X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Klaman
    • 2009
    • 5

400D częste Err99

Problem polega na tym iż komunikat Err99 pojawia się praktycznie przy każdej próbie zrobienia zdjęcia. Zauważyłem że co jakiś czas da się zrobić kilka zdjęć i znowu dostaję err99. Gdy czas otwarcia migawki ustawię powyżej 400 zdjęcie wychodzi całkowicie czarne nie ważne czy robię zdjęcie z lampą czy bez.

Wszystko zaczeło się 2 dni temu byłem z aparatem na zawodach motocrossowych wiadomo kurz itd czytając forum znalazłem informacje na temat zabrudzonych styku które mogą być przyczyną tego komunikatu.
    Kupiłem więc preparat "kontakt" i wyczyściłem styki aparatu i obiektywów niestety nic to nie dało.

Aparat początkowo powyżej czasów 400 zaczął robić takie zdjęcia... przykład poniżej

Uploaded with ImageShack.us

Ma ktoś większe doświadczenie z tym błędem nie wieżę żeby migawka padła skoro ma nie więcej jak 30tys klapnięć
  • bernard78
    Bywalec
    • 2010
    • 187

poczytaj :-D

w mojej sygnie masz link do NORMALNEJ szukajki :-D
    Canon 7D mk II + TAMRON 17-50 2.8 VC + C24-105 4 L IS + C70-200 2.8LIS + SIGMA 100-300/4 DG + SIGMA 50/1.4 EX DG + 50/1.8II + SIGMA x1.4 APO + Manfrotto 055XPROB + Manfrotto 804RC2
    SZUKAJKA Canon-Board

Komentarz

• Klaman
      • 2009
      • 5

Tak tak czytałem temat tyle że ja mam sam sprzęt canona
      24-70 L
      70-200 L
      nigdy przedtem z żadnym z obiektywów nie wywaliło mi błędu...

Komentarz

• Klaman
        • 2009
        • 5

W jednym z tematów n tym błędzie znalazłem wzmiankę o uszkodzonej migawce czy po tak małym przebiegu to możliwe ?

Znalazłem również aukcję ze sprawną migawką z tego co widzę jakiś większych problemów nie ma z wymianą pracuję w serwisie telefonów więc mam dostępd do dobrych narzędzi precyzyjnych. Mam więc jedno pytanie czy po podmianie trzeba jeszcze coś ustawiać kalibrować ?

Komentarz

• BRS
          Bywalec
          • 2009
          • 116

tak czesty blad e99 wskazuje na migawke...
          Zapraszam do oddania glosu na najlepsze zdjecie 2012 roku, bo kilka jest ciekawych
          http://www.canon-board.info/konkursy...oll-596-a.html

Komentarz

• Klaman
            • 2009
            • 5

Właśnie jak uda mi się zrobić jakieś zdjęcie żeby nie wyskoczył err99 to zdjęcie wychodzi jak to zamieszczone w pierwszym poście tak jak by migawka się spóźniała z otwarciem

Komentarz

• Amok
              Początki nałogu
              • 2008
              • 256

Padła migawka.

wyślij na żytnią, powinni wymienić za free(gwarancyjnie masz 100tyś)
              / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
              http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
              http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Komentarz

• robert914
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 16

40d ma wymiane do 100tys free. Za wymiane migawki w 400d zawołaja normalnie kase- to nie ta sama półka co 40d

Komentarz

• Klaman
                  • 2009
                  • 5

W takim razie kupię tą migawkę i ją podmienię przekonamy się co z tego wyjdzie... Jeszcze jedno pytanie czy uszkodzenie migawki będzie widoczne gołym okiem ?

Komentarz

Pracuję...