowic) dotyczy jedynie strony sprzedajacej. W naszym kraju istniala takowa przed 1939 rokiem, w chwili obecnej jest szczatkowa i jezeli nie powroci to kiepsko widze rynek krajowy (mowie o przyszlosci). Jezeli masz problemy ze sprzedaniem towaru to pretensje mozesz roscic jedynie do siebie, badz polityki instytucji ktora reprezentujesz. Wylewanie zali przez profesjonaliste (bo chyba z taka osoba polemizuje) na jakimkolwiek forum czy to amatorskim czy profesjonalnym jest niestosowne, bo to juz nie jest profesjonalizm. Jak dla mnie EOT
hehe.. jakich znow zali? roznicy w cenie wiedza nie nadrobisz..
Nie mowie o kodeksie etycznym gdzies zapisanym, a o etyce ktora dotyczy kazdego czlowieka.. Uwazasz ze jak ktos Ci plunie w twarz to Ty sie musisz do niego usmiechnac, bo pracujesz w sklepie spozywczym?
Sprzeczasz sie z przekory czy faktycznie nie rozumiesz o czym pisze?
Rozumie o czym piszesz ale uwazam ze zle podchodzisz do tematu. Widzisz pomimo mlodego wieku mam pewne doswiadczenie zarowno jako handlowiec jak i wlasciciel firmy. Mialem kilku (moze wiecej) pracownikow o pogladach zblizonych do Twoich. Pewni siebie, obcykani technicznie i pelni wiedzy (i mowie to bez cynizmu), przy okazji niestety malo skuteczni. Jako szef lubie siasc za lada chocby zeby puscic pracownika na zasluzony urlop. Tylko dziwi mnie fakt kiedy osobiscie sprzedaje w dni "slabego ruchu" jakies 300% wiecej towaru niz taki "specjalista" , w okresach szczytu. Nie wiem nic wiecej niz oni, wystarczy odpowiednie podejscie do klienta ktory byc moze przyszedl do mnie jedynie zasiegnac jezyka, a za 2 dni kupi sprzet gdzie indziej. To co zrobi po wyjsciu ze sklepu mnie nie interesuje i nie mam zamiaru siedziec, myslec i stresowac sie tym. Zycze podobnych wynikow...
O skutecznosc swoja sie nie martwie - statystyki mowia same za siebie Jestesmy rowniez jednym z najlepszych sklepow w kraju i spokojnie konkurujemy z takimi miastami jak Wawa czy Poznan, gdzie ludzie sa nieco bardziej zamozni.. no i jest ich wiecej
Co nie zmienia faktu iz nie lubie tego typu ludzi o ktorych pisalem wyzej.. i swojego podejscia do nich raczej nie zmienie.
Komentarz