Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Witam .
Zostałem poproszony o pomoc do zdjęć w studio a że kompletnie nie wiem o co chodzi i nie miałem nigdy do czynienia w tym temacie to przybywam do Was o jakieś rady i pomoc.
Z tego co wiem to są 2 lampy światła ciągłego niestety nie wiem jakie modele, etc. Podobno dają żółty zafarb i nawet właściciele, "fotografowie" nie wiedzą o co chodzi :O
Chciałbym prosić o jakieś rady które mogą się przydać laikowi- jak ustawić lampy względem obiektu, jaka moc,...?
Osobiście posiadam jeszcze Voeloon'a V760 - ale przyda się do tego zestawu w ogóle?
Dzięki serdeczne. (Nie)Stety tak czy tak się tam zjawie, więc lepiej by było gdybym się coś dowiedział mniej, bądź więcej od bardziej doświadczonych. No ale cóż.
Witam .
Zostałem poproszony o pomoc do zdjęć w studio a że kompletnie nie wiem o co chodzi i nie miałem nigdy do czynienia w tym temacie to przybywam do Was o jakieś rady i pomoc.
Z tego co wiem to są 2 lampy światła ciągłego niestety nie wiem jakie modele, etc. Podobno dają żółty zafarb i nawet właściciele, "fotografowie" nie wiedzą o co chodzi :O
Chciałbym prosić o jakieś rady które mogą się przydać laikowi- jak ustawić lampy względem obiektu, jaka moc,...?
Osobiście posiadam jeszcze Voeloon'a V760 - ale przyda się do tego zestawu w ogóle?
Za każde wskazówki serdeczne dzięki
Pozdrawiam!
Nie gniewaj sie ale twoje pytanie jest tego typu jak - Mam Tira z przyczepa i nie mam prawo jazdy. Jak mam dojechac do Moskwy?
Fotografia studyjna to rozdzial sam w sobie. Zacznij od nauki ustawien lamp i efektu padajacego swiatla. Ustawienia i natezenie swiatla celem wyeliminowania lub wyeksploatowania cieni -w zaleznosci co jest tobie potrzebne. Nastepnie wiedza to koniecznosc poznania sprzetu. lampy, dyfuzory, synchronizatory, beauty dish, tlo. Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. kolejna wiedza to make-up. Zobaczysz jak skora sie. blyszczy w swietle. Wymaga innego podejscia niz w swietle naturalnym. Wejdz na youtube jest tam wiele video klipow. Dla praktyki wez jakis miesiecznik modelowy i patrzac na zdjecia staraj sie dojsc jak te zdjecie bylo zrobione, jakie swiatla uzyte. nie wspominam juz o obrobce ktora zawsze jest czescia sesji zdjeciowej.
Jest to wspaniala przygoda ale jak wszystko inne wymaga wiele nauki ktora ciezko przekazac w kilku zdaniach.
najlepiej to zakasac rekawy, wziac aparat, lampy i robic zdjecia. Jedno moge tobie zagwarantowac ze bez poznania podstaw i bez praktyki skazujesz siebie na duza kompromitacje.
Powodzenia
Skoro nie wiesz o co chodzi to się nie pakuj w taką pomoc.
I to jest chyba najlepsza wskazówka.
Mówię to bez złośliwości czy też ironii.
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
Zdaję sobie sprawę z Tego że polegnę i nie ukrywałem Tego jak mnie prosili o pomoc. Jedak nalegali bo zostali sami, gdyż komuś kto miał robić zdjęcia coś wypadło...
Napisałem temat gydż chciałem zminimalizować swoją kompromitacje ..
Myślałem że jest jest jakieś "uniwersalne" ustawianie...
Zdaję sobie sprawę z Tego że polegnę i nie ukrywałem Tego jak mnie prosili o pomoc. Jedak nalegali bo zostali sami, gdyż komuś kto miał robić zdjęcia coś wypadło...
Napisałem temat gydż chciałem zminimalizować swoją kompromitacje ..
Myślałem że jest jest jakieś "uniwersalne" ustawianie...
flipflap , dzięki za linka i rady
To czego się obawiasz ? masz okazję testować światełka w studio ( sam bym chętnie potestował), zależy czego zdjęcia robisz prawdopodobnie udzielili Ci tej informacji, looknij na kilka tutków na YT, Dasz sobie radę, nie od razu każdy miał wiedzę w te tematy.
Zrób wszystko tak jak umiesz najlepiej i tyle.
Skoro postawiłeś sprawę jasno to czego się obawiasz...
