X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gryźli
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 37

Matówka

Cześć!
    od wczoraj mam małą rozkminę...
    x lat temu kupiłem sobie używkę 50D, z akcesoriami i między innymi było pudełko od matówki ef-s, standardowo w aparacie jest ef-a.
    Jak można je odróżnić wizualnie? Wiem, że ef-s jest bardziej precyzyjna. Nie wiem jaką mam obecnie w aparacie, a jaka leży w pudełku.
    Wiem, że jest opcja w menu aparatu do wyboru aktualnej matówki, ale z tego co pamiętam kasowałem wszystkie ustawienia do ustawień fabrycznych.
    Nie wiem jak teraz dojść która jest która.

Pozdrawiam,
    Sławek
    Canon
  • szwayko
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2076

Odp: Matówka

NA wypuscie za ktory wyciaga sie matowke powinna byc wybita literka "S" w tej EF-S.
    frickr FB
    www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Gryźli
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 37

O faktycznie, wielkie dzięki! Jednak była zamieniona...

Jaka jest różnica między tymi dwoma matówkami. Którą lepiej używać?
      Canon

Komentarz

• mkamelg
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 1255

Ef-A:

Matówka do aparatów Canon EOS 40D, EOS 50D. Dobrze sprawdza się z większością obiektywów, w tym z obiektywami zoom f/3.5 do f/5.6.
        Ef-S:

Matówka do aparatów Canon EOS 40D, EOS 50D, 60D. Zoptymalizowana do użycia z obiektywami o przysłonie od f/1.8 do f/2.8.
        Źródło: Aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe, projektory, akcesoria fotograficzne - Sklep internetowy Cyfrowe.pl

Komentarz

• chester_jds
          Początki nałogu
          • 2015
          • 374

Gdzieś czytałem, że ta fajność Ef-S przy jasnych szkłach jest okupiona gorszym odbiorem opwidzianego obrazu przez szkła ciemniejsze (typu kit)

Komentarz

• Gryźli
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 37

Dzięki!
            Na ef-a zauważyłem, że jest jakaś skaza i trochę drażni jej widok w wizjerze. Założyłem ef-s, i tak w sumie obiektyw mam f/2.8, więc powinno być chyba lepiej?
            Canon

Komentarz

• Leon007
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2709

Według moich doświadczeń matówki "s" są zawsze lepsze, niezależnie od jasności obiektywu i tylko takie używam.
              Zwróć uwagę, że musisz w ustawieniach aparatu wpisać użytą matówkę - ma to wpływ na prawidłową pracę, m.in. pomiaru światła.
              Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
              Ja
              Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
              Konfucjusz

Komentarz

• adawro
                Pełne uzależnienie
                • 2011
                • 1075

Zamieszczone przez Gryźli
                Jaka jest różnica między tymi dwoma matówkami. Którą lepiej używać?
                W praktyce precyzyjna matówka sprawia, że obserwowana na matówce głębia ostrości jest zbliżona do tej uzyskanej na zdjęciu. Minusem jest to, że przy użyciu obiektywów ciemniejszych od 2.8 obraz w wizjerze jest wyraźnie ciemny co znacząco utrudnia pracę.
                R3 + RF85LDS

Komentarz

• Merde
                  Grzeczny i układny podpis
                  • 2008
                  • 7756

Zamieszczone przez adawro
                  W praktyce precyzyjna matówka sprawia, że obserwowana na matówce głębia ostrości jest zbliżona do tej uzyskanej na zdjęciu.
                  Sprostuję: GO obserwowanej w wizjerze przez matówkę precyzyjną niestety wciąż daleko do rzeczywistości, ale jest lepiej niż przy zastosowaniu matówki standardowej.

Minusem jest to, że przy użyciu obiektywów ciemniejszych od 2.8 obraz w wizjerze jest wyraźnie ciemny co znacząco utrudnia pracę.
                  Doprecyzuję: faktycznie, efekt przyciemnienia obrazu w wizjerze dla szkieł o światłosile gorszej niż f/2.8 jest widoczny, ale przeszkadza to głównie podczas ostrzenia ręcznego we wnętrzach. Tam, gdzie światła nie brakuje - nie ma to większego znaczenia, a na pracę autofocusa rodzaj matówki nie wpływa.

Mam matówkę Ef-S w swojej czterdziestce i używam zarówno z względnie jasnymi 35/2 i 85/1.8 jak i ciemnymi zoomami 10-22/3.5-4.5 oraz 70-200/4L. Czy wróciłbym do matówki standardowej? Zdecydowanie NIE.
                  I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Gryźli
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 37

@Leon007
                    Tak, wiem o ustawieniach, dlatego próbowałem ustalić która jest która, żeby mieć poprawne ustawienia.

@Merde
                    Dzięki, rozwiałeś moje wątpliwości co do współpracy z ciemniejszymi szkłami.
                    Canon

Komentarz

Pracuję...