Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blade-mrn
    Coś już napisał
    • 2012
    • 84

Odp: canon D60

Dodawanie daty na zdjęciu to jest generalnie słaby pomysł ale jak już się upierasz to można to zrobić np. za pomocą irfanview. Spytaj google jak to zrobić ale oczywiście musisz mieć prawidłową datę ustawioną w aparacie.

P.S. Po co ta raczej mało merytoryczna dyskusja?

Komentarz

• yoker007
      • 2014
      • 11

Zamieszczone przez zoomi
      żeby skutecznie pytać czasem trzeba wiedzieć o co się pyta, w tym przypadku niezbędna wiedza to znajomość modelu aparatu jaki się posiada
      analogicznie szukając na forum moto rady powinieneś znać model którego problem dotyczy

świat dopadła bylejakość w każdej dziedzinie i to widać :/ także w tym temacie...
      "łódź", "canon", zakuty łeb

...gazeta to najlepsza rada dla autora tego tematu i tym razem piszę zupełnie serio
      To akurat był żart na odpowiedz jednego z użytkowników tego forum ale widzę że poczucia humoru
      to tutaj nie ma

Komentarz

• Bechamot
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 2512

Zamieszczone przez yoker007
        Witam jestem tu nowy, mam pytanie jestem świeżym posiadaczem canon D60 (na razie jestem w szoku) ale myślę ze dam radę to wszystko pojąć . Nie mogę znaleźć ustawiena daty lub godziny na zdjęciu czy w ogóle jest taka opcja ??? Dzieki za odpowiedz
        nie ma , ale mozliwosc wpalenia na zdjeciu istnieje
        te dane sa zapisane w exif.
        to jest mozliwe za pomoca watermark-software.com, gdzie mozna odczytac dane z exif i zapisac na zdjeciu.
        nie robilem tego nigdy , wiec szczegolow nie podam.

pzdr
        Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• blade-mrn
          Coś już napisał
          • 2012
          • 84

Poczucie humoru jest tyle, że to zależy od "poziomu żartu". Wybacz ale to co ty napisałeś przejawia raczej ignorancję niż poczucie humoru. Bo zarzucasz komuś nieumiejętność czytania a najwyraźniej sam nie wiesz/wiedziałeś jaki masz aparat. Błądzić rzeczą ludzką ale zamiast się ukorzyć i to sprostować rozpocząłeś bezsensowną pyskówkę. Jak na nowego użytkownika to słabo się zareklamowałeś.
          Zamieszczone przez yoker007
          No nie wzruszyła mnie ta mierna przycinka, kogoś takiego co nie potrafi czytać ze zrozumieniem . Pytałem o funkcję a nie, czy się komuś podoba ten aparat czy nie . Cieszę się jednak, że w końcu Saturn zrobił promocję na 50 RAT za ZERO procent, i że w końcu sobie wziąłeś jakieś chińskie badziewie z funkcją AUTO za 500zł na 50 rat . Pozdrawiam cię serdecznie chociaż nie jestem pewien, czy to co napisałem będzie zrozumiałe jak będziesz miał problemy to następnym razem wytłumaczę ci to na ziemniakach

KOLEKCJONER
          Nie wspominając już o tym, że z instrukcji obsługi nie skorzystałeś.
          Nawiasem mówiąc wstawiania daty na zdjęciu chyba nie ma w żadnej lustrzance (przynajmniej ja nie spotkałem).
          Ja radziłbym Ci przemyśleć system katalogowania zdjęć i nie dodawać daty na samym zdjęciu. Jeśli robisz zdjęcia w RAW-ach (jeśli nie to zacznij) możesz też przy imporcie zdjęć z aparatu zmienić im nazwę tak aby zawierała datę. Dodawanie daty na samym zdjęciu to bardzo słaby pomysł bo nigdy nie wiesz do czego będziesz w przyszłości chciał go użyć. Osobiście wiele razy zdarzało mi się ją usuwać bo ktoś myślał, że to dobry pomysł a potem okazywało się, że przeszkadza.

Komentarz

• yoker007
            • 2014
            • 11

Zamieszczone przez Bechamot
            nie ma , ale mozliwosc wpalenia na zdjeciu istnieje
            te dane sa zapisane w exif.
            to jest mozliwe za pomoca watermark-software.com, gdzie mozna odczytac dane z exif i zapisac na zdjeciu.
            nie robilem tego nigdy , wiec szczegolow nie podam.

pzdr

Dzięki bardzo za odpowiedz o to mi chodziło. Pozdrawiam

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
              Pełne uzależnienie
              • 2011
              • 1329

zobacz sobie czy nie ma mozliwosci nazwania pliku datą, dzięki temu np otrzymasz cos w stylu IMG_20141112-0001
              Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Komentarz

