X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Yarecki
    • 2004
    • 8

Canon 400D problem z ostrością (solved)

Witam,

postanowiłem napisać ten wątek, ponieważ przeczytałem 'ćwierć' Internetu w poszukiwaniu rozwiązania kłopotu, w którym się znalazłem ze swoim sprzętem

Może do rzeczy.

Posiadałem EOS 400D oraz szkła Tamrona i Canona (pozostałych dla uproszczenia nie będę w to mieszał).
    Zauważyłem, po mniej więcej 2.5 roku używania aparatu, że moje zdjęcia nie są ostre, i to systematycznie jest coraz gorzej...
    Przy takiej jakości fotek nie mogłem nawet marzyć, aby któraś z fotografii 'weszła' np. na jetphoto.net...
    Zacząłem pytać na forach, ale niestety większość osób mówiła:
    - nie umiesz robić zdjęć, sprzedaj lustrzankę i kup sobie jaką małpkę... ciekawe, że stało się to nagle, ot tak stałem się dyletantem fotograficznym, i to w ciągu roku 20 lat robienia zdjęć i nagle nie potrafię
    - to normalne, używasz Tamrona - ale używałem go wcześniej i było OK
    - 400D nie jest profesjonalnym body - to mnie najbardziej rozbawiło-no i co z tego, że nie jest :]

Zatem sam zacząłem szukać, ponieważ nie dawało mi to spokoju - po co robić fotki, skoro są wszystkie nie ostre?

Szydło z worka wyszło w trakcie moich poszukiwań na forach po drugiej stronie Oceanu, naprowadziło mnie na możliwe uszkodzenie (bo ja nie nazwę tego rozkalibrowaniem) aparatu.
    Oczywiście w PL kazano mi wysłać/przywieźć do serwisu z konkretnym obiektywem, to panowie mi skalibrują aparat i jedne, wybrany, obiektyw.
    Okazało się jednak, że tak naprawdę uległ uszkodzeniu AF w body (Multi-Sensor BASIS), a naprawa w USA to była czysta przyjemność i szybkość. Skorzystałem, że kolega akurat tam leciał (koszt naprawy 63 USD).

Zatem nie było prawdą, że kłopot był ze szkłem, kalibracją pod dane szkło, kwestiami czasu naświetleń (czyli umiejętnościami) itp., a tylko z samym body.

Szkoda, że nasz serwis w PL nie potrafi tego weryfikować i naprawiać, za tak małe kwoty.

Ostatecznie sprzedałem 400D a w to miejsce mam 50D... ciekawe, czy i tutaj spotka mnie za jakiś czas podobny problem

Historia zdjęć, na których widać pogorszenie ostrości:

...po mniej więcej roku, tak:

Niestety po trzech latach jakość była zdecydowanie gorsza:

EOS 50D, EOS 650, Contax RTS, Yashica FR-1 | Tamron SP 28-75/2.8 | Canon EF 75-300 II IS | Zenitar 2.8/16 Fisheye | Zeiss 50/1.4 | Yashica ML 28/2.8 | Yashica ML 50/2.8 | Yashica ML 135/2.8 | Yashica ML 35-70 | Yashica ML 75-200/4 | 580 EX |

* EPKT Spotters *
  • zaitsev
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1660

Na takich znaczkach pocztowych to ja niewiele widzę. :-P

Komentarz

• Dreamer
      Zablokowany
      • 2010
      • 116

No fakt...ja też tu niewiele widzę po zdjęciach które pokazałeś to tylko 3 jest dla mnie nieostre xP

Komentarz

• Yarecki
        • 2004
        • 8

zaitsev i Dreamer - właśnie o tym piszę w swoim poście. Dokładnie o tym.

Problem jest rozwiązany - a post napisałem dla tych osób, które borykają się z tym kłopotem, a wiem, że nie jest ich mało...

