X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • candar
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 3366

Odp: Autofocus

Zamieszczone przez jan pawlak
    Nie zamierzam udowodnić tylko chciałbym sprawdzić/przekonać się czy w warunkach normalnej pracy (sytuacjach zdjęciowych) jest zauważalna różnica na aparacie ML :
    - przy podpiętym obiektywie systemowym (projektowanym pod matrycę ML)
    - a podpiętym obiektywem "identycznym" projektowanym dla lustrzanek i podpiętym do ML przez przejściówkę.

Czyli czy i kiedy warto kupować obiektywy systemowe dla ML a kiedy wystarczy podpinać lustrzankowe przez przejściówki

1.
    Dotyczy wszystkich systemów/producentów ML
    2.
    Powinno dotyczyć głównie zachowań na skraju matrycy i to zarówno AF (czułość, dokładność) jak i jakości technicznej zdjęć

Jestem przekonany że laboratoryjnie/liczbowo będą różnice.
    Ale nie jestem pewien czy w większości sytuacji zdjęciowych i większości prezentacji zdjęć da się to odczuć/zobaczyć.

jp
    To ja mogę bez laboratorium, tabelek i testów od razu Ci odpowiedzieć, że nie widzę żadnej różnicy pomiędzy rysowaniem szkieł analogowych z mocowaniami M42/Zeissa/Canona FL i FD/Leica oraz AF-owych z mocowaniem Canon EF / Fuji X i Sony FE podpinanych do DLSR Canona 5D MK I/II/III oraz przez adaptery do korpusów ML Fuji X-T1/X-T2 i Sony A7 II.

HOWGH!
    Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Eligiusz Lesniak
      • 2014
      • 12

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: Bildschirmfoto 2019-05-18 um 10.43.46.png
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 3,33 MB
ID: 2081755

z lewej Eos R + control ring adapter + 400mm f2.8 L IS , z prawej 1Dx + 400mm f2.8 L IS
      fokus na dolne oko , identyczne ustawienia.
      C EOS R + BG-E22 | C 1Dx | T 15-30mm f2.8 Di VC USD G2 | C 28-70mm RF | C 70-200mm f2.8 IS II |C 400mm f2.8 IS USM |C Ext. x1.4 III |C 200 f1.8 L USM | Speedlite 470EX -AI | Yongnuo YN600-EX x 2 | Yongnuo YN-E3-RT |

Komentarz

• candar
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 3366

Re: Autofocus

Kurła poglądowo Tylko pamietajmy jakie matryce porównujemy, przez kogo wyprodukowane i z jakiego roku! JPGi prosto z puszki. Kolory są tu najmniej istotne.
        Pamiętajmy też o braku filtra dolnoprzpustowego przed matrycą w ML!

Canon EF 85 1.2 L USM na pełnym otwarciu podpięty do Canona 5D III

a tu 100% kadru Canon EF 85 1.2 L USM na pełnym otwarciu podpięty do Canona 5D III

Canon EF 85 1.2 L USM na pełnym otwarciu podpięty do Sony A7 II przez MC11

a tu 100% kadru Canon EF 85 1.2 L USM na pełnym otwarciu podpięty do Sony A7 II przez MC11
        Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• jan pawlak
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 4283

Zamieszczone przez candar
          To ja mogę bez laboratorium, tabelek i testów od razu Ci odpowiedzieć, że nie widzę żadnej różnicy pomiędzy rysowaniem szkieł analogowych z mocowaniami M42/Zeissa/Canona FL i FD/Leica oraz AF-owych z mocowaniem Canon EF / Fuji X i Sony FE podpinanych do DLSR Canona 5D MK I/II/III oraz przez adaptery do korpusów ML Fuji X-T1/X-T2 i Sony A7 II.

HOWGH!

Dylemat jest taki : mam ML i mogę :

a. albo kupić obiektyw systemowy do ML
          b. albo wziąć obiektyw lustrzankowy z przejściówką
          i podpiąć do ML.

Pytaniem jest czy pomiędzy przypadkami a i b w aparacie ML będę widział różnicę :
          - w skuteczności AF (głównie) na skrajach matrycy
          - w jakości technicznej zdjęć (rozdzielczość, ostrość, aberracje, ..) (głównie) na skraju zdjęcia/matrycy

Czyli czy mając ML wystarczy stosować obiektywy lustrzankowe z przejściówka czy też warto kupować obiektywy systemowe projektowane pod ML

O tym piszesz ?

jp
          Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
          puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
          Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
          http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
          public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• zdebik
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 4065

a. kupić obiektyw systemowy do ML
            i podpiąć do ML.