• blade-mrn
                Coś już napisał
                • 2012
                • 84

W 60D nie ma takiej możliwości. Są tylko trzy opcje numerowania plików: narastająco, automatycznie od 1 i ręcznie od 1

Komentarz

• Bechamot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 2512

Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo
                  zobacz sobie czy nie ma mozliwosci nazwania pliku datą, dzięki temu np otrzymasz cos w stylu IMG_20141112-0001
                  pyta o cos innego

o wpalenie daty na zdjecie
                  to ma znaczenie np przy wydrukach papierowych.
                  jesli zdjecie w komputerze, to date mozna odczytac z exifu , a czesto z daty zapisanie zdjecia.

ale wpalona na zdjecie data jest " swieta " - calkiem uzyteczna funkcja. w niektorych analogach bywala.
                  Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• Zowa
                    Bywalec
                    • 2013
                    • 120

FastStone IV ma funkcje dodawania daty - mozna wybrać miejsce, kolor, rozmiar, przezroczystosc... Mozna tez zmienic nazwę pliku tak, by zawierała w sobie datę. I wszystko to hurtowo - dla dowolnej ilości plików, tylko trzeba zwrócić uwagę na rozmiar zdjęcia, gdyż wrzucając hurtem na małych zdjęciach data będzie większa.
                    Ostatnio edytowany przez Zowa; 48398.
                    Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem
                    c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
                    mój FB
                    mój Flickr

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
                      Pełne uzależnienie
                      • 2011
                      • 1329

Zamieszczone przez Bechamot
                      pyta o cos innego

o wpalenie daty na zdjecie
                      to ma znaczenie np przy wydrukach papierowych.
                      jesli zdjecie w komputerze, to date mozna odczytac z exifu , a czesto z daty zapisanie zdjecia.

ale wpalona na zdjecie data jest " swieta " - calkiem uzyteczna funkcja. w niektorych analogach bywala.
                      oczywiscie ze nie o to , ale skoro nie ma takiej mozliwosci to szukamy innych rozwiązań ktore są pomocne, nie wyobrażam sobie pojedynczo na każde zdjęcie wchodzić w exif i sprawdzać i potem pojedynczo wrzucać date, jednak jak juz jest nazwa pliku to sobie odejmujemy tą dodatkową prace
                      Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Komentarz

• blade-mrn
                        Coś już napisał
                        • 2012
                        • 84

Zamieszczone przez Zowa
                        ma funkcje dodawania daty - mozna wybrać miejsce, kolor, rozmiar, przezroczystosc... Mozna tez zmienic nazwę pliku tak, by zawierała w sobie datę. I wszystko to hurtowo - dla dowolnej ilości plików, tylko trzeba zwrócić uwagę na rozmiar zdjęcia, gdyż wrzucając hurtem na małych zdjęciach data będzie większa.
                        Wszystmo to można zrobić za pomocą wspomnianego już przeze mnie irfanview. Jednak zmiana nazw jest szybsza do odczytania i mniej inwazyjna. Jeśli doda się datę na zdjęciu to żeby ją sprawdzić i tak trzeba zdjęcie otworzyć.

Komentarz

• Zowa
                          Bywalec
                          • 2013
                          • 120

Zamieszczone przez blade-mrn
                          Jednak zmiana nazw jest szybsza do odczytania i mniej inwazyjna. Jeśli doda się datę na zdjęciu to żeby ją sprawdzić i tak trzeba zdjęcie otworzyć.
                          Chyba, że ktoś chce zdjęcia wywołać - np.do albumu rodzinnego i chce sobie datę umieścić na niektórych na pamiątkę
                          Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem
                          mój FB
                          mój Flickr

Komentarz

• Bechamot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 2512

To mozna bardzo wygodnie zrobic hurtem za pomoca irfanvief

wchodzimy w obrobke batch
                            funkcje specjalane
                            wprowadz text
                            ( formatujemy text jak nam pasuje , ksztalt , miejsce, wielkosc itp)

i jako text wpisujemy symbol : $E306

i start

automatycznie hurtem zostanie wpisana data i czas z danych exif.

czyli jednym przyciskiem ozna tysiace zdjec opisac.

pzdr

Komentarz

• zoomi
                              Uzależniony
                              • 2012
                              • 551

na odbitkach zawsze można z tyłu
                              @ NAJTANIEJ WAGRAF - MINI DATOWNIK - DATUŚ --- FV (4733016347) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Komentarz

• Zowa
                                Bywalec
                                • 2013
                                • 120

Hehe, tylko łapka boli Mi mój lab wrzuca nazwę pliku z tyłu zdjęcia, dlatego dodaję datę do nazwy pliku, ku pamięci...
                                mój FB
                                mój Flickr

Komentarz

Pracuję...