Ja miałem tak samo z moim 1 weselem, broniłem się jak tylko mogłem, w końcu poległem bo ludzie uparci byli, i wyszło tak , stress był wielki, zdjęć nacykałem, ja byłem niezadowolony z jakości, wesela to trudny temat... myślałem że lepiej mi to poleci, a młodzi zadowoleni, i wyszło tak że jeszcze kase przytuliłem. Ale też im postawiłem sprawę jasno żeby nie oczekiwali wodotrysków, i że przyjdę i zrobię to za free. no i wyszło jak wyszło
Będą to zdjęcia modelki
Antek dzięki trochę mnie pocieszyles.
Zawsze to jakieś nowe doświadczenie, może a nóż jakieś jedno zdjęcie będzie się do czegoś nadawać, zobaczymy co to będzie.
Wolałbym przed główna sesja wpaść wcześniej i obczaić mniej więcej co i jak jednak niestety nie ma takiej opcji..
A jak modelka to będzie spoko, chyba, że nie będzie. Zrób tak: jedno światło ustaw z przodu po prawej powyżej głowy, najlepiej znacznie powyżej. Nie włączaj przypadkiem drugiego. Oceń jak rozkładają się cienie na modelce, porób coś z mocą, jak jest kilka żarówek, to część wyłącz, czy tam włącz, popróbuj, ustaw tak jak ci się podoba. Broń Boże nie pokazuj, że nie wiesz czy jest dobrze, czy jest źle, powiedz "dobra, tą mamy". Generalnie podczas sesji używaj liczby mnogiej "my" tak jest bardziej profi. Wyłącz tą lampę. Teraz druga. Ustaw ją z tyłu po lewej, trochę niżej od tej z przodu. Zrób to co z pierwszą. Włącz obie lampy. Spytaj modelkę który profil ma lepszy, ale nie przejmuj się zbytnio tym co odpowie. Powiedz jej, że super wygląda i zacznij pstrykać. Przerwij, oceń co widać na wyświetlaczu, ponarzekaj na zafarb z lamp i pstrykaj dalej. Jak ci się znudzi przesuń lampę z prawej na lewą i pstrykaj dalej. Możesz tak rzeźbić z lampami (ich przesuwaniem i "kręceniem mocy") jak długo chcesz. Ogranicza cie jedynie pojemność karty i zmęczenie modelki (to zobaczysz w jej oczach). A jeszcze, jak nie chcesz stemplować potem podłogi przy obrabianiu albo chcesz żeby cię pochwalił ten kto to potem będzie obrabiał, idź do praktikera czy innej castoramy, kup czarny filc na kleju i naklej to na podeszwy butów modelki, najlepiej jeszcze przed sesją. Jak płacisz za karton to będziesz od 4 do 8 dych do przodu. Jak ci się znudzi albo skończy ci się karta(y) powiedz głośno "MAMY TO" i już ........ i rób to na Boga w rawach może ktoś coś z tego wyrzeźbi. Głowa do góry i do praktikera. Zapomniałem napisać, że ta lampa z tyłu powinna być skierowana na modelkę, może być na tło, ale nie dziś.
Hmmmm....
2 lampy światła ciągłego i....
No wyposażenie studia jak ta lala...
Widzę że właściciele studia to również amatorzy...
Jak można nie dać sobie rady z żółtym zafarbem WTF co oni na auto WB mają ustawiony :/
eska- dzięki wielkie za rady!! mam nadzieje że coś z tego wyjdzie albo i nie :P
Szału nie ma, no ale cóż- takich fachowców mamy
Pany, zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, jest opcja zgrywania zdjęć bezpośrednio na kompa przez kabel(canon 5Dc) bo nie mogę dojść do porozumienia z tą pucha..
W LR jest opcja tethered- z 30D wszystko ładnie śmiga, gorzej z classiciem gdyż nie może go znaleźć...
Witam .
Zostałem poproszony o pomoc do zdjęć w studio
Chciałbym prosić o jakieś rady które mogą się przydać laikowi-
Za każde wskazówki serdeczne dzięki
Pozdrawiam!
gdzie tu w ogole problem ? zostales poproszony jak piszesz o pomoc tzn , ze zdjecia bedzie robil pierwszy fotograf.
rady :
stosuj sie do zalecen fotografa.
nie wchodz w kadr
nie rzucaj cienia na modelke.
byc moze bedziesz musial ja rozluznic jesli bedzie zbyt spieta. Potrenuj troche masaz , potrenuj smieszne miny , zeby ja rozsmieszyc , naucz sie kilka zabawnych kawalow , historyjek , a jesli sesja ma byc w nastroju minorowym
to naucz sie jakas niesamowicie smutna i wzruszajaca historie . Moze wez na wszelki wypadek cebule do wyciskania lez.
Czy umiesz przyrzadzac dobra , aromatyczna kawe ?
gdzie tu problem , sam zdjec przeciez nie bedziesz zdjec robil - piszesz , ze to ma byc pomoc.
Komentarz