Pytaniem jest czy pomiędzy przypadkami a i b w aparacie ML będę widział różnicę :
            - w jakości technicznej zdjęć (rozdzielczość, ostrość, aberracje, ..) (głównie) na skraju zdjęcia/matrycy

O tym piszesz ?

jp

W Canonie adapter to tylko podkładka bez elektroniki. Wszystko działa bez problemu. Bonusem jest brak FF/BF na zajechanych szkłach.
            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• mirror
              Pełne uzależnienie
              • 2018
              • 1446

tu nie ma dylematu:

jeśli nie używasz lustra to kupujesz optyke pod ML, ze względu na mniejszą odległośc rejestrową jest prostsza w projektowaniu i może być lepsza np RF 24-105

jeśli używasz lustro i ML to możesz robić co chcesz lub co ci podpowiada rozsądek lub kieszeń możesz mieć nawet dwa komplety szkieł i nosić to wszystko musisz tylko pamiętać że szkło z DSLR zadziała na ML z dobrym skutkiem a szkło z MLa nie zadziała na lustrzance

i to wszystko co musisz wiedzieć

a ogólnie zgadzam się kolekcjonerem - rozumiem ciagłą negatywną narrację o słabym systemie naszej ulubionej firmy kiedy np. ja o tym piszę (chociaż moja narracja nie jest ciągłe negatywna) bo używam korpusy i obiektywy - ale ktoś posiadający najlepszy z systemów, potężne megapiksele (co to z 135mm zrobią super tele na 400mm i wydruki na całą ścianę - zgubiłem się albo supertele albo wydruki obu chyba nie zrobią) z obiektywami cajsa - nie rozumiem jego obaw i wątpliwości - robić zdjęcia i cieszyć się wynikami - a nie pisać o wyimaginowanych popierdułkach obcego i zanikającego systemu

ale właściwie te posty są korzystne - może będzie większa podaż używek EF to coś kupię np 85 1.2 - te sprzęty już się do niczego nie nadają
              Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
              EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• candar
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 3366

a. albo kupić obiektyw systemowy do ML
                i podpiąć do ML.

Czyli czy mając ML wystarczy stosować obiektywy lustrzankowe z przejściówka czy też warto kupować obiektywy systemowe projektowane pod ML

O tym piszesz ?

jp
                W ML nie masz filtra dolnoprzepustowego i zdjęcia już na dzień dobry bez postprodukcji wydają się "ostrzejsze". Konstruktorzy Canona zauważyli to wcześniej i przykładowo 5DS R w odróżnieniu od EOS 5DS pozbyli się filtra dolnoprzepustowego, żeby jeszcze lepiej móc wykorzystać zalety rekordowej jak na format 35mm rozdzielczości matrycy. Podobna historia miała miejsce jakiś czas temu w przypadku Nikonów D800 i D800E z tym, że nie miały one aż tak zaawansowanej matrycy.

Ale co by nie pisać właściwości szkła pozostaną zawsze takie same niezależnie od tego, czy obiektyw będzie podpinany przez adapter w ML, czy też prosto na bagnet w DSLR bo tor optyczny pozostanie taki sam.

Nazwa: Focal-Flange-Distance-3.jpg
Wyświetleń: 3
Rozmiar: 85,6 KB
ID: 2081756

Różnice widoczne "gołym" okiem sprowadzać będą się do tego, że będziemy porównać całkiem odmienne matryce z DSLR z filtrem dolnoprzepustowym vs ML bez takowego.

Co do AF - to tzw. oczywista-oczywistość, że AF w ML trafi w 99% w każdym miejscu matrycy w odróżnieniu od fazowego w DLSR, który często objawia się BF/FF na różnych szkłach.

Mając ML warto oczywiście kupować szkła projektowane pod ML, ale równie użyteczne będą dowolne szkła z DSLR podpinane przez adapter. I nie widzę żadnych podstaw do stwierdzenia, że obrazek na zdjęciach ze szkieł z DSLR byłby gorszy po podpięciu do ML ponieważ uważam, że JEST dokładnie odwrotnie pod względęm ostrości i celności.

