Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Witam, przymierzam się do zakupu aparatu i zastanawiam się czy w 2017 roku jest sens interesowania się pierwszą generacją Canona 5D.
Do tej pory miałem sony a500 z kilkoma obiektywami, później był Pentax k-5 z kitem oraz 35 2.4 i 50 1.8 ( niestety potrzebowałem pieniędzy i zestaw poszedł na sprzedaż )
Teraz, że nie mam czym focić rozważam kolejny zakup.
Zawsze marzyła mi się Pełna klatka lecz nigdy nie było na to odpowiednich funduszy, teraz też nie jest jakoś wybitnie ale naszły mnie rozważania nad używanym 5D.
Fotografie jakie mnie interesują to głównie jakieś tam większe i mniejsze podróże (architektura i krajobrazy) oraz portrety.
Fotografie tylko z ręki, statyw nadal mam lecz nie lubię, często nie mam czasu/możliwości z niego korzystać.
A jak kosztowna jest wymiana migawki? I na ile można wierzyć w przebiegi rzędu 50.000? Nie ukrywam, że zakup najprawdopodobniej odbędzie się przez Allegro. Widziałem tam już najróżniejsze przebiegi sięgające nawet pół miliona strzałów i niby nadal aparat sprawny.
5D i 50 tyś klapnięć...
To jak passat 1,9tdi 2000rz przebiegiem 50 tyś km
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
5D i 50 tyś klapnięć...
cuda się zdarzają przed wakacjami kupiłem z przebiegiem mniejszym niż 50 tys ale doradzam przemyślenia józefa wissarionowicza który twierdził że "ufać znaczy kontrolować"
Jestem szumofobem S50/1.4A. Mam ostrego kundla. Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
No dobra ale dla mnie to podejrzane. Ja bym 5D z takim przebiegiem nie gonił. Mi coś tu nie sztymuje. I bardzo mocno zastanowiłbym się nad tym zakupem.
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
5D i 50 tyś klapnięć...
Jeśli opieramy się tylko na zapewnieniach sprzedającego ("panie, ostatnie zdjęcie ma numer 9876, to widzi Pan, że zrobił tylko 9tys zdjęć"), a aparat błyszczy jak..., to masz rację, podobnie jak z tym Passatem. Jednak jeśli aparat nie jest "wybłyszczony" od palców, na obudowie nie ma śladów "ciężkiej walki" (lakier na sankach lampy też coś może powiedzieć), i sprzedający ma (aktualny) papierek ze stanem licznika z Żytniej, to szansa na egzemplarz w dobrym stanie jest większa. To wcale nie znaczy, że posłuży kolejne 10 lat, może się zepsuć na drugi dzień, i to niezależnie od przebiegu, ale każdy sam podejmuje decyzję.
Naprawy - w autoryzowanym serwisie może być z tym problem z powodu wyczerpania zapasu części zamiennych. Migawka nie jest jedyną częścią mechaniczną, ten drugi zespół jest większy i droższy.
Co do przebiegów przykład z innej półki, znajomi prosili o pomoc w znalezieniu czegoś najprostszego, tanio, w dobrym stanie - znalazł się 350d mający około 6tys. zdjęć (tak, wiem, to nie był aparat "do kotleta"), więc zdarzają się cuda
Akurat zakup 5d jest bezpieczny, ponieważ aparat nie ma opcji filmowania i jak jest potwierdzony przebieg przez serwis, to mamy pewną informację odnośnie zużycia matrycy. A swoją drogą, to stara piątka ciągle świetnie daje radę, a jest wiele takich, co wolą ten obrazek nad 6d.
Akurat zakup 5d jest bezpieczny, ponieważ aparat nie ma opcji filmowania i jak jest potwierdzony przebieg przez serwis, to mamy pewną informację odnośnie zużycia matrycy. A swoją drogą, to stara piątka ciągle świetnie daje radę, a jest wiele takich, co wolą ten obrazek nad 6d.
A to są jakieś jednak dowody na zużywanie matrycy podczas filmowania?
Czyli co 5d się nie psuje bo nie ma opcji filmowania?
Akurat zakup 5d jest bezpieczny, ponieważ aparat nie ma opcji filmowania i jak jest potwierdzony przebieg przez serwis, to mamy pewną informację odnośnie zużycia matrycy.
Zalecam daleko idącą ostrożność w zakupie. Sam staram się kupować piątki tylko z odbiorem osobistym. Przy oględzinach spotkałem się już z rysą na matrycy (panie to tylko brud), tak wyrobionym spustem że po wciśnięciu leciała seria, problemami z AF i egzemplarzem złożonym z dwóch innych (ten o dziwo działał idealnie )
Jeżeli kupujecie przez internet to proście o potwierdzenie przebiegu z serwisu.
W piątkach też lubi sobie odpaść lustro. Canon kiedyś to naprawiał gratis. Ostatnio mi odpadło w jednej piątce. Przykleiłem na kropelkę. Wszystko śmiga.
No właśnie tak myślałem, że tyloletni aparat to już duża loteria a znając moje szczęście to bubel mam murowany ;P
Sądzę też, że w potwierdzenia przebiegu z serwisu nikt ze sprzedających nie będzie chciał się bawić.
Bawią się ci, którzy naprawdę zrobili mało zdjęć. Aparaty z przebiegiem "wydaje mi się" zaczynają się poniżej 1000zł, a z potwierdzonym poniżej 10000 bywały powyżej 2000zł, więc koszt sprawdzenia może się opłacać sprzedającemu.
Komentarz