X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Byniu klik klak kodak
    • 2015
    • 2

Pomocy CANON AE1

Witam zaczyna sie wlasnie moja "zabawa" z fotografia z internetu pochlaniam wszelaka wiedze jaka tylko istnieje daną teorie pomalu zaczynam przekladac na praktyke odkopanym dziadkiem Canonem ae1 .Mam pytanie gdy robie zdjecia w wizjerze tego magicznego aparatu mam podglad do skali { 1,2 2 2.8 4 5.6 8 11 16 22} gdzie przy 5.6 posiadam zielona kropke a od 16 do 22 zaczyna sie czerwono w zależności od ustawienia przeslony i czasu naswietlania oraz iso wskazowka pokazuje rozne wartosci przy wartosciach przesadzonych czy w gore czy tez w dol miga czerwona dioda jakiego schematu sie trzymac i jak najlepiej trzymac nastawe danej wskazowki. I jeszcze jedno czy iso powinno byc ustawione do wartosci filmu i nie ruszane czy mozna je przestawiac zeby skrocic czas naswietlania Dziekuje za wyrozumialosc i prosze o zrorumienie nowicjusza ktory zaczyna przygode z lustrem pozdrawiam
  • jelcyk
    Uzależniony
    • 2013
    • 592

Odp: Pomocy CANON AE1

Takie hobby moze cie zrujnowac. Nie lepiej przecwiczyc wszystko na cyfrowkach a potem tylko przestroic sie na klisze? Wszystkie wspomagania sa wazne i trzeba z nich korzystac, ale najpierw musisz przecwiczyc wszystkie zaleznosci i to nie tylko przeslone. Bez zrozumienia wszystkich elementow, ktore wplywaja na koncowy efekt i bez uprzedniego osiagniecia sprawnosci i plynnosci w poslugiwaniu sie nimi bedziesz wciaz tylko cykal jakies tam fotki , a twoj rozwoj szybko sie zatrzyma. Jak zalapales bakcyla, to go szanuj i dbaj, zeby ogien nie wygasl , a materialow , ktore mozesz w tym celu w sieci zdobyc sa ogromne ilosci.Powodzenia.

Komentarz

• becekpl
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 4304

zacznij przygodę od instrukcji obsługi
      Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
      Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• zdebik
        Pełne uzależnienie
        • 2013
        • 4065

Zamieszczone przez Byniu klik klak kodak
        w wizjerze tego magicznego aparatu mam podglad do skali { 1,2 2 2.8 4 5.6 8 11 16 22} gdzie przy 5.6 posiadam zielona kropke a od 16 do 22 zaczyna sie czerwono
        Pytasz serio czy trolujesz forum?
        https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• namoamo
          Uzależniony
          • 2009
          • 928

Obawiam się że serio.

Instrukcja dostepna w google jest dość szczegółowa, ale obawiam się że na tym poziomie wiedzy(przestawianie iso ) - będzie niezrozumiała.
          Tak jednym zdaniem - nie zmieniaj iso, a zdjęcia wykonuj przy zielonej kropce.
          Flickr

Komentarz

• pan.kolega
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2817

Zamieszczone przez zdebik
            Pytasz serio czy trolujesz forum?
            Racja, takie bezczelne pytanko na tak zaawansowanym forum śmierdzi na odległość ohydną prowokacją.
            AE-1 mu się zachciało... Oj grubymi to nićmi szyte.
            Dobrze, że są czujni koledzy gotowi dać odpór.

Tu jest wideło, które chyba wszystko wyjaśnia, niestety w języku obcym.

Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861.
            I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• becekpl
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 4304

A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają
              Dz.U. 1999 nr 90 poz. 999

Ustawa z dnia 7 października 1999 r. o języku polskim.
              Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
              Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

Pracuję...