a juz go poszukalem wiec spoko
X
-
-
ja bym brał sigme
z tych dwóch
oczywiście po przetestowaniu konkretnego egzemplarza
to z sigmy 24-70 ale nie DG
pozostałe w tym dziale u mnie tez z sigmy ale innej
pozdrawiamun point c'est toi
fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10Komentarz
-
no tak, a juz bylem prawie pewien co brac
jestes chyba pierwszy, ktory poleca zdecydowanie sigme, zdradzisz dlaczego sigma i jak nie DG to jaka i dlaczego nie tamron?Repsol
Jakaś puszka, jakieś szkło, jakoś idzie
Komentarz
-
Przyłączam się do sigmy. Masz 24 mm a to duża różnica z 28 mm.Zamieszczone przez Repsolno tak, a juz bylem prawie pewien co brac
jestes chyba pierwszy, ktory poleca zdecydowanie sigme, zdradzisz dlaczego sigma i jak nie DG to jaka i dlaczego nie tamron?
75 na końcu w tamronie to już niewielka różnica.
24 mm - zrobisz rodzinkę w pokoju a 28 mm nie zrobisz, bo dziadek i babcia nie zmieszczą się w kadrze
))
Rżnica w cenie: tamron z fakturą 1350 zł sigma 1799 złKomentarz
-
sigme jedni chwala inni nie za bardzo, ze glosna ze wolna itd
tamrona raczej wszyscy chwala
pominmy fotki babci i dziadka a poza tym dlaczego nie tamron 28-75 tylko sigma?
Repsol
Komentarz
-
Powtórzę się, ale dla mnie sigma tylko dlatego, że ma te 24 mm, tak po prostu...Zamieszczone przez Repsolsigme jedni chwala inni nie za bardzo, ze glosna ze wolna itd
tamrona raczej wszyscy chwala
pominmy fotki babci i dziadka a poza tym dlaczego nie tamron 28-75 tylko sigma?
Co do jakości i głośności to wsio ryba. W USA oba szkła kosztują tyle samo, więc jakość podobna... Tam tamron daje 6 lat gwarancji - tak stara się konkurować z sigmą. Sigma zaś, reklamuje super wykonanie EX, marketingowe "macro" (bo stary model też miał macro - ale go nie reklamowali) i daje porządny pokrowiec.
Tu nie ma co się bawić. Idź do sklepu, przymierz oba szkła i wybierz to, które Ci bardziej pasuje... a kup tam gdzie najtaniej i już.Ostatnio edytowany przez ErnestPierwszy; 4745.Komentarz
-
w sumie pewnie masz i racje
mam mozliwosc kupienia sigmy za 800 zl oczywiscie uzywanej, co o tym myslisz?
gdyby cos to na co zwracac uwage przy zakupie uzywanych szkiel?Repsol
Komentarz
-
sprawdź czy działa AF,
niektóre potrzebowały tzw. re-chip-ingu zależało to od numeru seryjnego poprostu w pewnym momencie zaczeli fabrycznie wsadzać nowy proc
jesli to DG to tego problemu nie powinno być
mozesz tez zrobic test na BF/FF
sprawdź czy zadowala Cie szybkość AF, 'wiertarkowatość'
moja była pożyczona i był to starszy model więc dlatego nie DG ale działał IMO bardzo dobrze, jedyne na co mogłem narzekać to moja osoba
kumpel od którego ją pożyczyłem używa jej jako podstawowego spacer-zoomu
od jakis 3 lat najpierw na 50e teraz na cyfrowej puszce
ja na to szkło nie mogę narzekać, sam mam tamrona i żadnej jego przewagi niewidzę, oczywiście onanistą nie jestem
pozdrawiamun point c'est toi
fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10Komentarz
-
tak wlasnie zrobie, jutro wybieram sie przymierzyc obydwa obiektywy czyli sigme 24-70 DG i Tamrona 28-75 no i zobaczymy co sie urodzi, mam nadzieje ze cos pozytywnego
canon 17-85 odpadl niestety w polfinalach, choc czasami mnie jeszcze nachodzi ...
pozdrawiamRepsol
Komentarz
Komentarz