Komentarz

• Eligiusz Lesniak
                  • 2014
                  • 12

Nazwa: Bildschirmfoto 2019-05-18 um 11.16.21.png
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 2,58 MB
ID: 2081757

C70-200 f2.8 IS II

z lewej 1DX , z prawej Eos R + control ring adapter
                  C EOS R + BG-E22 | C 1Dx | T 15-30mm f2.8 Di VC USD G2 | C 28-70mm RF | C 70-200mm f2.8 IS II |C 400mm f2.8 IS USM |C Ext. x1.4 III |C 200 f1.8 L USM | Speedlite 470EX -AI | Yongnuo YN600-EX x 2 | Yongnuo YN-E3-RT |

Komentarz

• Bangi
                    Moderator
                    • 2010
                    • 5117

Zamieszczone przez candar
                    Nie bardzo łapiesz sens. JP zamierza udowodnić, że szkła EF będą gorzej rysować po podpięciu do ML przez adapter Inna sprawa, że jak będziesz porównywać reaktywowaną leciwą konstrukcję EF do nowo wyliczonej RF to raczej trudno będzie udowodnić, że ta nowsza byłaby gorsza od tej 14 letniej, czy tam 3 letniej z poprawkami
                    Może i nie łapię, bo trochę nie widzę sensu takich dywagacji, ale faktem jest, że moje pozostałe szkła EF (tj. 50/1.4, 135/2 L oraz 100-400 mk I L) działają dużo lepiej niż z lustrem i Rka rysuje z nimi zajefajnie, a co najważniejsze 99% zdjęć jest trafionych z AF, czego o żadnym lustrze, które miałem (i jedno mam dalej) bez adaptera powiedzieć nie mogę, ale może ja mam małe wymagania... po prostu robię zdjęcia
                    SAMOLOTY CB
                    SAMOLOTY lotnictwo.net
                    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• candar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 3366

Zamieszczone przez Bangi
                      Może i nie łapię, bo trochę nie widzę sensu takich dywagacji, ale faktem jest, że moje pozostałe szkła EF (tj. 50/1.4, 135/2 L oraz 100-400 mk I L) działają dużo lepiej niż z lustrem i Rka rysuje z nimi zajefajnie, a co najważniejsze 99% zdjęć jest trafionych z AF, czego o żadnym lustrze, które miałem (i jedno mam dalej) bez adaptera powiedzieć nie mogę, ale może ja mam małe wymagania... po prostu robię zdjęcia
                      A myślisz, że dlaczego 8 lat temu przeszedłem na bezlustra ? (pytanie retoryczne). Cała analogowa i AF-owa szklarnia dostała drugie życie.

Tylko kolejny raz podkreślam, że nie o tym mowa w kontekście rozważań JP dotyczących straty jakości podczas podpinania szkieł przez adaptery do ML (co tym myślę, jak i przykłady ze zdjęciami podałem już dwukrotnie wcześniej).

Dodam tylko, że nie tylko R-ka "rysuje zajefajnie" ze starymi szkłami Takową przypadłość notuje większość znanych mi bezluster obecnych na rynku.

Komentarz

• Bangi
                        Moderator
                        • 2010
                        • 5117

Generalnie rozważań i postów JP staram się nie komentować, bo większości po prostu nie rozumiem
                        SAMOLOTY CB
                        SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• candar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 3366

Re: Odp: Autofocus

Zamieszczone przez Bangi
                          Generalnie rozważań i postów JP staram się nie komentować, bo większości po prostu nie rozumiem
                          Mam tak samo Ale ostatnio mi się gęba rozdziawiła przy takim komentarzu pod zdjęciem, które gdzieś tam publikowałem:
                          "Ściągnalem fote i robie pomiar. Na górze czoła wyszedł mi kolor #f4c0a8 a poniżej kolor #edd0b2". Cóż....

To ja jednak wolę robić zdjęcia

Komentarz

• Bangi
                            Moderator
                            • 2010
                            • 5117

Fetysza zdarzą się wszędzie, także, a może przede wszystkim na różnych forach
                            SAMOLOTY CB
                            SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• jerzyp
                              Bywalec
                              • 2013
                              • 194

Co za sens dyskusji z JP który nie posiada tego systemu , a swoje wywody przedstawia na podstawie informacji z netu
                              Eos- 5d MK 3 + Eos-50d + C 70-200/f2,8 +Extender canon 1,4 III + C 24-70/f4 + C 50/f1,4 + C18-200 / f3,5-5,6 + Speedlite 580EXII

Komentarz

• zdebik
                                Pełne uzależnienie
                                • 2013
                                • 4065

Zamieszczone przez jerzyp
                                Co za sens dyskusji z JP który nie posiada tego systemu , a swoje wywody przedstawia na podstawie informacji z netu
                                Te informacje to marketingowy bełkot.
                                https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

Pracuję...