X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kropka
    Dopiero zaczyna
    • 2016
    • 33

Balans bieli - jak ustawić

Od kilku dni próbuję swoich sil w fotografii nocnej. Niestety nie do końca potrafię zrozumieć temat balansu bieli. Chodzi mi w szczególności o to:

Nie wiem jak z tego korzystać, jak to ustawić.

Czytałam o temperaturze barwowej, o różnych temperaturach światła, o ustawieniach balansu zarówno automatycznego, zdefiniowanego jak i ręcznego ustawienia temperatury. Bez względu na ustawienia zdjęcia zawsze są żółte. Nawet gdy ustawię minimalną temperaturę, która w moim aparacie wynosi 2500K, to zdjęcia i tak są ciepłe, żółte. Czy tak powinno być?
  • aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

Odp: Balans bieli - jak ustawić

Fotografujesz w RAW?

Komentarz

• Kropka
      Dopiero zaczyna
      • 2016
      • 33

RAW + JPG, ale obróbki RAWów dopiero się uczę.

Komentarz

• aptur
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3837

Zamieszczone przez Kropka
        RAW + JPG, ale obróbki RAWów dopiero się uczę.
        W RAW możesz sobie ustawić w zasadzie dowolny WB (choć nie zawsze). Kwestia oprogramowania. Jeśli masz plik RAW to działaj i próbuj. Możesz zacząć od darmowego DPP dostarczanego razem z aparatem. Wbrew pozorom to oprogramowanie ma spore możliwości.
        Ostatnio edytowany przez aptur; 3315.

Komentarz

• Kropka
          Dopiero zaczyna
          • 2016
          • 33

Ja mam Camera RAW, ale jak na razie ograniczam się do pierwszej zakładki. Na razie próbuję rozpracowywać druga zakładkę czyli krzywa tonalna. Oczywiście metodą prób i błędów, ale przyznam szczerze, ze do końca tego nie rozumiem. Tak samo jak nie mogę zrozumieć działania tej skali:

Chcąc przesunąć kompensację na + czy - dolna skala przesuwa się i w jedną i w drugą stronę. Dla kogoś kto fotografuje to jak oddychanie powietrzem, ale dla mnie to rzecz niezrozumiała. Podobnie jak nie mogę znaleźć odpowiedzi czym się różni ustawienie np. -1/3 EV od skrócenia czasu naświetlania. Czy efekt nie jest ten sam?

Zadaję sobie jeszcze jedno pytanie odnośnie fotografowania nocą. Czy zdjęcia powinny mieć żółty zafarb czy też nie?

Komentarz

• aptur
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3837

Ja mam Camera RAW, ale jak na razie ograniczam się do pierwszej zakładki. Na razie próbuję rozpracowywać druga zakładkę czyli krzywa tonalna.
            Proponuję, abyś najpierw powrócił do pierwszej zakładki bo tam masz wszystko co trzeba odnośnie balansu bieli.
            Chcąc przesunąć kompensację na + czy - dolna skala przesuwa się i w jedną i w drugą stronę. Dla kogoś kto fotografuje to jak oddychanie powietrzem, ale dla mnie to rzecz niezrozumiała.
            Przeczytaj instrukcję. Hasło: bracketing
            Czym jest bracketing ekspozycji

Podobnie jak nie mogę znaleźć odpowiedzi czym się różni ustawienie np. -1/3 EV od skrócenia czasu naświetlania. Czy efekt nie jest ten sam?
            Efekt może być taki sam ale nie musi. Sprawdź sobie co się dzieje z czasem naświetlania gdy wprowadzisz korektę -1/3EV
            Zadaję sobie jeszcze jedno pytanie odnośnie fotografowania nocą. Czy zdjęcia powinny mieć żółty zafarb czy też nie?
            To czy powinny mieć żółty zafarb zależy od ciebie. Najczęściej będą miały. Zależy to od źródeł światła i ustawionego balansu bieli.
            Ostatnio edytowany przez aptur; 3315.

Komentarz

• Kropka
              Dopiero zaczyna
              • 2016
              • 33

Dziękuje za link. Niestety u mnie jest tak, że w trybie M działa tylko bracketing. Dopiero po przełączeniu na priorytet przysłony lub czasu uaktywnia się możliwość standardowego przesunięcia EV (tylko na + lub -).

