X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • p-e-t-r-u-s
    • 2010
    • 5

Tamron 70-300 problem

Jako, że to mój pierwszy post na canon board (właśnie zmieniłem system z nikona ) witam wszystkich serdecznie.
    I od razu mam pytanie do osób, które mają lub przynajmniej używały Tamrona 70-300 z silnikiem USD i stabilizacją VC.
    Otóż właśnie zakupiłem taki obiektyw i przed chwilą zapiąłem go do 50D, włączyłem stabilizację i okazało się, że w momencie załączania AF pojawia się charakterystyczny trzask (wyraźnie słyszalny a nawet dokuczliwy), świadczący o odpaleniu żyroskopu oraz kolejny trzask po kilku sekundach, świadczący o jego wyłączeniu. Jakby tego było mało patrząc w momencie załączania przez wizjer obraz wyraźnie drży przez moment (jakby coś lekko potrąciło którąś soczewkę) później się uspokaja a następnie sytuacja się powtarza przy wyłączaniu się stabilizacji.
    Ponieważ nie miałem wcześniej do czynienia ze stabilizacja w tamronach a w nikkorrach i sigmach ten efekt nie występował mam pytanie czy to jest normalne zachowanie tego obiektywu ?
    Może ktoś z szanownych Forumowiczów to potwierdzić lub zaprzeczyć ?
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7443

Od takich pytań jest dział "Pierwsza pomoc - awarie, usterki, problemy".
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Sunders
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2746

Zamieszczone przez Cichy
      Czyli, to jednak usterka ?
      http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• Cichy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 7443

Jak na mój gust mieści się w kategorii "problem".
        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• p-e-t-r-u-s
          • 2010
          • 5

Zamieszczone przez Cichy
          Pytanie dotyczy konkretnego modelu obiektywu i zadałem je w wątku dotyczącym tego właśnie modelu. Więc uważam, że to właściwe miejsce na zadanie tego pytania.

Nie rozumiem w czym problem, jeśli ktoś zna odpowiedź, żeby na pytanie odpowiedzieć ?

No, chyba, że ktoś wolałby nie odpowiadać...

Od strony optycznej potwierdzam, jakość obrazu wyśmienita. Uważam, że szkło pod tym względem nie pasuje do swojej klasy cenowej. Męczy mnie tylko kwestia tego hałasu....

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez p-e-t-r-u-s
            Pytanie dotyczy konkretnego modelu obiektywu i zadałem je w wątku dotyczącym tego właśnie modelu. Więc uważam, że to właściwe miejsce na zadanie tego pytania.
            Zadaleś pytanie odnośnie PROBLEMU z danym obiektywem w wątku z TESTEM danego obiektywu. Czyli w niewłaściwym miejscu.

Komentarz

• ska
              Coś już napisał
              • 2010
              • 73

Przesunięcie obrazu to jest typowe ale trzask to musiałbym usłyszeć..
              http://damnian.blog.com/

Komentarz

• marecky
                Bywalec
                • 2010
                • 128

VC > 0.00 OFF, 0.04 ON, 0.17 OFF, 0,23 ON > http://www.youtube.com/watch?v=5VRRv15Yoe4 (trzaski to chyba standard)

Komentarz

• set21
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 91

mam ten obiektyw.Faktycznie słychać stabilizację,ale jak dla mnie brzmi normalnie.
                  Miałem 70-300is,odgłos pracującej stabilizacji bardzo podobny T 70-300VC

Komentarz

• p-e-t-r-u-s
                    • 2010
                    • 5

Zamieszczone przez Vitez
                    Zadaleś pytanie odnośnie PROBLEMU z danym obiektywem w wątku z TESTEM danego obiektywu. Czyli w niewłaściwym miejscu.
                    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi - trochę się uspokoiłem.

@Vitez:
                    Większość osób, które wolały odpowiedzieć zamiast bić pianę twierdzi, że to jednak nie problem, o ile dobrze zrozumiałem ;P
                    EOF

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez p-e-t-r-u-s
                      @Vitez:
                      Większość osób, które wolały odpowiedzieć zamiast bić pianę twierdzi, że to jednak nie problem, o ile dobrze zrozumiałem ;P
                      EOF
                      Bicie piany to zakładanie wątku czy pisanie posta, bez uprzedniej próby poszukania odpowiedzi na swoje pytanie - czyli łamanie 3. Punktu Regulaminu.

Komentarz

• Szczur88
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 384

Bicie piany to przedkładanie regulaminu nad sens istnienia forum...
                        www.t-jack.pl
                        Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Komentarz

Pracuję...