X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Olka_n_ce
    • 2015
    • 1

prośba o pomoc w retuszu

witam na forum jestem nowa oraz od nie dawna pstrykam przeważnie są to zdjęcia rodzinne. mam pytanie dotyczące obróbki zdjęć. Bardzo podobają mi się efekty z niskim kontrastem oraz tak jakby zamglone. jak za pomocą photoshopa uzyskać taki efekt? od razu mówie ze autorzy zdjęć bardzo nie chętnie odkrywają tajemnice obróbki

• GalaktycznyMuczaczo
    Pełne uzależnienie
    • 2011
    • 1329

Odp: prośba o pomoc w retuszu

To jak z magikami wiesz obróbka to indywidualna sprawa i mimo wszystko wiedząc pewne rzeczy i tak robisz to inaczej druga rzecz to kursy takie bardzo czesto kosztują gruba kasę wiec dlaczego ktoś za darmo miałby sie dzielić taka wiedza? Jeżeli chcesz niższy kontrast to go obniżasz suwakiem contrast proste
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Komentarz

• cobalt
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 1513

Szukaj tutoriali jak "zdewastować" fotkę, np w stylu retro: https://www.youtube.com/watch?v=wEobv_e0_7E
      C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
      www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• salas
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 3000

zakładka: EXPOSURE
        exposure: wedle uznania
        offset: suwak w prawo (wedle uznania - im dalej tym mocniejszy efekt "mgły")
        gamma correction: wedle uznania
        SONY

Komentarz

• RobertON
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 2190

Nie wiem, czy o takie coś Ci chodziło ?

Portrety to nie moja bajka, ale to foto jest zrobione krzywymi i później presetem tzw. cross processing.

Zapomniałem dopisać, że używam PS Elements v9 z ++ i kanały RGB podzieliłem narzędziem Split Chanels, a następnie w każdym z nich krzywe zjechałem z prawej do dołu, z lewej do góry. Później złączyłem kanały i dopiero delikatnie skrosowałem z pokryciem 15%.
          Tak jakoś to wyszło z tych operacji.
          Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
          https://500px.com/robowert26

Komentarz

• Leon007
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2709

Tak się wygina krzywą do zmniejszenia kontrastu

a tak do zwiększenia kontrastu

Oczywiście wszelkie warianty takich wygięć do wypróbowania: mocniej, słabiej, góra na plus - dół na minus lub na odwrót, i tak dalej.
            Poćwicz.
            Można też wyginać krzywe dla poszczególnych kanałów R, G i B - spowoduje to zmiany zabarwienia. Do takiej zabawy polecam jakąś literaturę o teorii barw.
            Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
            Ja
            Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
            Konfucjusz

Komentarz

• RobertON
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 2190

Zamieszczone przez Leon007
              Można też wyginać krzywe dla poszczególnych kanałów R, G i B - spowoduje to zmiany zabarwienia. Do takiej zabawy polecam jakąś literaturę o teorii barw.
              Właśnie - tak łatwiej uzyskać zamierzone efekty na kanałach, tylko krzywe "ograniczyć" od dołu i od góry - w różny sposób w róźnych kanałach.
              Eksperymentów nieskończona ilość.
              https://500px.com/robowert26

Komentarz

• ATBFLASH
                Bywalec
                • 2015
                • 134

Co do retuszu to temat-rzeka, każdy ma inne spojrzenie, inna wizję. Osobiście polecam kurs Adobe z technik graficznych o czym wspomina Muczacz - tak kosztuje, ale trenerzy w dobrych ośrodkach są bardzo dobrzy i masz certyfikat Adobe co czasem się przydać może a jak nie ładnie wygląda na półce. Poza tym tutoriali w sieci jest od metra. Sam się też złapałem że kolega robi obróbkę tak a nie inaczej bo on "tak to widzi" a ja jeszcze inaczej bo tak wg powinno być.
                JEST: 1Dmk4, S50/1.4, C85/1.8 ,C17-40L/4 ,S70-200/2.8II
                BYŁO: Smena8M,Kodak,C30D,C7D,C17-85/4-5.6 IS,T17-50/2.8 VC,C70-300/4-5.6 IS,C70-200L/4,C70-200L/2.8,S18-35/1.8 A,S100-300f/4,C24-105L/4, C200L/2.8 II
                Szukasz opinii o sprzęcie jaki miałem/mam - śmiało, chętnie pomogę

Komentarz

• Leon007
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 2709

Ogólnie polecam delikatne ruszanie krzywymi i suwakami, no chyba że celem jest uzyskanie efektów śmiesznych lub dziwnych.
                  Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                  Ja
                  Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                  Konfucjusz

Komentarz

Pracuję...