X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • trothlik
    Uzależniony
    • 2004
    • 782

18-55 "makro"

Córka "załatwiła" mi kita na amem. Postanowiłem pokombinować i podpiąć go odwrotnie i pobawić się w, powiedzmy że makro...
    Problem polega na tym że trzeba podejść bardzo blisko tego co chce się cyknąć. Głębia ostrości jakoś nie przeszkadza.
    I teraz pytanko, czy można jakoś zwiększyć odległość od fotografowanej sceny?
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
  • RobertON
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 2190

Odp: 18-55 "makro"

Zamieszczone przez trothlik
    I teraz pytanko, czy można jakoś zwiększyć odległość od fotografowanej sceny?
    Założyć telekonwerter x1,4 nawet x2.0, zwiększy się wyciąg, odwzorowanie, ale i ogniskowa, a tym samym odległość przedniej soczewki od przedmiotu.
    Za to spadnie światło i bez lampy z dyfuzorem będzie "słabo".
    Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
    https://500px.com/robowert26

Komentarz

• słowiczek
      Uzależniony
      • 2014
      • 759

Co konkretnie zrobiła córka ze szkłem? Jeżeli działa w manualu, to na pierścieniach i 50mm możesz działać. Jest też patent w sieci z wyjęciem pierwszej soczewki, wtedy zoom działa zwiększając skalę odwzorowania. Jak znajdę stronę dam Ci linka. Ale dyfuzor na lampę lub długie czasy Cię nie ominą.
      Ostatnio edytowany przez słowiczek; 51117.

Komentarz

• trothlik
        Uzależniony
        • 2004
        • 782

Zamieszczone przez słowiczek
        Co konkretnie zrobiła córka ze szkłem?
        Zleciał na glebę . Rozkręciłem go i wyleciało jakieś połamane plastikowe coś. Poskładałem i działa w maualu. Szkło i tak na straty więc pomysł z przednią soczewką chętnie przetestuję. Póki co to ani konwertera ani pierścieni chwilowo nie posiadam.
        Dzięki za sugestie.
        trothlik
        "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

Pracuję...