Ten samolot akurat stał. Nie poruszał się:
        LINK1

Te się poruszaly
        link2
        link3
        EOS 50D, EOS 650, Contax RTS, Yashica FR-1 | Tamron SP 28-75/2.8 | Canon EF 75-300 II IS | Zenitar 2.8/16 Fisheye | Zeiss 50/1.4 | Yashica ML 28/2.8 | Yashica ML 50/2.8 | Yashica ML 135/2.8 | Yashica ML 35-70 | Yashica ML 75-200/4 | 580 EX |

* EPKT Spotters *

Komentarz

• ewg
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1079

Pokaż lepiej ostre fotki ze sprawnego (jeszcze) 50D z tym samym obiektywem i na podobnych parametrach (75-300 IS @ 300mm, f/5.6) - to uwierzę. Wg mnie to normalna nieostrość dla szkła tego typu a nie żaden problem z AF. Może jestem jednym z tych sceptyków, o których wspominałeś, ale pomimo ciekawej i długiej narracji nie podałeś żadnych dowodów (szczegółów) na słuszność swoich wniosków dot. AF a jeśli już to na drożyznę placebo o dumnej nazwie "Multi-Sensor BASIS" - nie licząc kosztów dolotu do SZAP (in Polish: USA).

Komentarz

• Yarecki
            • 2004
            • 8

[img]http://images17.fotki.com/v326/photos/6/1196776/8938053/IMG_1200-vi.jpg[img]

Załączam zdjęcie z nowej puszki... ja jestem zadowolony z aktualnego stanu ($$ vs. jakość zdjęć).
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            ....i jeszcze większa troszkę rozdzielczość:

Ostatnio edytowany przez Yarecki; 1008. Powód: Automerged Doublepost

* EPKT Spotters *

Komentarz

• ewg
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1079

Zamieszczone przez Yarecki
              ....i jeszcze większa troszkę rozdzielczość:
              http://images17.fotki.com/v326/file3...3/IMG_1200.jpg
              - Bardzo śmieszne... :-D

Komentarz

• Yarecki
                • 2004
                • 8

Zamieszczone przez ewg
                - Bardzo śmieszne... :-D
                Ale o co chodzi?

* EPKT Spotters *

Komentarz

• gervee
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 371

Zamieszczone przez Yarecki
                  Ale o co chodzi?
                  Yarecki panujesz choć trochę nad tym co wypuszczasz na forum?
                  Popatrz jakiego linka wkleiłeś - czy twoim zdaniem te zdjęcia się różnią?
                  ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Komentarz

• Yarecki
                    • 2004
                    • 8

Zamieszczone przez gervee
                    Yarecki panujesz choć trochę nad tym co wypuszczasz na forum?
                    Popatrz jakiego linka wkleiłeś - czy twoim zdaniem te zdjęcia się różnią?
                    UPS - faktycznie. Czy jest tu gdzieś opcja EDIT ? Nie mogę znaleźć, jeśli mogę prosić MODa o wyedytowanie - z góry dziękuję.

LINK DO ZDJĘCIA

Niestety, powyższe zdjęcie z punktu widzenia spotterskiego jest nic nie warte, ale pokazuje w końcu ostrość, o którą walczyłem - to już 50D z tym samym szkłem, co poprzednio :]

* EPKT Spotters *

Komentarz

• ewg
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1079

No cóż, to juz przestaje być śmieszne, ale skoro już wdepnąłem...

Yarecki, chcesz powiedzieć, że to co tu wklejasz to są wycinki 100% z całego zdjecia, bo tylko wtedy to by miało jakiś sens, jeśli chodzi o ocenę trafności AF i w ogóle ostrości zdjęcia. Jeśli tak to wypadałoby to wyrażnie zasygnalizować a jeśli nie i są to po prostu pomniejszone do mikroskopijnych rozmiarów całe kadry, to albo kpisz albo o zdrowie pytasz?

Komentarz

Pracuję...