X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nesla
    Bywalec
    • 2009
    • 107

Problem z 5D - prosze o pomoc

Po poltorarocznym uzytkowaniu mojego kochanego 5D (mark I) pojawia mi sie taki problem. Bardzo prosze Was o sugestie co to moze byc? Czy aparat mi sie skonczyl..?

Oczywiscie wymienialam karty i obiektywy, problem pozostaje.
    Bede wdzieczna za wszelkie porady, sugestie.

P.S. Przez nieuwage wpisalam sie w dwoch dzialach, prosze moze admina o usuniecie watku z dziale ze sprzetem pozostalym.
  • orlen.ownlog.com
    Bywalec
    • 2008
    • 121

jak dla mnie to trzeba bedzie złozyc wizyte na żytniej.
    ochajtajsie

Komentarz

• sbogdan1
      Początki nałogu
      • 2007
      • 359

Aparat to może się nie skończył ale na moje oko choć mogę się mylić to początek agonii matrycy.
      Bez Żytniej chyba się nie obejdzie.
      EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Komentarz

• Nesla
        Bywalec
        • 2009
        • 107

Mieszkam w Holandii wiec Zytnia nie moj rejon Myslicie ze to matryca? Mam nadzieje ze obejmuje to gwarancja? Aparat jest na gwarancji.

Komentarz

• sbogdan1
          Początki nałogu
          • 2007
          • 359

A może coś nie teges ze slotem na karty , można by zgadywać ale skoro aparat na gwarancji to tym bardziej niema problemu.
          Był na CB wątek poświęcony uszkodzeniu matryc ale to raczej dotyczyło kompaktów Canona i efekt był podobny tyle że po zrobieniu foty cały obraz był tęczowy ,rozmazany.
          Tak więc raczej w serwisie postawią odpowiednią diagnozę.
          Dodam że wymiana matrycy we wspomnianym przypadku była za Free nawet po gwarancji.

Komentarz

• Robson01
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1574

Gwarancja obejmuje wszystko co nie jest uszkodzeniem mechanicznym z winy właściciela.
            Canon
            Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Nesla
              Bywalec
              • 2009
              • 107

Gorzej ze pewnie to zajmie kilka tygodni.. a mnie aparat potrzebny.. Dziekuje Wam za odpowiedz. Myslalam, ze to moze jakis standardowy problem ktory czesciej sie pojawia i bedziecie wiedziec, bo ja zupelna noga od strony technicznej. Pojade wiec do serwisu, nie ma rady.
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Jeszcze pytanko - czy wiecie jak usunac te zygzaki ze zdjecia? Musze dzis oddac do folderu, a to przeciez wstyd cos takiego pokazac zleceniodawcy!
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Jeszcze pytanko - czy wiecie jak usunac te zygzaki ze zdjecia? Musze dzis oddac do folderu, a to przeciez wstyd cos takiego pokazac zleceniodawcy!
              Ostatnio edytowany przez Nesla; 28503. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• sbogdan1
                Początki nałogu
                • 2007
                • 359

No cóż być może ktoś będzie miał jeszcze jakieś sugestie ,fachowców i mądrych porad tu nie brakuje ,w każdym bądź razie powodzenia życzę i szybkiej naprawy.

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez Nesla
                  P.S. Przez nieuwage wpisalam sie w dwoch dzialach, prosze moze admina o usuniecie watku z dziale ze sprzetem pozostalym.
                  Taaa... przez nieuwagę...
                  A Pkt 9. Regulaminu złamany też przez nieuwagę?

Komentarz

• Nesla
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 107

Vitez, przypomniales mi swoja osoba dlaczego w pewnym momencie zrezygnowalam z udzielania sie na tym forum.. potrafisz tak zdolowac lezacego ze szok..

Komentarz

• pawel-foto
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 342

Zamieszczone przez Nesla
                      Vitez, przypomniales mi swoja osoba dlaczego w pewnym momencie zrezygnowalam z udzielania sie na tym forum.. potrafisz tak zdolowac lezacego ze szok..
                      Dlatego jak kiedyś przeczytałem że to forum prywatne i trzeba się dostosować, a jak się nie podoba to do widzenia....
                      I też zaglądam tylko wtedy jak muszę. (ciekawe kiedy spadnie ten post a ja dostanę ostrzeżenie, za pisanie nic nie wnoszące!)
                      1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Komentarz

• Drogis
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 46

Zdjęcia zgrywane przez kabel czy przez czytnik?
                        Na szybkim podglądzie na LCD aparatu też widać te "zakłócenia"?

Komentarz

• Nesla
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 107

Drogis, zdjecie zgrywane przez czytnik, ale na LCD tez widac zaklocenia. A dlaczego pytasz? Myslisz ze to wina czytnika?

Komentarz

• Drogis
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 46

Jeżeli na LCD widać te zakłócenia, to stawiam jednak na matrycę.

Moje pytania brały się z tego, że często przyczyną problemów z obrazem bywał kabel albo jakiś błąd w oprogramowaniu na kompie. Czytnik też mógł być winowajcą, lecz skoro już na LCD widać, że coś jest nie tak, można spokojnie go wykluczyć.

Teoretycznie winne może być też gniazdo pamięci w korpusie. Możesz spróbować podpiąć aparat kablem pod kompa i pstryknąć fotkę - powinna się ona pojawić od razu na ekranie monitora z pominięciem zapisu na karcie (trzeba mieć oczywiście zainstalowane oprogramowanie Canona). Jaki by jednak nie był wynik tych testów, myślę że i tak bez wizyty w serwisie się nie obejdzie - co najwyżej będziesz znała problem.

Komentarz

• Nesla
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 107

Dzieki, chyba jednak serwis..

Komentarz

Pracuję...