X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mrenias
    Coś już napisał
    • 2011
    • 53

Odp: Program do obróbki zdjęć, max 500 zł

RobertON jakby nie raty to bym do dzisiaj focił 600d + 18-55
    A tak poważnie, szybkie korzyści jakie mi się nasuwają, to fakt, że 250zł nie jest dużym wydatkiem, masz cały czas aktualizacje i co ciekawe mam zainstalowane na 3 kompach i jedynie co to nie mogą być równolegle uruchomione to dla mnie duży +

Komentarz

• PawelB
      Uzależniony
      • 2005
      • 578

Zamieszczone przez mrenias
      RobertON jakby nie raty to bym do dzisiaj focił 600d + 18-55
      Tylko w przypadku aparatu w którymś momencie przestaniesz płacić raty a aparat będzie. Przy programie w chmurce, jak przestaniesz płacić to nie masz nic
      Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
      Moje gnioty 2

Komentarz

• Janusz_K
        Bywalec
        • 2011
        • 205

Moment, a to nie jest tak, że najpierw trzeba powiedzieć do czego ten program ma służyć? Bo jeśli tylko do wywołania RAW-a, to często wystarczy program dołączony do aparatu, ewentualnie któryś z darmowych (RawTherapee, Raw Photo Procesor dla Maca). Powiem więcej, jeśli ktoś używa tylko formatu JPEG, to i IrfanView zupełnie go zadowoli.

Co innego, jeśli ktoś traktuje zdjęcie, jako materiał do obróbki graficznej, potrzebuje filtrów, które to zdjęcie diametralnie przekształcą. Tu faktycznie Photoshop, ewentualnie Gimp. Z tym, że jest również Paint.Net, Pixia, Inkscape i sporo innych. Moim zdaniem odpowiedź na problem trzeba zacząć od pytania, po co taki program założycielowi wątku jest potrzebny.

Owszem, można kupić wielką ciężarówkę, żeby jeździć nią na działkę za miasto na weekend, ale ani szybko, ani wygodnie nie będzie. Ta sama zasada dotyczy wyboru programu.

Komentarz

• zdebik
          Pełne uzależnienie
          • 2013
          • 4065

Lightroom kosztuje cos kolo 500zl.
          https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• marbudzyk
            Bywalec
            • 2009
            • 96

Polecam DxO. Używam do wołania RAWów i jestem bardzo zadowolony.
            Może troche więcej niż Twój budżet ale będziesz zadowolony - prosty zakup, prosta aktywacja - program na dysku a nie w jakiś "chmurach".
            Ściągnij trial na 30 dni i przetestuj - moim zdaniem warto dołożyć pare groszy.
            Pozdrawiam. Marek
            Canon EOS 1V, 1DSMKIII. 14/2.8 L, 35/1.4, 50/1.2, 85/1.2, EF 300mm f/2.8L IS II, 600/4
            Leica M7, MP, M9, Monochrome, M240. Obiektywy: Summilux 35/1.4, Noctilux 50/0.95 , Summilux 1.4/50, Summicron 90/2
            Fujichrome Provia 100F/400X, Kodak Tri-X, T-max 100/400 + Flextight X5

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
              Pełne uzależnienie
              • 2011
              • 1329

eee lightroom ?
              Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Komentarz

Pracuję...