X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zulughulla
    • 2017
    • 10

Zakup Canona 5D

Witam, przymierzam się do zakupu aparatu i zastanawiam się czy w 2017 roku jest sens interesowania się pierwszą generacją Canona 5D.

Do tej pory miałem sony a500 z kilkoma obiektywami, później był Pentax k-5 z kitem oraz 35 2.4 i 50 1.8 ( niestety potrzebowałem pieniędzy i zestaw poszedł na sprzedaż )

Teraz, że nie mam czym focić rozważam kolejny zakup.

Zawsze marzyła mi się Pełna klatka lecz nigdy nie było na to odpowiednich funduszy, teraz też nie jest jakoś wybitnie ale naszły mnie rozważania nad używanym 5D.

Fotografie jakie mnie interesują to głównie jakieś tam większe i mniejsze podróże (architektura i krajobrazy) oraz portrety.

Fotografie tylko z ręki, statyw nadal mam lecz nie lubię, często nie mam czasu/możliwości z niego korzystać.
    Ostatnio edytowany przez Zulughulla; 58107.
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Odp: Zakup Canona 5D

Sens jest zawsze, ale ryzyko jeszcze częstsze :-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• janpur
      Bywalec
      • 2015
      • 140

Ja sobie pstryka i jest ok.
      M50; 1.4/32mm

Komentarz

• aptur
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3837

Ryzyko jest spore bo jest dużo dobitych egzemplarzy na rynku. Dodatkowo serwis już nie wymienia migawki. Niech każdy sam decyduje.

Komentarz

• Zulughulla
          • 2017
          • 10

A jak kosztowna jest wymiana migawki? I na ile można wierzyć w przebiegi rzędu 50.000? Nie ukrywam, że zakup najprawdopodobniej odbędzie się przez Allegro. Widziałem tam już najróżniejsze przebiegi sięgające nawet pół miliona strzałów i niby nadal aparat sprawny.
          Ostatnio edytowany przez Zulughulla; 58107.

Komentarz

• aptur
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3837

Zalecam zakup z odbiorem osobistym. Migawka to nie wszystko. Często także spust jest wyrobiony.

Komentarz

• trothlik
              Uzależniony
              • 2004
              • 782

5D i 50 tyś klapnięć...
              To jak passat 1,9tdi 2000rz przebiegiem 50 tyś km
              trothlik
              "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• jaś
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 2601

Zamieszczone przez trothlik
                5D i 50 tyś klapnięć...
                cuda się zdarzają przed wakacjami kupiłem z przebiegiem mniejszym niż 50 tys ale doradzam przemyślenia józefa wissarionowicza który twierdził że "ufać znaczy kontrolować"
                Jestem szumofobem
                S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• trothlik
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 782

No dobra ale dla mnie to podejrzane. Ja bym 5D z takim przebiegiem nie gonił. Mi coś tu nie sztymuje. I bardzo mocno zastanowiłbym się nad tym zakupem.
                  trothlik
                  "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• r_m
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 2418

Zamieszczone przez trothlik
                    5D i 50 tyś klapnięć...
                    Jeśli opieramy się tylko na zapewnieniach sprzedającego ("panie, ostatnie zdjęcie ma numer 9876, to widzi Pan, że zrobił tylko 9tys zdjęć"), a aparat błyszczy jak..., to masz rację, podobnie jak z tym Passatem. Jednak jeśli aparat nie jest "wybłyszczony" od palców, na obudowie nie ma śladów "ciężkiej walki" (lakier na sankach lampy też coś może powiedzieć), i sprzedający ma (aktualny) papierek ze stanem licznika z Żytniej, to szansa na egzemplarz w dobrym stanie jest większa. To wcale nie znaczy, że posłuży kolejne 10 lat, może się zepsuć na drugi dzień, i to niezależnie od przebiegu, ale każdy sam podejmuje decyzję.
                    Naprawy - w autoryzowanym serwisie może być z tym problem z powodu wyczerpania zapasu części zamiennych. Migawka nie jest jedyną częścią mechaniczną, ten drugi zespół jest większy i droższy.
                    Co do przebiegów przykład z innej półki, znajomi prosili o pomoc w znalezieniu czegoś najprostszego, tanio, w dobrym stanie - znalazł się 350d mający około 6tys. zdjęć (tak, wiem, to nie był aparat "do kotleta"), więc zdarzają się cuda

Komentarz

• radiki
                      Początki nałogu
                      • 2014
                      • 341

Akurat zakup 5d jest bezpieczny, ponieważ aparat nie ma opcji filmowania i jak jest potwierdzony przebieg przez serwis, to mamy pewną informację odnośnie zużycia matrycy. A swoją drogą, to stara piątka ciągle świetnie daje radę, a jest wiele takich, co wolą ten obrazek nad 6d.

Komentarz

• kmeg
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1533

Zamieszczone przez radiki
                        Akurat zakup 5d jest bezpieczny, ponieważ aparat nie ma opcji filmowania i jak jest potwierdzony przebieg przez serwis, to mamy pewną informację odnośnie zużycia matrycy. A swoją drogą, to stara piątka ciągle świetnie daje radę, a jest wiele takich, co wolą ten obrazek nad 6d.
                        A to są jakieś jednak dowody na zużywanie matrycy podczas filmowania?

Czyli co 5d się nie psuje bo nie ma opcji filmowania?
                        Galeria na CB
                        http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• aptur
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3837

Zamieszczone przez radiki
                          Akurat zakup 5d jest bezpieczny, ponieważ aparat nie ma opcji filmowania i jak jest potwierdzony przebieg przez serwis, to mamy pewną informację odnośnie zużycia matrycy.
                          Zalecam daleko idącą ostrożność w zakupie. Sam staram się kupować piątki tylko z odbiorem osobistym. Przy oględzinach spotkałem się już z rysą na matrycy (panie to tylko brud), tak wyrobionym spustem że po wciśnięciu leciała seria, problemami z AF i egzemplarzem złożonym z dwóch innych (ten o dziwo działał idealnie )
                          Jeżeli kupujecie przez internet to proście o potwierdzenie przebiegu z serwisu.
                          W piątkach też lubi sobie odpaść lustro. Canon kiedyś to naprawiał gratis. Ostatnio mi odpadło w jednej piątce. Przykleiłem na kropelkę. Wszystko śmiga.

Komentarz

• Zulughulla
                            • 2017
                            • 10

No właśnie tak myślałem, że tyloletni aparat to już duża loteria a znając moje szczęście to bubel mam murowany ;P
                            Sądzę też, że w potwierdzenia przebiegu z serwisu nikt ze sprzedających nie będzie chciał się bawić.

Komentarz

• r_m
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2418

Bawią się ci, którzy naprawdę zrobili mało zdjęć. Aparaty z przebiegiem "wydaje mi się" zaczynają się poniżej 1000zł, a z potwierdzonym poniżej 10000 bywały powyżej 2000zł, więc koszt sprawdzenia może się opłacać sprzedającemu.

Komentarz

Pracuję...