X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cordant
    Coś już napisał
    • 2008
    • 85

Zdjecia - 350D

Witam

przejdę od razu do rzeczy - nie jestem zadowolony ze zdjęć z mojego aparatu, a raczej z ich ostrości. Zrobiłem zdjęcie ze statywu przy pomocy wężyka spustowego, książkę ustawiłem tak żeby focus był GDZIEKOLWIEK.

Sigma 70-300 Apo, 214 mm, f8.0, światło zastane, RAW nie wyostrzany ani przy wywoływaniu ani w aparacie

crop 100%

oryginał:

Host your images online with an easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Czy to szczyt możliwości tego aparatu ?
    dwie puszki, dwa m42, s 70-300
  • crasy
    Coś już napisał
    • 2009
    • 61

Zamieszczone przez Cordant
    Czy to szczyt możliwości tego aparatu ?
    Według mnie obiektywu. Taki test też trzeba wiedzieć jak zrobić żeby właśnie nie było zdziwienia... Zrób kilka zdjęć i wtedy sprawdź.

Komentarz

• Cordant
      Coś już napisał
      • 2008
      • 85

Zamieszczone przez crasy
      Według mnie obiektywu. Taki test też trzeba wiedzieć jak zrobić żeby właśnie nie było zdziwienia... Zrób kilka zdjęć i wtedy sprawdź.
      moge zrobic ich troche, mam duzo czasu, tylko czy to maja byc losowe zdjecia, czy jakies "specjalne"? mam na mysli czy mam fotografowac obiekt z bliska/daleka, z lampa/bez?

Komentarz

• MariuszJ
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1697

Oprócz tego, że zdjęcie jest niedoświetlone nie widzę w nim nic nadzwyczajnego.
        Normalny widok niewyostrzonego rawa z teleobiektywu z nienajwyższej półki i pewnie z tej słabszej jeżeli chodzi o jego ostrość części.
        Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• Cordant
          Coś już napisał
          • 2008
          • 85

zrobiłem jeszcze 4 fotki, 1x sigma, 1x canon kit, 2x helios 58/f.2

helios f8

helios f2

Kit, 55mm, f8

Sigma 214mm, f8

Komentarz

• MariuszJ
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1697

Nie widzę dalej nic niepokojącego, oprócz tego że niedoświetlasz zdjęć.

Jakie były Twoje oczekiwania względem niewyostrzanego cropa 1:1?
            Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• Cordant
              Coś już napisał
              • 2008
              • 85

oglądałem rożne cropy, z rożnych puszek. Wydawały mi się dużo lepsze od moich, ale skoro twierdzisz ze wszystko ok to może ja jakiś przewrażliwiony

Komentarz

• Jedrzej79
                Coś już napisał
                • 2010
                • 94

Ja też nie widzę problemów.
                W warunkach domowych, aby sprawdzic ostrość zrób sobie zdjęcie równolegle do martycy ustawionych kart do gry, lub czegos innego, co ma kolory i dużą ilość szczegółów (ty robisz te zdjecia, zresztą mocno niedoświetlone, tak jakbyś chciał testować FF/BF - ale problemów tutaj jakoś wielkich nie widze). Użyj statywu, tak jak zresztą to robisz. Nie wiem jakiego iso używasz - przy statywie najlepiej ISO 100 (wtedy też będziesz mieć ostrzej). Zrób sobie test przy różnych przesłonach, zazwyczaj najostrzej w centrum jest przy F 5.6.
                Generalnie ostrość nie powinna być problemem w aparacie, słabsza ostrość zazwyczaj jest kwestią obiektywów lub innych czynników (np. poruszenia).
                Co do zasady niewyostrzany RAW nie będzie wystarczająco ostry, tak jest we wszystkich aparatach. RAWa trzeba wyostrzyć lub użyć wyostrzonego w aparacie JPGa.
                Canon, Sigma, Tamron, Manfrotto ...

Sprzedam: Sigma 18-50 2.8 EX DC Macro, Grip BG-E3 do 400D.

Komentarz

• MariuszJ
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1697

No chyba ździebko jesteś - uważaj na to forum

Rawy się wyostrza nie dlatego, żeby ciąć forumową brać sztuczną ostrością zdjęć, a choćby po to żeby usunąć działanie mydło po filtrach antyaliasingowych.

Masz świeżutkie cropy 1:1 kaczuszek z 20D (matryca podobnie gęsta co w Twoim), C55-250IS f8/250mm, odległość circa 30m. Sharpness w DPP 0 i 6.

Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• zaitsev
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1660

Zamieszczone przez Cordant
                    Sigma 70-300
                    To wiele tłumaczy. ;-)

Komentarz

• igor58
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1861

Mam ten sam zestaw (także 70-200/4L, żeby nie było) i jestem, b. zdowolony. Sigmą + 350 zrobiłem masę zdjęć, wystawę (duże powiększenia). Może to kwestia egzemplarza... Mom zdaniem spokojnie dorównuje Lce, ale nawet ją bije (zwł. na 200 mm). Wyłącz pozostałe punkty af, zostaw środkowy. Rób zdjęcia!

Komentarz

• MariuszJ
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1697

Zamieszczone przez zaitsev
                        To wiele tłumaczy. ;-)
                        Jak dla mnie to po tych próbkach - nic nie tłumaczy. Próbki po prostu są ok.
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Zamieszczone przez igor58
                        Rób zdjęcia!
                        Popieram.
                        Ostatnio edytowany przez MariuszJ; 30630. Powód: Automerged Doublepost
                        Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• Drogis
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 46

Sigma 70-300 APO DG nie należy do najostrzejszych obiektywów.
                          W zakresie 70-200mm powiedzmy, że jakość jest jeszcze do zaakceptowania, ale powyżej 200mm trzeba już mocno przymknąć (f>9), żeby nie było mydełka.

Poszczególne egzemplarze mogą się oczywiście różnić pomiędzy sobą, ale miałem do czynienia z tym obiektywem w dwóch systemach (Canon i Nikon) i zachowywały się praktycznie tak samo.

Przeglądając podane przez autora wątku sample, nie martwiłbym się tym jednak za bardzo. Jak to już wcześniej było sugerowane, trzeba by trochę te fotki podostrzyć w jakimś programie, a będzie znacznie lepiej.

Komentarz

• Cordant
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 85

dziekuje wszystkim za pomoc ! moze skusze sie nie dlugo na jakis lepszy obiektyw, wtedy zobaczymy co 350d potrafi

pozdrawiam!

Komentarz

• zaitsev
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1660

[QUOTE=MariuszJ;798073]Jak dla mnie to po tych próbkach - nic nie tłumaczy. Próbki po prostu są ok./QUOTE]
                              Nie mówiłem o próbkach, tylko o obiektywie po którym nie ma co się za dużo spodziewać. ;-)
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Ehhh... EDYCJA!
                              Ostatnio edytowany przez zaitsev; 18103. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...