X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tringa
    Coś już napisał
    • 2016
    • 82

Problem z podpięciem M42

Hej,

Od kilku dni jestem posiadaczką Canona (przesiadłam się z Sony). Zakupiłam do niego adapter z potwierdzeniem ostrości na M42 i chciałam podpiąć do niego szkła analogowe, które wykorzystywałam z Sony. Problem pojawia się, gdy podpinam obiektyw. Wyskakuje błąd aktualizacji firmware. Ktoś wie jak można to rozwiązać?

PS. Jeśli temat był to proszę o link - nie umiałam go znaleźć.
    "Uczeni wyliczyli, że jest tylko jedna szansa na bilion, by zaistniało coś tak całkowicie absurdalnego. Jednak magowie obliczyli, że szanse jedna na bilion sprawdzają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć."
    Terry Pratchett – Mort
  • r_m
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2418

Odp: Problem z podpięciem M42

Canon przy okazji wprowadzania nowych modeli lustrzanek starał się "utrudniać życie" niezależnym producentom obiektywów. Kilka razy zdarzały się drobne zmiany w komunikacji aparat-obiektyw, które mieściły się "w tolerancji" obiektywów oryginalnych, ale powodowały różne błędy przy współpracy z obiektywami innych firm, podobnie jest z adapterami. Niektórzy sprzedawcy adapterów jasno piszą w ofertach, że dany adapter nie pracuje poprawnie z jakimiś modelami lustrzanek. Czy w opisie tego adaptera który kupiłaś była informacja, że współpracuje z Twoim modelem aparatu?
    To jedna możliwość, druga - że adapter jest uszkodzony (zdarza się, nawet najlepszym, bo to tylko technika).

Komentarz

• Tringa
      Coś już napisał
      • 2016
      • 82

Hmn... Nie mam pojęcia, bo adapter kupiłam od osoby prywatnej razem z obiektywem. Na Mk2 działał, na Mk3 nie działa
      "Uczeni wyliczyli, że jest tylko jedna szansa na bilion, by zaistniało coś tak całkowicie absurdalnego. Jednak magowie obliczyli, że szanse jedna na bilion sprawdzają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć."
      Terry Pratchett – Mort

Komentarz

• kmeg
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1533

Dandelion (chip) nie współpracuje:
        1. Kup nowy
        2. Odklej dandelion
        Galeria na CB
        http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• r_m
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2418

Zamieszczone przez Tringa
          Na Mk2 działał, na Mk3 nie działa
          Jak wyżej, Canon też wprowadził "dobrą zmianę", i też widać efekty.

Adapter może pracować bez chipa, tylko wtedy nie masz żadnej pomocy ze strony aparatu. Musisz ustawiać ekspozycję metodą prób i błędów, aparat nie będzie potwierdzał momentu, w którym poprawnie ustawisz ostrość. I z jednym i z drugim można żyć.
          Masz kilka możliwości:
          - sprzedać ten adapter opisując "Na Mk2 działał, na Mk3 nie działa" (tylko napisz o jaki aparat chodzi) i kupić nowy, dla którego sprzedawca zapewnia, że działa na mk III
          - odkleić (delikatnie podważając) chip (płytkę ze stykami) i używać adaptera bez chipa, chip sprzedać
          - dokładnie zaznaczyć na adapterze położenie chipa i styków (kresek między nimi), odkleić obecny chip, dokupić sam chip działający z mk III i przykleić go na miejscu starego (tak, aby styki były w tym samym miejscu co poprzednio)
          Adaptery i same chipy można znaleźć na dowolnym "chińskim" serwisie sprzedażowym (i na ebay), największy problem to czas oczekiwania. Ceny są naprawdę niskie, niektórzy sprzedają razem z dekielkiem - jeśli masz kilka ciekawych obiektywów, możesz się pokusić o dokupienie adaptera dla każdego obiektywu (większa wygoda).

Komentarz

• Tringa
            Coś już napisał
            • 2016
            • 82

Ok, dzięki wielkie za informację. Obecny sprzedam, a dzisiaj zamówiłam adapter, który powinien działać
            Terry Pratchett – Mort

Komentarz

• fristajlor
              Bywalec
              • 2007
              • 244

Tringa z ktorym aparatem Ci nie dziala?

Ja ostatnio kupilem 80D i niestety adapter pod M42 z chipem mi nie dziala a adapter pod Pentaxa z innych chipem juz tak :/ jak ktos ma sprawdzona aukcje / sklep z adapterami pod M42 z chipem dzialajacym z 80D to bede wdzieczny za polecenie.

Wysłane za pomocą Tapatalk
              macrozone - forum o makrofotografii | flickr.com/maciejnielubowicz/

Pozdrawiam
              MAck

Komentarz

• Tringa
                Coś już napisał
                • 2016
                • 82

Jak z jakim? Nie działa mi adapter, który kupiłam w zestawie z obiektywem. Teraz zamówiłam z aukcji (mam nadzieje, ze dojdzie w tym tygodniu), w której opisie jest, że pasuje z mk3 :-)

--- Kolejny post ---

Aa... Pytasz o aparat. To z 5d mk III
                Terry Pratchett – Mort

Komentarz

• fristajlor
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 244

@Tringa przeslij prosze link do tej aukcji i daj znac czy dziala jak juz bedzie u Ciebie.

Wysłane za pomocą Tapatalk
                  macrozone - forum o makrofotografii | flickr.com/maciejnielubowicz/

Pozdrawiam
                  MAck

Komentarz

• Tringa
                    Coś już napisał
                    • 2016
                    • 82

Podrzucę link jak dojdzie i będzie działał (najwcześniej w nd, bo jestem na wyjeździe)
                    Terry Pratchett – Mort

Komentarz

• Tringa
                      Coś już napisał
                      • 2016
                      • 82

Adapter doszedł i działa. Oto link do aukcji, z którego zamawiałam: CLICK
                      Terry Pratchett – Mort

Komentarz

Pracuję...