X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DmS
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 27

Ok, dzieki wielkie Chłopaki ) wiec w najblizszych dniach czeka mnie kurs do Krakowa.
    C6d

Komentarz

• Whucash
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 44

To i ja podziekuje Miejmy nadzieje, ze ta wiedza nigdy mi sie nie przyda.. Powodzenia w RTV!

Komentarz

• MC_
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3444

A łatwo nie będzie.
        Tylko nie daj się "wypchnąć" na naprawę gwarancyjną.

Komentarz

• DmS
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 27

co byś doradził MC, aby sie nie dac wypchnąc?
          C6d

Komentarz

• MC_
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 3444

Przyjść z pismem, zażądać potwierdzenia przyjęcia na drugim jego egzemplarzu.
            Poczytać w na stronie uokiku.

Komentarz

• mxw
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2315

Zamieszczone przez DmS
              owe punkty sa na kaazdym zdjęciu gdzie w tym miejscu jest czarny kolor.
              boszzz, zwykłe hot-pixele, każdy to ma

jak wymienisz w sklepie, też będziesz miał - prędzej czy później - podobne.

włącz czyszczenie matrycy na kilkadziesiąt sekund, matryca się "zmapuje", hoty powinny zniknąć - standardowa procedura, każdy to zna.
              pozdro.,
              m.

Komentarz

• DmS
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 27

Zamieszczone przez mxw
                boszzz, zwykłe hot-pixele, każdy to ma

jak wymienisz w sklepie, też będziesz miał - prędzej czy później - podobne.

włącz czyszczenie matrycy na kilkadziesiąt sekund, matryca się "zmapuje", hoty powinny zniknąć - standardowa procedura, każdy to zna.

Powtórzyłem tą procedure 2-krotnie - Chyba znikły, bo usilnie robie zdjęcia zeby w tym miejscu było coś czarnego, no i nie ma ich. Jak to tak jest?
                C6d

Komentarz

• Przemek_PC
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2456

No to się ciesz że zniknęły i jak to mówią na forum idź robić zdjęcia

Komentarz

• mxw
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2315

Zamieszczone przez DmS
                    Powtórzyłem tą procedure 2-krotnie - Chyba znikły, bo usilnie robie zdjęcia zeby w tym miejscu było coś czarnego, no i nie ma ich.
                    no to gratuluję.
                    a teraz podziękuj kolegom-doradzaczom wysyłającym cię z awanturą do sklepu ;-)

Zamieszczone przez DmS
                    Jak to tak jest?
                    jak to jest?
                    normalnie.
                    jak zwykle chodzi o pieniądze.

wyprodukowanie matrycy w 100% sprawnej - jest technicznie niemożliwe. każda matryca ma jakiś procent uszkodzeń już w chwili wyprodukowania - jaki duży? tego oczywiście nie wie nikt (ale Canon jest i tak najlepszy , bo robi matryce CMOS od ~30 lat).

dlatego uszkodzone pixele mapuje się - ich treść jest zastępowana przez treść sąsiednich pikseli - i jest to standardowa procedura. inaczej się nie da. inaczej byłoby to zbyt kosztowne.
                    pozdro.,
                    m.

Komentarz

• DmS
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 27

Zamieszczone przez mxw
                      no to gratuluję.
                      a teraz podziękuj kolegom-doradzaczom wysyłającym cię z awanturą do sklepu ;-)

jak to jest?
                      normalnie.
                      jak zwykle chodzi o pieniądze.

wyprodukowanie matrycy w 100% sprawnej - jest technicznie niemożliwe. każda matryca ma jakiś procent uszkodzeń już w chwili wyprodukowania - jaki duży? tego oczywiście nie wie nikt (ale Canon jest i tak najlepszy , bo robi matryce CMOS od ~30 lat).

dlatego uszkodzone pixele mapuje się - ich treść jest zastępowana przez treść sąsiednich pikseli - i jest to standardowa procedura. inaczej się nie da. inaczej byłoby to zbyt kosztowne.
                      Dzięki wielkie za fachowe wytłumaczenie mi tego. Teraz juz sie nie bede tak tym przejmował ) :smile:
                      C6d

Komentarz

• adriandz1
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 38

Ja mam zupełnie inne pytanie ale skorzystam z juz załozonego wątku. Co zrobić żeby w 50D wbudowana lampa nie wyzwalała błysków doswietlających przed finalnym błyskiem. czytałem w instrukcji ale znalazłem tam tylko to, że jest to spowodowane redukcja czerwonych oczu, którą mam wyłączoną. I jeszcze drugie pytanie. W moim Olympusie gdy zmieniam wartośc przysłony lub czas otwarcia migawki to na drabince pokazuje się odchylenie EV. W Canonie nie i nie wiem czy zdjecie wyjdzie doświetlone czy nie. Wiem, że to dość błahe sprawy ale nie moge nigdzie w googlach ani na forum znaleźć pomocy. pozdrwienia

Komentarz

• dziobolek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2634

Oprócz "redukcji czerwonych oczu" jest jeszcze "wspomaganie AF".
                          Ustawienia znajdziesz w menu na pomarańczowej zakładce z symbolem aparatu (druga od prawej)
                          C.FnIII -5:Autofokus/Migawka Oświetlenie wspomagające AF (poz. 5)

Instrukcja str. 179.

Pozdrówka!
                          "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                          Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                          tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• adriandz1
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 38

A widzisz... Teraz pamiętam, że na poczatku w olympusie też miałem ten problem ale tam jest o wiele prostsze menu i jakoś sobie poradziłem. Dzieki Pozdrowienia

Komentarz

Pracuję...