Komentarz

• aptur
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3837

Dziękuje za link. Niestety u mnie jest tak, że w trybie M działa tylko bracketing.

Górne pokrętło i sobie nim pokręć.

Komentarz

• Kropka
                  Dopiero zaczyna
                  • 2016
                  • 33

Chodzi Ci o pokrętło przy spuście migawki? Kręcę nim i nic. Jeżeli pokręcę w prawo to pojawia się dolna skala i się "rozszczepia", a jeżeli w lewo pokręcę, to nic się nie dzieje. Aktywne mam tylko dwie dolne ikonki (AEB), a dwie górne +/- oraz + są nieaktywne.

Komentarz

• aptur
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3837

Chodzi Ci o pokrętło przy spuście migawki? Kręcę nim i nic. Jeżeli pokręcę w prawo to pojawia się dolna skala i się "rozszczepia",
                    To pokręć w lewo aż dolne paski znikną. Bez urazy ale serio radzę przeczytać instrukcję obsługi. Nawet dwa razy.

Komentarz

• Kropka
                      Dopiero zaczyna
                      • 2016
                      • 33

Kręcę w lewo i nic. Dolna skala znika, jest jeden wskaźnik na 0, ale dalej kręcę w lewo i nic się nie zmienia. W trybie M nie mogę zmienić kompensacji EV. Po przejściu w tryb Av lub Tv jest inaczej, mogę przesunąć wskaźnik górnej skali na + lub na -.

Komentarz

• aptur
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3837

Kręcę w lewo i nic. Dolna skala znika, jest jeden wskaźnik na 0, ale dalej kręcę w lewo i nic się nie zmienia. W trybie M nie mogę zmienić kompensacji EV. Po przejściu w tryb Av lub Tv jest inaczej, mogę przesunąć wskaźnik górnej skali na + lub na -.
                        Tak ma być.
                        Nie rozumiesz jak działa tryb M. Dodatkowo prawdopodobnie nie rozumiesz do czego jest bracketing. Z twoim aparatem jest wszystko w porządku.

Komentarz

• Kropka
                          Dopiero zaczyna
                          • 2016
                          • 33

Ja zrozumiałam to tak, że bracketing to zrobienie kilku zdjęć z różną ekspozycją. Zdjęcia można później połączyć w HDR. Gdy ustawiam dolną skalę na +3 oraz -3 to robię kolejno zdjęcia z ekspozycją na 0, kolejne na -3, później +3 itd. Do tego momentu rozumiem. W trybie M ustawiam żądane ISO, później przysłonę i kółkiem reguluję czas aby wskaźnik pomiaru ekspozycji był na 0. Czy coś robię źle?

Komentarz

• aptur
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3837

Ja zrozumiałam to tak, że bracketing to zrobienie kilku zdjęć z różną ekspozycją.
                            Zgadza się.
                            Zdjęcia można później połączyć w HDR.
                            Jeśli ktoś lubi to można.
                            Gdy ustawiam dolną skalę na +3 oraz -3 to robię kolejno zdjęcia z ekspozycją na 0, kolejne na -3, później +3 itd. Do tego momentu rozumiem. W trybie M ustawiam żądane ISO, później przysłonę i kółkiem reguluję czas aby wskaźnik pomiaru ekspozycji był na 0. Czy coś robię źle?
                            Robisz dobrze ale jaki masz problem?
                            W trybie M automatyczny bracketing przecież działa. Nastawiasz sobie dolną drabinkę jak chcesz i robisz trzy zdjęcia z zadaną korektą.

Komentarz

• Kropka
                              Dopiero zaczyna
                              • 2016
                              • 33

Zamieszczone przez aptur

Robisz dobrze ale jaki masz problem?
                              W trybie M automatyczny bracketing przecież działa.
                              No właśnie, ale nie mogę ustawić kompensacji (tak to się nazywa?) pojedynczego zdjęcia tylko na np. -1/3EV. Czyli inaczej mówiąc robić każde kolejne zdjęcie tylko np. z -1/3. Tak nie można ustawić?
                              )

Komentarz

Pracuję...