X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eleroo
    Początki nałogu
    • 2014
    • 339

Odp: Backup danych

Koniecznie Chester ;-)

Skrytka bankowa to jak najbardziej dobry pomysł.
    78 złotych zasad fotografii

Komentarz

• Tom77
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2874

Zamieszczone przez r_m
      Lekka nie jest zła
      Nie myślałaś o skrytce bankowej? (to akurat poważne pytanie, miejsce zabezpieczone przed niepowołanymi, bardziej zabezpieczone przed pożarem, zalaniem itp niż jakieś biuro czy mieszkanie)
      Roczny koszt skrytki to kilkaset zł. W jaki sposób uaktualniać kopię w skrytce ?
      100gb w googlu to 2$ na miesiąc

Komentarz

• r_m
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 2418

Coś mi się wydaje, że eleroo jest poza Polską, a tam warunki mogą być bardziej korzystne, dlatego pisałem o skrytce.

Komentarz

• Wapniak
          • 2016
          • 1

Śmiejecie się, a nie wiecie co się przydarzy. W backupie najlepiej zakładać, zawsze najgorszą opcję. Jeśli macie pliki tylko na głównym komputerze + dysk przenośny, nie jest to żaden porządny backup. Akurat w najgorszym momencie, pójdzie wyższe napięcie na dysk do komputera i w tej samej chwili na podłączony dysk przenośny (bo zgrywacie fotki). Najłatwiejszym obecnie backupem, jest kopia lokalna (niech będzie ten dysk przenośny, którego nie mamy ciągle podłączonego) + chmura. Nie każdy ma dobry internet i możliwości, by uploadować wszystko do chmury godzinami, ale jest to najbezpieczniejsza opcja, dzięki której nie musimy trzymać dysku w innej lokalizacji. Tylko dostawca robi to za nas. Niskie ceny pakietów chmury + możliwość dostępu z każdego miejsca z internetem (w Polsce macie niskie ceny internetu w komórkach więc też luzik) = win.
          Za drobną cenę prosto można się zabezpieczyć, szkoda tylko że wielu ludzi z tego rezygnuje - wszystko jest dobrze, aż do pierwszej awarii i utraty danych

Komentarz

• Tom77
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2874

Zamieszczone przez r_m
            Coś mi się wydaje, że eleroo jest poza Polską, a tam warunki mogą być bardziej korzystne, dlatego pisałem o skrytce.
            Ja backup robię codziennie ale niech będzie ze kopia ze skrytki jest robiona raz w tygodniu
            Jak będziesz uaktualniał kopię w skrytce, powiedzmy raz w tygodniu ?
            Skrytka ma sens jakbyś np donosił kolejne płyty DVD czy karty pamięci, dysk w skrytce nie ma sensu

Komentarz

Pracuję...