Witam forumowiczów. Wiem ,że zaraz mi się oberwie bo to już było. Kupiłem używany 6D z przebiegiem 24 tyś. Sprzedawca zapewniał, żę tylko zdjęcia bez filmowania. Zrobiłem parę fotek i jestem załamany. pełno kolorowych czerwonych plamek zwłaszcza w górnej części. Ale niech ktoś powie co to jest, czy to martwe piksele, czy da się z tym coś zrobić oprócz kupna nowego aparatu. Chciałem zwrócić ale nic z tego. Nasza szara rzeczywistość, cieszy się , ze znalazł frajera. W załączniku oryginał i fragment wykadrowany. Dzieki za odpowiedź - Mieczysław
X
-
Tagi: Brak
-
Odp: Plamy na matrycy.
Nie wygląda to dobrze... Na moje oko matryca oberwała laserem.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it -
Komentarz
-
I to by się mogło zgadzać, bo aparat robił na weselach, wpadłem po uszy...Komentarz
-
Jeszcze jedno zdjęcie z zakrytym obiektywem iso 3200, 1 sek. Tu nic nie widać, dziwne, ktoś-coś???EOS 6D_0050.CR2Ostatnio edytowany przez miecio_2007; 59940.Komentarz
-
Komentarz
-
zgłaszaj to na policję bo nic innego nie zrobisz skoro gościu się wypina...R + C 50 1.8 STM + C 17-40 + C 70-200 f/4 + CDN.
https://www.facebook.com/dawidzawilafotografiaKomentarz
-
Mój 6d ma ok. 80 tys. klatek i niczego takiego nie ma i nigdy czegoś takiego nie widziałem.
Zawsze przed zakupem używanego aparatu warto poprosić sprzedawcę o RAW zdjęcia nieba lub szarej powierzchni zrobione tele i z maksymalnie przymkniętą przesłoną, aby ocenić stan matrycy.Komentarz
-
Człowiek stary a głupi, zmylił mnie przebieg 24 tys. Na aledrogo sprzedają z przebiegiem nawet 300-400 tys. Wyśle na żytnią, może coś poradzą, cóż uczciwość to niestety nie jest nasza cecha narodowa,Mój 6d ma ok. 80 tys. klatek i niczego takiego nie ma i nigdy czegoś takiego nie widziałem.
Zawsze przed zakupem używanego aparatu warto poprosić sprzedawcę o RAW zdjęcia nieba lub szarej powierzchni zrobione tele i z maksymalnie przymkniętą przesłoną, aby ocenić stan matrycy.Komentarz
-
Wymiana matrycy będzie kosztowna. Przecież sprzedający cię oszukał - po co kombinujesz jak rozwiązać problem na własny koszt?I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Żądaj zwrotu kasy i oddajesz aparat.
A ja nie to go postrasz Policją.
Jak się nie zgodzi to zgłoś oszustwo na Policje, ewentualnie wcześniej uzyskaj opinię z Żytniej, co jest z tym dokładnie.
Nie dajmy się "dymać".Komentarz
-
jak znam życie to sprawa skończy się niczym, a będzie ciągnąć się w nieskończoność, najpierw policja, potem sąd, wyrok mała szkodliwość społeczna, he.. he..w poniedziałek wyślę na żytnią, muszę mieć konkretną ekspertyzę na piśmie, dopiero potem mogę podjąć jakieś kroki, dzięki.....Komentarz
-
I git, nie odpuść ciulowi.jak znam życie to sprawa skończy się niczym, a będzie ciągnąć się w nieskończoność, najpierw policja, potem sąd, wyrok mała szkodliwość społeczna, he.. he..w poniedziałek wyślę na żytnią, muszę mieć konkretną ekspertyzę na piśmie, dopiero potem mogę podjąć jakieś kroki, dzięki.....Komentarz
-
Dzisiaj dostałem odpowiedź z żytniej cytuję: Dział Obsługi Klienta CSI Foto i Video <[email protected]> 11 marca 2019 11:26
Do: [email protected]
Szanowny Panie,
Wstępnie zarezerwowaliśmy dla Pana termin czyszczenia i kompensacji, natomiast przesłane zdjęcia wskazują na
wypalenia matrycy i jedynym sposobem pozbycia się uszkodzeń jest wymiana matrycy. Proszę o potwierdzenie
rezerwacji, natomiast w przypadku ewentualnej wymiany matrycy sprzęt musiałby zostać w serwisie na dłuższy
okres czasu.
Pozdrawiam / Best regards,
Marcin Królikowski-Ampuła
Napisałem już do gościa, że zwrócę aparat, na razie bez odbioru, zobaczymy....Komentarz
-
To mogą być tylko syfy na matrycy - dopiero po czyszczeniu można będzie się wypowiedzieć.
Wyłącz wyostrzanie w JPG i zrób jeszcze test na przysłonie np 1,8 (albo zupełnie bez obiektywu jak masz tylko ciemny) a potem na przysłonie 16
Jeżeli na 1,8 będą bardzo niewyraźne a na 16 bardzo wyraźne to to dowód na to że to tylko syfy do wyczyszczenia.
Uszkodzenia laserem na ogół wyglądają jak linie przez całą szerokość sensora:
R3 + RF85LDSKomentarz
Komentarz