X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wdomachzbetonu
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 18

Canon 50d problem

Czy w waszych canonach 50d też tak jest?
    Żeby go włączyć to muszę przesunąć na "off" a żeby wyłączyć na "on"
    Obecnie pracuję w trybie M (ręczna regulacja ekspozycji) i jak na razie dopóki nie przyślą mi obiektywu canon 50mm 1.8f to robię zdjęcia obiektywami M42 ( Helios , itp) i ustawiam ręcznie ciemniej/jaśniej i jak robię zdjęcie i daję ciemniej to zdjęcie jest jaśniejsze , a jak kręcę na to żeby było jaśniejsze to wychodzi mi zdjęcie ciemne . Czy w tych canonach tak jest czy to jakiś błędny egzemplarz?
  • caveman
    Bywalec
    • 2007
    • 239

Może opisz dokładniej, w jaki sposób robisz "ciemniej/jaśniej" bo w moim modelu nie ma takiej ciekawej funkcji?

Komentarz

• galekeg
      Bywalec
      • 2008
      • 167

Miałem tak w Nikonie, rozwiązanie problemu to trzymać odwrotnie - obiektywem w stronę twarzy - i jest OK
      SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Komentarz

• RomanS
        Uzależniony
        • 2007
        • 830

Jesli to nie jakis, taki sobie zart. To odpowiedz tak nie jest.

Komentarz

• wdomachzbetonu
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 18

Zamieszczone przez caveman
          Może opisz dokładniej, w jaki sposób robisz "ciemniej/jaśniej" bo w moim modelu nie ma takiej ciekawej funkcji?
          mam obiektyw m42 , heliosa którym sama wszystko ustawiam ( ciemniej , jaśniej , wyostrzenie) i na podglądzie jak robię obiektywem jak najjaśniej , wychodzi mi na zdjęciach ciemniej i odwrotnie .

Komentarz

• Silwe
            Bywalec
            • 2005
            • 164

Przełącz aparat na kółeczku nastaw na tryb AV. Zapewne rozwiąże to twój problem.
            Staram się, ale za mało...

Komentarz

• gixxxer
              Bywalec
              • 2009
              • 128

Zamieszczone przez wdomachzbetonu
              Czy w waszych canonach 50d też tak jest?
              Żeby go włączyć to muszę przesunąć na "off" a żeby wyłączyć na "on"
              Obecnie pracuję w trybie M (ręczna regulacja ekspozycji) i jak na razie dopóki nie przyślą mi canon 50mm 1.8f to robię zdjęcia obiektywami M42 ( Helios , itp) i ustawiam ręcznie ciemniej/jaśniej i jak robię zdjęcie i daję ciemniej to zdjęcie jest jaśniejsze , a jak kręcę na to żeby było jaśniejsze to wychodzi mi zdjęcie ciemne . Czy w tych canonach tak jest czy to jakiś błędny egzemplarz?
              kończę ósme piwo i nadal nie łapię ... trochę składni + interpunkcja i się zrozumiemy

proszę jaśniej :wink:

Komentarz

• adrian17
                • 2010
                • 13

A co rozumiesz jako "daję ciemniej"? Tak profilaktycznie pytam - bo zdarzali się już tutaj tacy, którym wydawało się, że f2.8 jest "ciemniejsze" od f11 :-D. Innego sensownego wyjaśnienia nie widzę.

Komentarz

• stdanielo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1081

na pewno korzysta z trybu kreatywnego tam tam jest jaśniej/ciemniej
                  www.kondereszko.pl
                  https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• adrian17
                    • 2010
                    • 13

Nie, bo "Obecnie pracuję w trybie M (ręczna regulacja ekspozycji)" - w 1 poście.

Komentarz

• stdanielo
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1081

w 50D nie ma gdzie indziej jaśniej/ciemniej, chyba że o czymś nie wiem
                      www.kondereszko.pl
                      https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• wdomachzbetonu
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 18

Napisałam że to jaśniej/ciemniej ustawiam na obiektywie ( przekręcam , mówiłam że mam obiektyw Helios , M42 gdzie wszystko ustawia się samemu na obiektywie , ostrzenie , można rozjaśnić obraz / przyciemnić )
                        I to mi chodzi odwrotnie . Na zwykłym wszystko gra tylko jak podłączony jest do niego obiektyw M42 działa odwrotnie.

Komentarz

• rOOmak
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 617

to jak ustawiasz na obiektywie najciemniej to na jaki numerek wskazuje kreseczka? I jak jest najjaśniej to na jaki numerek wskazuje kreseczka?
                          W obiektywie nie ustawisz czasu migawki. Jak ustawiasz czas naświetlanie odpowiednio do "najjaśniej/najciemniej" ?
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Druga sprawa. Wykręć tego Heliosa ustaw na "najjaśniej", wciśnij bolec który wystaje od strony aparatu i zobacz czy się zamykają listki przysłony(przymyka się otwór w obiektywie) Jeżeli tak tzn. że jest to "najciemniej".
                          Ostatnio edytowany przez rOOmak; 10592. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...