X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MR_
    Dopiero zaczyna
    • 2019
    • 30

Canon R 2021 A.D.

Cześć,
    Znalazł się budżet na Canona R + 50 RF 1.8,
    czy warto to body kupić w 2021 r., ewentualnie co w tym przedziale
    cenowym. Obecnie zaczynam od zera i też zerkam w stronę konkurencji
    Z6, z tym że tam nie ma tak taniej 50'tki z nowym mocowaniem, i brak środków na 50S i trzeba
    by kombinować FTZ+50G.
    Byłem w tym systemie i miło wspominam(m.in 6D).
    Ps.(video mnie nie interesuje)
  • candar
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 3366

Odp: Canon R 2021 A.D.

Zamieszczone przez MR_
    Cześć,
    Znalazł się budżet na Canona R + 50 RF 1.8,
    czy warto to body kupić w 2021 r., ewentualnie co w tym przedziale
    cenowym. Obecnie zaczynam od zera i też zerkam w stronę konkurencji
    Z6, z tym że tam nie ma tak taniej 50'tki z nowym mocowaniem, i brak środków na 50S i trzeba
    by kombinować FTZ+50G.
    Byłem w tym systemie i miło wspominam(m.in 6D).
    Ps.(video mnie nie interesuje)
    Jak chcesz to kup i będziesz zadowolony o ile masz szkła na EF, bo ceny nowych szkieł RF Cię zabiją.

Ale jeśli nie masz szkieł EF to to startując od zera Nikon Z6 używany za 5k zł jest dużo lepszym wyborem (milion testów w sieci). Doskonałego Nikona Z 50 1.8s używanego kupisz za 1,6k zł (tyle kosztował pół roku temu, teraz są nawet taniej) a Viltroxa 85 1.8 + 2 karty SD 64 GB gratis za 1,8k zł (warto się szybko decydować https://www.optyczne.pl/16003-news-V..._promocji.html

Praktycznie rzecz ujmując za cenę nowego R + 50 RF 1.8 kupisz używanego Nikona Z6 + szkła Z 50 1.8s i 85 1.8.

A zdjęcia z Nikona Z7 możesz obejrzeć choćby u Grzesia Lewandowskiego https://kultura.trojmiasto.pl/Fotogr...P-n152273.html

ps.
    "miłymi wspomnieniami" zdjęć nie zrobisz, świat poszedł nieco do przodu
    Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• aptur
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3837

Warto może dodać że tych kart SD to kolega do Z6 nie włoży. Radzę też sprawdzić ile kosztują karty do Z6.

Komentarz

• MR_
        Dopiero zaczyna
        • 2019
        • 30

Zamieszczone przez candar
        Praktycznie rzecz ujmując za cenę nowego R + 50 RF 1.8 kupisz używanego Nikona Z6 + szkła Z 50 1.8s i 85 1.8.
        Używany nie wchodzi w grę, za dużo ich miałem.
        Jeszcze jest Z5, ale bez górnego LCD i bez BSI, na plus 2 sloty i tańsze karty.
        Ostatnio edytowany przez MR_; 61286.

Komentarz

• candar
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 3366

Re: Odp: Canon R 2021 A.D.

Zamieszczone przez MR_
          No to kupuj nowego R i będziesz Pan zadowolony. To dobry aparat.

I... tak, upewniłeś się już teraz na tej grupie, że dobrze robisz ja oczywiście bym zrobił inaczej, ale nic więcej nie napiszę , bo po co?
          Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• MR_
            Dopiero zaczyna
            • 2019
            • 30

Odp: Re: Odp: Canon R 2021 A.D.

No to kupuj nowego R i będziesz Pan zadowolony.
            Dziękuję

Komentarz

• aptur
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3837

Zamieszczone przez MR_
              Jeszcze jest Z5, ale bez górnego LCD i bez BSI, na plus 2 sloty i tańsze karty.
              Z5 to jest bardzo dobry aparat. IMO z lepszą matrycą od R. Za to eRkę lepiej mi się trzyma w ręku.

Komentarz

• candar
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 3366

Zamieszczone przez aptur
                Z5 to jest bardzo dobry aparat. IMO z lepszą matrycą od R. Za to eRkę lepiej mi się trzyma w ręku.
                Joł

Rozważyć warto też jak mawiał klasyk "plusy dodatnie i plusy ujemne" Z5 vs Z6 https://beafoto.pl/userdata/public/a...ikon-z5-z6.jpg

Komentarz

• robertskc7
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 1485

Jak bym zaczynał od zera, to bym poszedł w używany/nowy sony a7III plus samyang 45 1.8 to na pewno lepsze szkło niż odgrzewany kotlet rf 50 1.8
                  www.robertzbiec.pl

Komentarz

• g69
                    Początki nałogu
                    • 2020
                    • 305

Przy tak kurczącym się rynku foto,poważnie trzeba się zastanowić nad wchodzeniem od zera w Nikona Z z jego problemami finansowymi ,czy firma nie poleci za Olympusem.. Canon i Sony wydaja się pewniakami i oferty szkieł największe.

Komentarz

• MR_
                      Dopiero zaczyna
                      • 2019
                      • 30

Zamieszczone przez robertskc7
                      Jak bym zaczynał od zera, to bym poszedł w używany/nowy sony a7III plus samyang 45 1.8 to na pewno lepsze szkło niż odgrzewany kotlet rf 50 1.8
                      wiem że króluje, ale to już naprawdę poza zasięgiem.

Zamieszczone przez g69
                      Przy tak kurczącym się rynku foto,poważnie trzeba się zastanowić nad wchodzeniem od zera w Nikona Z z jego problemami finansowymi ,czy firma nie poleci za Olympusem.. Canon i Sony wydaja się pewniakami i oferty szkieł największe.
                      Coś mi się tam obiło o uszy.

Komentarz

• candar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 3366

Zamieszczone przez g69
                        Każdy orze jak może Canon zrobił się towarem zbyt ekskluzywnym na moją kieszeń i sobie podziękowaliśmy za wiele lat spędzonych razem. Tak więc wróciłem do Sony (początki na Mavikach) i Nikona. Szczerze wątpię, aby Nikon "padł". Przespali ML i muszą nadgonić

Komentarz

• MR_
                          Dopiero zaczyna
                          • 2019
                          • 30

Panie Car, tak klikłem w Pana linka i szczęka mi opadła. Piękne zdjęcia - gratuluję, domniemam że to wszystko A7III?

Komentarz

• candar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 3366

Zamieszczone przez MR_
                            Panie Car, tak klikłem w Pana linka i szczęka mi opadła. Piękne zdjęcia - gratuluję, domniemam że to wszystko A7III?
                            To zasługa aparatu A7 III ostatnio (wcześniej X-T2 i A7 II) i modelek oraz dobrych matryc w tych aparatach. Ja tylko naciskam spust i czasem coś wyjdzie

Komentarz

• MR_
                              Dopiero zaczyna
                              • 2019
                              • 30

Ja tylko naciskam spust i czasem coś wyjdzie
                              jasne,

ok, dzięki za komentarze.
                              R ma w sumie jeden slot, ale można robić backup po wifi do jakiejś apki.
                              Jeszcze to wszystko raz przemyśle.

Komentarz

Pracuję...